E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBorsa iki ayda yüzde 33 yükseldi---

Borsa iki ayda yüzde 33 yükseldi

Borsa iki ayda yüzde 33 yükseldi
07 Ocak 2021 - 11:34 borsagundem.com

Kasım ayı başında 1.133 puan seviyesinde olan BİST 100 Endeksi yılın ilk günlerinden itibarın yükselişini sürdürerek 1.500 puanı geçti.

BORSAGUNDEM.COM

Küresel ekonomiler korona virüsün etkilerinden kurtulmak için büyük çaba harcarken, sermaye piyasalarında olağandışı gelişmeler yaşanıyor. Küresel borsalar rekor üstüne rekor kırıyor. Kripto paralara artan talep Bitcoin’i 37 bin dolara taşıdı. Türkiye’de borsa ve faiz aynı anda yükseliyor.
Aralık ayı başında 1.133 puan seviyesinde olan BİST-100 Endeksi iki ay gibi kısa sürede yüzde 33 oranında prim yaparak 1.500 puanı geçerek tarihi zirvesine ulaştı. Kontrol edilemeyen virüs nedeniyle getirilen her kısıtlama hisse senedi piyasalarına yükseliş olarak yansıyor.

Avrupa ve ABD’de ekonomiyi ayakta tutmak için açılan destek paketleri nedeniyle faizlerin sıfır seviyesinde kalması borsalara olan talebi artırıyor.

Dünya borsalarında teknoloji başta olmak üzere birçok hissenin yüzde 1000’lerin üzerinde değer kazanması da hisse senetlerine ilginin artmasının bir nedeni olarak gösteriliyor. Yüksek faiz artırımı ise döviz kurlarındaki yukarı hareketi baskılıyor.

MAVİ DALGACIK KUTLAMALARI

Demokratların Başkanlık, Temsilciler Meclisi ve Senatoyu az farkla ele geçirdiği Mavi Dalgacık, genişleyici maliye politikaların önünü açarak büyümeyi desteklediği için hisse pozitif, vergi artışına yol açacağı için tahvil ve dolar negatif algılanıyor. Kongre binası baskınına rağmen ABD borsaları mavi Dalgacık’ın rüzgarıyla yükseliyor. İş Yatırım’ın bugünkü analizine göre ABD borsaları değer/döngü hisseleri önderliğinde yükseliyor. Momentum/teknoloji hisseleri ilk satış dalgası sonrası toparladı. Ancak geride kalıyor. Yenilenebilir enerji endekse göre güçleniyor.

İş Yatırım analistlerinin tespitleri şöyle:

“ABD tahvilleri ve dolar Mavi Dalgacık hikayesinin kaybedenleri olmaya devam ediyor. 10 yıllık tahvil faizleri psikolojik önemi olan %1 seviyesini aşmış durumda. DXY dolar endeksi 2018 Şubatı sonrası gördüğü en düşük seviyeye geriledi. Büyümenin canlandığı ve enflasyonun yükselme işaretleri verdiği bir senaryoda ABD tahvil faizlerinin %1,5 seviyesini zorlaması bekleniyor. Ana senaryomuz değil ama tahvil faizlerinde hızlı bir yükseliş olursa, altın baskı altında kalırken Dolar güçlenebilir.

TÜRKİYE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİN YILDIZI

Türkiye varlıkları dünyayı yenmeye devam ediyor. MSCI Türkiye %2,9 artışla gelişmekte olan ülkelerin yıldız oyuncusu konumunda. Türk lirası %1'in üzerinde değer artışıyla en çok kazandıran gelişmekte olan ülke paraları arasında yer alıyor. Banka hisseleri %3,2 artışla sanayi hisselerinin 4 katı getiri sağlayarak yeniden önderliği ele geçirdi.

Endeks için destek olarak 1.460 direnç olarak 1.525 seviyeleri öne çıkıyor. Bankalar, holdingler ve havacılık hisseleri günün öne çıkan temaları.”

Borsa İstanbul'da rekorlara devam

 

Borsa İstanbul'da yükseliş coşkusu rekorlarla sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)