E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul, banka hisselerinde açığa satışı yasakladı---

Borsa İstanbul, banka hisselerinde açığa satışı yasakladı

Borsa İstanbul, banka hisselerinde açığa satışı yasakladı
16 Ekim 2019 - 08:23 borsagundem.com

Borsa İstanbul, BIST30'da yer alan banka paylarına geçici açığa satış yasağı getirdi

Borsa İstanbul, BIST-30 Endeksi'nde yer alan Akbank, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, TSKB, Vakıfbank ve Yapı Kredi hisselerine bugünden geçerli olmak üzere açığa satış yasağı getirdi.

Söz konusu karar, iki gün önce bankacılık endeksindeki sert düşüşün ve dün gece ABD'li savcıların Halkbank'ı ABD yaptırımlarını delmekle suçladığı ve iddianameyi açıkladığı haberinin ardından geldi. KAP'a yapılan açıklamada yasağın geçici olduğu ifade edilirken, ne kadar süreceği ise belirtilmedi.

HALKBANK İDDİANAMESİ

ABD'de savcılık makamı dün Halkbank'ı 2012-2016 döneminde ABD'nin İran yaptırımlarını ihlal etmekle suçladı ve banka aleyhine hazırlanan iddianameyi açıkladı. İddianamede, "Halkbank İran'ın faydalanması amacıyla ve farkına varılması halinde bankayı ABD kanunlarına göre yaptırımlara maruz bırakacak çeşitli yasadışı işlemlere girmiştir... (bu yöntemlerle) Halkbank yasa dışı şekilde kısıtlı durumdaki İran'a ait yaklaşık 20 milyar dolar tutarında parayı yasa dışı transfer etmiştir" denildi. 

Bir bankacılık analisti, "İki gün önceki bankalardaki sert düşüşün bu dalgalı süreçte açığa satış kararında etkili olduğunu düşünüyorum. Halkbank'ın ABD yaptırımlarını deldiğinin suçlanması haberi de politik bir koz olarak sürekli masada. İki ülke arasındaki süreç ve yaptırımların yanısıra bankalardaki sert düşüşün bu süreçte açığa satış kararında etkili olduğunu düşünüyorum" dedi.

VİOP'DA YASAK YOK

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik geçen hafta başlattığı operasyonun ardından artan jeopolitik riskler ve ABD'nin "çok kuvvetli yaptırım" tehdidi sonrası 14 Ekim'de bankacılık endeksi yüzde 8 civarı, BIST-100 de %5 düşüş kaydetmişti.

Analistler ayrıca yasağın ana endeks olan BIST endeksi için geldiğini belirterek, VİOP'ta bir açığa satış yasağının ise olmadığını kaydetti.

SPK DA 4 MADDELİK TEDBİR AÇIKLADI

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yaşanan gelişmelerin ardından yatırımcı hak ve menfaatlerini korumak için önemli tedbirler aldı. Konuyla ilgili SPK'dan yapılan açıklama şöyle:

"6362 sayılı SPKn'nun 1 inci maddesi çerçevesinde, sermaye piyasalarının güvenilir, şeffaf ve istikrarlı bir ortamda işleyişinin sağlanması ile yatırımcıların hak ve yararlarının korunmasını teminen, SPKn'nun 128/1-(a) maddesine dayanarak, Akbank T.A.Ş. (AKBNK.E), Türkiye Garanti Bankası A.Ş. (GARAN.E), Türkiye Halk Bankası A.Ş.  (HALKB.E), Türkiye İş Bankası A.Ş. C grubu (ISCTR.E), Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. (TSKB.E), Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. (VAKBN.E), Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. (YKBNK.E) pay piyasalarında 16.10.2019 tarihinden itibaren geçici olarak,

Açığa satış işlemlerinin yasaklanmasına, gün içinde açığa satış tuşuna basılmadan yapılan ve aynı gün içinde kapatılan pozisyonların da söz konusu yasak kapsamında olduğu hususunda yatırımcıların ve yatırım kuruluşlarının bilgilendirilmesine,

Yatırımcılar tarafından satışa konu edilecek AKBNK.E, GARAN.E, HALKB.E,  ISCTR.E, TSKB.E,  VAKBN.E,  YKBNK.E payları için depo şartı uygulanmasına,

Mülkiyetinde AKBNK.E, GARAN.E, HALKB.E, ISCTR.E, TSKB.E, VAKBN.E,  YKBNK.E payı bulunan yatırımcıların, söz konusu kıymetlerin satışını sadece ilgili kıymetlerin bulunduğu yatırım kuruluşları üzerinden yapabilmesine,

Kurulumuz kararına uyumun kontrol ve takibinde sorumluluğun yatırım kuruluşlarında olduğunun hatırlatılmasına, karar verilmiştir."

