E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsa için FED kararları önemli---

Borsa için FED kararları önemli

Borsa için FED kararları önemli
14 Aralık 2016 - 09:21 borsagundem.com

Alan Yatırım; bugün saat 22:00’daki FED faiz kararı ve 22:30’da Başkan Yellen’in konuşmasının global piyasalar için önemli olacağını belirtti

DÜN NE OLDU? 

GELİŞEN ÜLKE PİYASALARINDAKİ OLUMLU SEYİR EŞLİĞİNDE BIST 100  ENDEKSİ YÜKSELDİ… 

BIST 100 Endeksi petrol fiyatlarındaki yükselişin gelişen ülkeler sepetini pozitif etkileyeceği beklentisi eşliğinde olumlu seyre eşlik ederek günü %1,0 yükselişle 76,995 seviyesinden tamamladı. 

BUGÜN NE BEKLİYORUZ? 

SAAT 22:00 FED FAİZ KARARI BEKLENİYOR… 

BIST 100 Endeksi açısından bugün global piyasaların önemli gündeme maddesi olan saat 22:00’daki FED faiz kararı ve 22:30’da Başkan Yellen’in konuşması olacak. Genel beklenti FED’in politika faizini 25 baz puan artışla %0,50’den %0,75’e yükseltmesi şeklinde. Daha da önemlisi 2017 yılına ilişkin olarak FED üyelerinin kaç faiz artırımı beklediği sorusu yanıtlanmış olacak. Bu konuda beklenti FED üyelerinin ortalamada 2017 yılı için 2 faiz artırımı beklentisi şeklinde. Bizim görüşümüz de piyasa beklentisi çerçevesinde. Sözkonusu kararların etkisini BIST Endeksinde yarın fiyatlamış olacağız. 2017 yılında 3-4 faiz artırımı BIST’e satışa neden olabilecek iken 2 faiz artırımının ise sınırlı yükselişe neden olabileceğini öngörmekteyiz. 

ŞİRKET HABERLERİ

BIST Endeks Kapsamındaki Hisse Değişiklikleri… Ocak-Mart 2017 dönemi için BIST 30 Endeksinden DOAS çıkarken DOHOL alınacak. BIST 100 Endeksinden ise ALCTL, GLYHO, HURGZ, SKBNK, TRCAS çıkarken ALKIM, CEMTS, POLHO, SELEC ve VERUS alınacak.

PETKM…Nötr… Şirket, STAR Rafineri’de dolaylı olarak %7-9 aralığında bir paya sahip olacak şekilde, hakim ortağı SOCAR Turkey Enerji’den %12-14 civarında Rafineri Holding A.Ş. payı alınması için yapılan görüşmeler olumlu bir şekilde devam ettiğini açıkladı. (KAP)

ARCLK…Sınırlı Pozitif… Şirketin bağlı ortaklığı Arctic S.A.’nın, Romanya’da 2 milyon adet/yıl kapasiteli çamaşır makinası üretimi yapacak yeni bir fabrika kurulması için yapmış olduğu teşvik başvurusunun onaylandığı ve güncel kur üzerinden yaklaşık 36,1 milyon Euro’ya kadar nakit teşvik ayrıldığı açıklandı. Bu kapsamda güncel kurla yaklaşık 104,5 milyon Euro tutarındaki toplam yatırımın ilk fazının 2018 yılı ilk çeyreği sonunda tamamlanarak bu tarihten itibaren seri üretime başlanması ve Eylül 2019’da yatırım projesinin tümüyle tamamlanması öngörüldüğü bildirildi. (KAP) 

PRKME…Sınırlı Negatif… Şirket, Madenköy’de yer alan bakır açık ocak maden işletmesinde gerekli emniyet tedbirlerinin alınması için üretim faaliyetinin durdurulacağını bildirdi. (KAP) 

ORGE…Nötr…Şirketin devam eden işler tutarının 13.12.2016 tarihi itibarıyla 81.5 milyon TL + KDV büyüklüğünde olduğu açıklandı. (KAP) 

BIST 30 Kontratı 

Aralık vadeli kontrat, dün gelişen piyasalardaki pozitif eğilim eşliğinde günü %0,6 yükselişle 94,450 seviyesinden tamamladı.

Bugün Aralık vadeli kontratta FED faiz toplantısı öncesinde nötr risk iştahına bağlı olarak 94,0-95,0 bandında yatay hareket beklenebilir. 

USDTRY Kontratı 

Dün dolar gelişmekte olan ülke para birimlerinin bir çoğu karşısında değer kaybederken, Türk Lirası negatif ayrışma devam etti. Günün ikinci yarısında Türk Lirası kayıplarını telafi etme çabası görülse de; dün Türk Lirası dolar karşısında en fazla değer kaybeden para birimi olarak ilk sıralara yerleşti. USDTRY Aralık kontratı dünü %0,12  değer kaybı ile 3,4972 seviyesinde tamamladı. 

Bugün sabah saatleri itibariyle USDTRY paritesindeki seyir göz önünde bulundurularak kontratın güne yatay seyir ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz. USDTRY Aralık kontratında yükselişlerin devam edebilmesi için 3,50 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup, 3,45-3,40 bandı destek konumunda bulunuyor. 

