E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul en yakın rakibine fark attı---

Borsa İstanbul en yakın rakibine fark attı

Borsa İstanbul en yakın rakibine fark attı
19 Şubat 2024 - 02:43 borsagundem.com

Bu yıl yüzde 24 değer artışı yaşayan Borsa İstanbul, bu performansı ile en yakın rakibi Mısır Borsası’na 7 puan fark atarak yılbaşından bu yana en çok artan borsa oldu.

Borsa İstanbul'da hisse senedi alımları artarken BIST 100 Endeksi'nin değeri yüzde 24'e kadar yükseldi. Bu performansla Borsa İstanbul, Mısır Borsası'nı 7 puan farkla geride bırakarak en çok artan borsa oldu. Yabancı yatırımcıların ilgisi ve faiz artırım süreçlerinin sona ermesi bu başarıda etkili oldu. Ancak, yabancıların tam olarak muslukları açmadığı ve dikkatli davrandığı belirtiliyor. Küresel olarak, Japonya ve Arjantin gibi ülkelerde de borsaların iyi performans gösterdiği görülüyor. ABD'de Fed'in faiz indirimlerine başlayacağı beklentisi, küresel borsalara olumlu yansıyor. Borsa İstanbul'da ise teknik açıdan önemli seviyelerin izlendiği ve endeksin 9 bin 240 puanın üzerinde kalıp kalamayacağının önemli olduğu vurgulanıyor.

Dünya'dan Ufuk Korcan'ın haberine göre endekste yılbaşından bu yana yaşanan yüzde 23.83’lük yükseliş tam olarak tüm hisselere yansımasa da alımların genele yayıldığı görülüyor.

Yabancı yatırımcılar ise Merkez Bankası’nın açıkladığı haftalık menkul kıymet istatistik verilerine göre, 3 Kasım haftasından bu yana sadece yılın ilk haftası satıcı konumundaydı. Söz konusu dönemde yabancıların net hisse senedi alımları 2.2 milyar dolara ulaştı.

Küresel borsaların yılbaşından bu yana performansına bakıldığı BIST 100 Endeksi yüzde 24’e yakın yükselişi ile en yakın takipçisi olan Mısır Borsası’na 7 puan fark atmış durumda.

Aşırı gevşek para politikasının sürdürüleceğine ilişkin beklentilerin kuvvetlendiği Japonya'da Nikkei Endeksi de yıla hızlı başladı ve tarihi zirvelerine ulaştı.

Arjantin’de de Merval Endeksi son günlerde düşüş eğiliminde olsa da yılbaşından bu yana yüzde 15’e yakın değer artışı yaşadı.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimlerine başlayacağına yönelik beklentiler ABD borsalarına dolayısıyla küresel borsalara olumlu yansıyor.

Çin Borsası ise kötü bir performans sergiliyor.

Borsa İstanbul’da 9 bin 370 puan kritik seviye

BIST 100 Endeksi’nde günlük bazdaki grafikte 8 bin 162 puanın üzerine çıkmasıyla yakalanan rahatlama endeksi tarihi zirvelerine taşıdı.

Endeks için 9 bin 370 puan kritik bir direnç seviyesi olarak görülüyor.

Bu noktanın geçilmesi borsada yükseliş hareketinin devamını sağlayabilir ve 9 bin 500 puanı gündeme getirir. Aşağıda ise 9 bin puan ve 8890 puan seviyeleri destek noktaları olarak öne çıkıyor. Bu seviyelerin altına inilmesi halinde aynı zamanda trend desteği olan 8 bin 400-8 bin 500 puan seviyeleri gündeme gelebilir.

Yılbaşından bu yana en çok kazandıran hisseler

 

Yatırımcı sayısı yeniden yükselişe geçti

 

Yatırımcının gözü kulağı borsada

 

Borsada 3 fiyat kazanç oranı ile işlem gören şirketler

 

Yıllık bilançosunu açıklayan 29 şirket

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET ÖZÇELİK19 Şubat 2024 17:37

    Başımızda bir dünya lideri BAHÇELİ ve RTE olduğu sürece her sene borsamız endeksimiz %100-200 artacaktır.

  • Naşm19 Şubat 2024 09:42

    Enflasyon yüzde50 ama borsa artmış pehhh

  • FİNANS DÜNYASI19 Şubat 2024 11:54

    sen öyle zannet ben paramı borda da 50 kat yaptım 2023 de 2024 de de 100 kat yapacağım.Vıcıkkkkkkkkkkkkkk

  • Bik19 Şubat 2024 08:46

    BIST endeksi , dolar direncine takılıyor. Hisse bazında yükseliş yapması beklenebilir.

  • şefik yamalıbabuç giyer19 Şubat 2024 07:50

    hurrrrraaaaa goşşşşşuunnnnnn borsaya goşşşşşuunnnnn.hahuhauhahuah şirket değerle,rne bakın yok böle .kaç milar dolalrık şirketler oldu.milar dolarlık .satmaya kalksalar onda birine satamazlar .enteresan komedik .

  • borsacı19 Şubat 2024 07:12

    borsamız son günlerde ufak ufak yükselmiş olsada ülkemizdeki TL deki deger kaybına bakılınca şu anda olması gereken en az 11 puanda olmalı.borsamız çok geride.1şişe su degeri bile 10 kat artmış borsamız halen yerinde sayıyor.

  • xyz19 Şubat 2024 11:55

    Bizim borsaya hiç bir şey olmaz çünkü başımızda bir dünya lideri RTE ve BAHÇELİ var.Onların seçimi kayıp ettiği gün bu ülkede serbest ekonomi modelinin tam tersini yıllarca yapan kapalı ekonomi sisteminin aşağı muhalefet iktidara gelince borsa falan kalmaz.Benim endişem yoktur seçimlere kadar endeks 12 000-16 150 yapacaklar ondan sonra kar satışları gelecektir.