SPK DAN DEPO ŞARTIYLA İLGİLİ YENİ AÇIKLAMA

Bilindiği üzere, Sermaye Piyasası Kurulu (Kurul) tarafından Sermaye Piyasası Kanunu’nun 128/1-(a) maddesi uyarınca Akbank T.A.Ş. (AKBNK.E), Türkiye Garanti Bankası A.Ş. (GARAN.E), Türkiye Halk Bankası A.Ş. (HALKB.E), Türkiye İş Bankası A.Ş. C grubu (ISCTR.E), Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. (TSKB.E), Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. (VAKBN.E) ve Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. (YKBNK.E) pay piyasalarında 16.10.2019 tarihinden itibaren geçici olarak uygulanmak üzere bazı kararlar alınmıştır.
Bu kararlardan, söz konusu paylarda depo şartı uygulanmasına ilişkin Kurul kararı aşağıda yer almaktadır:

“Yatırımcılar tarafından satışa konu edilecek AKBNK.E, GARAN.E, HALKB.E, ISCTR.E, TSKB.E, VAKBN.E, YKBNK.E payları için depo şartı uygulanmasına,”

Görüldüğü üzere, depo şartı uygulanması sadece söz konusu payların satışa konu edilmesi durumunda geçerli olup, bu paylarda yapılacak alış işlemlerine ilişkin depo şartı getirilmediği açıktır.
Üyelerimiz ve yatırımcılardan gelen sorulardan bu konuda bir tereddüt oluştuğu görüldüğünden açıklama yapma gereği doğmuştur.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (37)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • osman16 Ekim 2019 23:08

    35 yıldır açığa sattırarak anamızı ağlattınız .bütün  birikimlerimizi çaldırttınız. işte  şimdi erkek gibi adam gibi bir karar aldınız.

  • ve...16 Ekim 2019 21:18

    Seans izlerden sigara içmekte artık yasak... tesbiti halinde 5 otomobil içinde içilen sigara parasına eşdeğer  : )) alkol alanında komisyonları x 10 kat fazla olacak. tasarı sunmak lazımbence

  • Orkun16 Ekim 2019 21:00

    Şirketi iyi niyetli, ortaklık Leh’ine doğru işleten hiç patron imtlyazlı hisseye ihtiyaç duymaz. İmtlyazlı hisselerin olduğu bütün şirketlerde hep piyasa vurgunculuğu yapılmıştır.

  • borsa katali16 Ekim 2019 19:49

     kredli oynayanlar ne oldu poziyon lar kapatılamadı  saçma uygulama dün garan ti aldım bugun satamadım saçmaaaalııık borsayı toptan kapatın gitsin

  • sgazi16 Ekim 2019 18:54

    baskı ve hile araçları ellerinden alındı harika oldu . elinde olmayan malı satma saçma sapan birşey zaten . 

  • AHMET ŞENYÜZ16 Ekim 2019 15:18

    SANKİ HÜKUMET DAHA KÖTÜ YAPTIRIMLARA KARŞI EK ÖNLEM ALMAYA ÇALIŞIYOR .GİBİ DURUM İNŞALLAH BU ŞEKİLDE DEGİLDİR.

  • vatandaş16 Ekim 2019 14:43

    Tüm koldan üstümüze geliyorlar. Gelirseniz beee. Başkomutanın dediği gibi "azdan az, çoktan çok gider." Herzaman devletimizin, askerimizin Başkomutanımızın yanındayız. UYUYAN DEV UYANDI. Birde ayağa kalktığımızda o zaman görün bizi. Her zaman Cumhur ittifakı. Diğer partilileri de böyle bir zamanda birlik olmaya davet ediyorum. Zaman birlik olma zamanı. 

  • ersan16 Ekim 2019 12:11

    icbct .bankalr .gibi.olanlar türkıyede deilde .YUNANISTANDAMI CALISIYORLAR ACABA

  • Ofli16 Ekim 2019 11:56

    Bence her hissede olmali

  • Bika16 Ekim 2019 17:22

    Bankalarda açık satış olmaması işlem hacmini kuruttu, tüm hisselerde olsa işlem hacmi çöle döner.

  • The broker 16 Ekim 2019 11:33

    Açığa satış ve imtiyazlı hisse olayları borsadan tamamen men edilmeli. Partonların Hile düzenbazlık araçları. Zaten iyi niyetli ve şşrke doğru işleten patronlar imtiyazlı hisseye ihtiyaç duymaz

  • Eren 16 Ekim 2019 11:30

    Son yıllarda süreli yapılan zamlarında “açığa zam” olayı yasaklansa ya!

  • Okie Dokie16 Ekim 2019 10:56

    Ey SPK dünden depoyu fullemiştik biz zaten

  • Bika16 Ekim 2019 15:56

    KOZAL gibi sağlamcıların hissesi bile satılıyor.

