E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
20 Eylül 2018 - 09:55 borsagundem.com

Güne pozitif başlayan Borsa İstanbul, Yeni Ekonomi Programı'nın açıklanmasıyla birlikte düşüşe geçti ve günü yüzde 0.50 oranında kayıpla 96 bin 121 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Piyasaların ana gündemini Yeni Ekonomi Programı oluşturdu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, YEP'i açıkladı. Albayrak, Orta Vadeli Program'ın adını Yeni Ekonomi Programı olarak değiştirdiklerini söyledi. Albayrak, ekonomiye yönelik enflasyon, işsizlik ve büyüme hedeflerini açıkladı. Bankacılık sektörünün güçlü olduğuna değinen Albayrak, reel sektöre güçlü bankacılık sektörünün destek vereceğini duyurdu.

Vergi tarafında reformlara gidileceğini ve kapsamlı tasarruf yapılacağını belirten Albayrak, bir daha vergi yapılandırması olmayacağını söyledi.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.42 oranında yükselişle 97 bin 13 puandan başladı. Bakan Albayrak'ın YEP kapsamında yaptığı açıklamalar sonrası gerileyen BİST gün ortasına yüzde 0.10 oranında düşüşle 96 bin 507 puandan girdi.

Negatif taraftan çıkamayan BİST günü yüzde 0.50 oranında düşüşle 96 bin 121 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 95 bin 522 puan, en yüksek 97 bin 387 puan seviyesi görüldü.

Piyasaların YEP’den beklentilediği mesajlar, enflasyonun düşürülmesi, yatırımların nasıl artırılacağı, kamu tarafında tasarrufların oranı, büyümenin devam edip etmeyeceği, sanayi-tarım ve hayvancılık alanında üretimin nasıl artırılacağı, kısa vadeli borç yükümlülüklerinin nasıl azaltılacağı, bankalardaki kredi risklerine karşı olası planlar, Türk finans piyasasının uluslararası ortamdaki itibarının tekrar nasıl sağlanacak olması, yabancı yatırımların nasıl artırılacağı olmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise dün ABD’li iş adamlarıyla görüştü. Verimli bir toplantı gerçekleştiren Erdoğan, döviz kurları ve ülke ekonomisinde sorun olmadığını vurguladı. Dün Gaziler Günü’nde konuşan Erdoğan, ülkede krizin olmadığını, bundan böyle dövizle kira işlemlerinin gerçekleşemeyeceğini belirtti.

Küresel piyasalar ise ABD-Çin arasındaki ticaret savaşları gölgesinde yatay seyretti. ABD, Çin’den ithal edilecek 200 milyar dolarlık ürüne yüzde 10 ek gümrük vergisi getirmiş, Çin de misilleme yaparak aynı şekilde vergilendirmeyi yürürlüğe koymuştu.

Günün önemli şirket haberleri 20/09/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 20/09/2018

DOLAR YÜKSELİŞE GEÇTİ

Dolar/TL Yeni Ekonomi Programı (YEP) olarak adlandırılan Orta Vadeli Program'da (OVP) büyüme tahminlerinin makul bulunmasıyla ilk etapta 6.13 seviyesine kadar geriledikten sonra yukarı yönlü sert dalgalandı. 

Analistler, programda fazla detay ve yeni bilgi bulunmadığına, bütçeye yönelik rakamlar ile 
büyük proje finansmanlarının devam edecek olmasının olumsuz algılandığına işaret ederek kar 
satışlarının yapıldığını belirtiyor. 

Dolar güne 6.27 lira seviyesinden başladı. Saat 18:05 itibariyle 6.2450 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 6.1340 lira, en yüksek 6.3722 lira seviyesi görüldü. Euro ise 7.3439 lira seviyesinde. Euro/dolar paritesi 1.1754 seviyesinde. Gram altın 241.5 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 25.40 seviyesinde.

Programı bir hayal kırıklığı olarak nitelendiren Credit Agricole kıdemli gelişmekte olan piyasalar stratejisti Guillaume Tresca, "Büyüme ve cari açık tahminine bakınca çok hırslı... Mali açıkta güçlü bir düzeltme bulunmuyor. Bu yıl aynı, gelecek yıl hafif bir düzeltme, 2020'de ise düzeltme söz konusu. Bu da yalnızca iki yıl içinde olacağını gösteriyor ki bu dönemde birçok şey olabilir. Dolayısıyla bu cephede gerçek bir taahhüt yok. Bu da ilk hayal kırıklığı" dedi. "İkinci hayal kırıklığı ise kötü kredilerin içine konacağı bir banka, NPL'lere nasıl muamele edileceği, bankacılık sistemi ve şirketlerin döviz fonlamaları gibi konularda elimizde yeni bir şeyin olmaması" diyen Tresca, "Piyasa yeni birşey beklediği için hayal kırıklığına uğramış olabilir. Albayrak'ın Ağustos'ta söylediklerine kıyasla yeni hiçbir şey yok" ifadelerini kullandı. 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Yeni Ekonomi Programı olarak adlandırılan OVP sunumunda, büyüme bu yıl yüzde 3.8, 2019'da yüzde 2.3 olarak öngörüldü. Yeni Ekonomi Programı'na göre enflasyonun bu yılı yüzde 20.8'de tamamladıktan sonra 2019 sonunda yüzde 15.9'a gerilemesi bekleniyor. Öte yandan bütçe açığının GSYH'ya oranının bu yılı yüzde 1.9'da tamamladıktan sonra 2019'da yüzde 1.8 olması öngörülüyor.

Yeni Ekonomi Programı geçmiş yılların aksine büyümede kademeli bir artış trendi öngörürken, 
genel olarak ekonomistler enflasyon ve büyüme başta olmak üzere tahminleri gerçekçi olarak nitelendirdi; bundan sonra ise uygulamalar takip edecek.

OVP'den çok olumlu beklentiler olduğunu ve öncesinde kurda gerileme yaşandığını, şimdi ise beklentilerin realize olmasıyla kurda kâr satışı görüldüğünü söyleyen bir analist, "Piyasalar daha detaylı açıklamalar bekliyordu; Kanal İstanbul gündeme gelmedi bile, mega projeler devam
edecek diye algıladık. Açıklanan rakamlar gerçekçi görünüyor ama rakamlardan ziyade bunlara 
ulaşmak için uygulanacak yöntemler önemli. Detayları yorumlamak için erken" dedi. Albayrak, sunumunda başlamamış projelerin askıya alınacağını, mega projelerin doğrudan yabancı yatırım ve uluslararası finansmanla birlikte hayata geçirileceğini söyledi. 

OVP'nin beklentileri karşılayamadığını söyleyen başka bir analist ise, "Bütçe tarafındaki rakamlar ikna edici değil, mega projelere destekler devam edecek, bankalara yardım edilecek, bazı sektörlere yeni teşvikler verilecek. Dolayısıyla mali politika beklendiği kadar sıkı olmayacak" dedi ve şöyle devam etti: 
"Makro rakamlar makul ancak piyasa tasarruf kaynakları ve geliri artıcı yöntemler gibi bütçe 
rakamlarından ikna olmuş değil. Piyasanın ilk tepkisinin biraz abartılı olduğunu düşünüyorum, 
geri çekilme olası ancak bu OVP'nin önümüzdeki dönemde TL'ye güçlü bir destek sağlayacağını 
söylemek zor. Uygulamayı görmemiz gerekiyor." 

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları yatırımcıların ABD-Çin ticaret savaşının etkisine ilişkin endişelerinin azalmasıyla küresel hisse senedi piyasalarındaki kazanımların etkisiyle ard arda iki gün artış kaydettikten sonra bugün de yükseldi ancak piyasalar temkinli kalmaya devam ediyor. 
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi Wall Street'den destek alarak ilk işlemlerde yüzde 0.02 yükseldi. 
Japonya'nın Nikkei endeksi yatay seyrederken, Avustralya borsası yüzde 0.2 geriledi. 
Dow Jones endeksi yüzde 0.61 artışla Ocak sonundan bu yana en yüksek seviye olan 26,405.76 seviyesinden kapanırken,S&P 500 endeksi yüzde 0.13 artışla 2,907.95 seviyesinden kapandı. 
ABD Borsaları, ABD maliye politikası paketinin etkisiyle, ABD-Çin ticaret savaşının etkisinin korkulandan daha az olacağı beklentilerinden destek buldu. Ancak Citi analistleri bu hafta açıklanan konut verilerinin ilk başta yükselmesine rağmen zayıflama işaretleri gösterdiği uyarısını yaptılar. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (39)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)