  • Okie Dokie16 Ekim 2019 13:27

    Her hisseye açığa satış yasağı gelmedi dostum :)

  • Murat16 Ekim 2019 12:24

    Okie Bokie sana yasak getirmişler çok üzüldüm.münasip yerlerime bile kına yaktım çok üzüldüm şaka şaka sevincim den göbek atıyom ya ...

  • : ===16 Ekim 2019 09:57

    vagonları dinleyen lokomotig.. işi ehline verseler bukadar geç olmazdı bu onlemler

  • ahmet16 Ekim 2019 09:55

    açığa satış, tam anlamıyla bir dolandırıcılıktır. bütün hisseler için ebedi şekilde yasaklanması gerekiyor. olmayan malı satmak resmen dolandırmaktır. bu haksızlığı tüm hisseleri için kaldırınki, küçük yatırımcılar korunsun.

  • Uyumsuz16 Ekim 2019 09:53

    Böyle zamanlarda sadece açığa satış yasağı bankaları değil açığa satış yapılabilen tüm hisseleri kapsamalı ki borsa tetikçileri dışardan gelen bu olumsuz baskıları fırsata çevirip elinde hisse olmadan hisseyi yukardan satıp aşağılardan yerine koyarak hem hisseleri manipüle edemez hem de fırsatçılık yaparak para kazanamaz. 

  • Ali16 Ekim 2019 09:51

    Vadelide shortu yapıştırıyormu o zaman spot ta yaşamaz.

  • Realist16 Ekim 2019 09:47

    Açığı hiç sevmemiştim zaten.

  • ali cak16 Ekim 2019 09:41

    günaydın daha yenimi anladı bist

  • KÜRŞAT16 Ekim 2019 09:36

    Bankalara yatırım yapan yatırımcıları korumak için önlem alıyorsunuzda diğer kağıtlara yatırım yapanların günahı ne spk..yapacaksan tam yap, temelli bütün kağıtlara yap.

  • Serdar K.16 Ekim 2019 09:36

    Akıllı bir karar ama yeterli olmaz.

  • Okie Dokie16 Ekim 2019 09:22

    Açığa satış yasaksa biz de kapalıya satarız. Zaten maçlarda da hep kapalıdan alırım biletimi.

  • Itri16 Ekim 2019 09:46

    Okie dokie, ingiltereden satım yapan ne kadar hissesi olduğunu spk göremiyor. Takas saklamaci kurumda toplulastirilmis şekilde gosteriliyor kayıtlar, alt kirilimi da yabancı kurum3soylemiyor. Yani3gonul rahatlığıyla açığa satış yapabilirsin, seni yakalayamazlar. Ama yerli aracı kurum hesabından yaparsan cezayı yersin.

  • Bir dost16 Ekim 2019 09:39

    He gurban he. Boş konuşanın boş kalfasi. Anlat anlat heyecanlı oluyor. Ne gereksiz insanlar var şurada ..

  • Okan 16 Ekim 2019 09:07

    Açığa satış borsalardan tamamen çıkarılmalı İntiyazlı hisse olayı tamamen kaldırılmalı Gerçekten borsanın doğru işlenesi isteniyorsa

  • AhmetK16 Ekim 2019 09:14

    Katılıyorum, bu saydıklarımızın borsa mantıgına zerre faydası yok. Ayrıca vob un da yasaklanması yada kaldırac etkısının azaltılması lazım

  • cingöz16 Ekim 2019 09:04

    bu yasak sadece yerli yatırımcı için geçerli. yabancı yatırımcı istediği gibi açığa satış yapabiliyor. Gezi Parkı olayları sırasında da açığa satış denetimi yapmıştı SPk, tüm aracı kurumlara tek tek gidip belge toplamıştı. hiçbir ceza veremediler

  • Tilki16 Ekim 2019 08:55

    Baktınız halkbank bugün diplerde olacak önden önlem al aklınız şimdiye kadar nerdeydi diğer senetlerde niye uygulanmıyor sanayi şirketlerinde gyo senetlerinde uyanık sadece sizsiniz siz vatandaşı dolandıran soyguncusunuz

  • tırtıl16 Ekim 2019 08:54

    burası kumar yerımı ,elınde hısse yok  acıga satıp  endeksı dusuruyo bu adalet mı ,varsa hıssen sat . bu uygulamaya hemen son verılmelı acılen 

  • Al gulum ver gulum16 Ekim 2019 08:37

    Daha yeni yabanciya bi kazik daha geldi oda guzel

  • Aytuğ16 Ekim 2019 08:58

    Viopta shortlarlar varanta basarlar önlem olmaz

  • sec3416 Ekim 2019 08:28

    ne oldu beaaa baktınız açıkçılardan hisse yükselemiyor yasakladınız niye sadece bankalarda varmı öyle elinde olmayan hisseyi satmak saçma sapan bir uygulama tümden kaldırılsın

  • osman16 Ekim 2019 08:27

    ;Hele çok doğru bir karar. Kalıcı olmalı ve düğer tüm hisselere de gelmeli