ALTIN/USD Kontratı 

Dün dünya genelinde makro gündem sakin olup, dolar dünya genelinde değer kaybetme eğilimindeydi. Dolarda görülen gevşeme eğilimi paralelinde altında yükseliş görülse de, söz konusu yükselişlerin 1160 seviyesinde hız kestiği görüldü. Altın cephesinde zayıf talep ve yükselen petrol fiyatları altını baskılamakta. Bu kapsamda Altın Aralık kontratı dünü  %0,21 değer kaybı ile 1156 US$ seviyesinde tamamladı. 

Sabah saatleri itibariyle Asya seansında altın fiyatlarındaki seyir göz önünde bulundurarak, Altın kontratının güne sınırlı yükseliş ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz. 

EURUSD Kontratı 

Dün makro gündem sakin olup, dolar dünya genelinde değer kaybetme eğilimindeydi. Avrupa’da gündeme konu olan veri akışı EURUSD paritesinde hareketlilik yaratmazken, EURUSD paritesi 1,06 seviyesi üzerinde tutundu. Bu kapsamda EURUSD Aralık kontratı dünü %0,30 değer kazancı ile 1,0660 seviyesinde tamamladı. 

Sabah saatleri itibariyle EURUSD paritesinde görülen seyir nedeniyle EURUSD kontratının güne yatay bir başlangıç başlamasını beklemekteyiz.

DÜN NE OLDU? 

Dün veri akışının sakin olduğu günde, dolar dünya genelinde geçtiğimiz hafta görülen kazançlarının bir kısmını geri verdi. Dolar dünya genelinde kar satışlarının etkisiyle hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında sınırlı da olsa değer kaybetmeye devam etti. Bu akşam saatlerinde açıklanacak olan Fed’in faiz oranı kararı öncesinde küresel piyasalarda bekle ve gör havası hakimdi. 

Türk Lirası cinsinden varlıklarda ise negatif ayrışma dün de devam etti. TCMB Başkanı Sn. Çetinkaya’nın dün Türkiye Bankalar Birliği'nde gerçekleştirdiği sunumda Yaşanan dalgalanmalara rağmen, ülkemizin güçlü iktisadi temellerinin desteğiyle finansal sistem sağlıklı görünümünü korumaya devam etmiştir" dedi. Çetinkaya, yılın üçüncü çeyreğinde yavaşlayan iktisadi faaliyetin, alınan tedbir ve teşviklerin desteğiyle son çeyrekten itibaren kademeli olarak toparlanacağı tahmin ettiklerini ifade etti.

BUGÜN NE BEKLİYORUZ? 

Bugünün en önemli gündem maddesi akşam saatlerinde açıklanacak olan Fed’in faiz oranı kararı oluşturmakta. Fed’in Aralık ayı toplantısına ilişkin olarak 25 baz puanlık bir faiz artışı bir süredir fiyatlanmış olup, Fed Başkanı Janet Yellen’ın 2017 yılına dair söylemleri hareketlilik yaratabilir. 

USDTRY 

Dün dolar gelişmekte olan ülke para birimlerinin bir çoğu karşısında değer kaybederken, Türk Lirası negatif ayrışma devam etti. Günün ikinci yarısında Türk Lirası kayıplarını telafi etme çabası görülse de; dün Türk Lirası dolar karşısında en fazla değer kaybeden para birimi olarak ilk sıralara yerleşti. 

Bugün ABD’de takip edilecek veri akışının yanı sıra akşam saatlerinde öğreneceğimiz Fed’in faiz oranı kararı paritenin seyri için önem arz etmekte. 

Teknik olarak bakıldığında, USDTRY paritesinde bugün yukarı yönlü hareketin görülebilmesi için 3,5000 seviyesi üzerinde kalıcılık önemi korumaya devam etmekte. USDTRY paritesinde yükselişlerin görülmesi halinde 3,5200 direnç seviyesi hedeflenebilir. Paritede 3,45 seviyesi aşağısında kalıcılık sağlanması halinde zayıf seyir görülebilecek olup 3,40 ve 3,35 destek seviyeleri izlenebilir.

EURUSD 

Dün makro gündem sakin olup, dolar dünya genelinde değer kaybetme eğilimindeydi. Avrupa’da gündeme konu olan veri akışı EURUSD paritesinde hareketlilik yaratmazken, EURUSD paritesi 1,06 seviyesi üzerinde tutundu. 

Bugün Avrupa ve ABD’de takip edilecek veri akışının yanı sıra akşam saatlerinde öğreneceğimiz Fed’in faiz oranı kararı paritenin seyri için önem arz etmekte. 

Teknik olarak bakıldığında, EURUSD paritesinde yükselişlerin görülebilmesi için 1,0605 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup, yükselişlerde 1,0665 ve 1,0720 direnç seviyeleri hedeflenebilir. Paritede zayıf seyrin görülmesi halinde ise 1,0575 ve 1,0500 seviyeleri izlenebilecek destek seviyeleridir. 

ALTIN 

Dün dünya genelinde makro gündem sakin olup, dolar dünya genelinde değer kaybetme eğilimindeydi. Dolarda görülen gevşeme eğilimi paralelinde altında yükseliş görülse de, söz konusu yükselişlerin 1160 seviyesinde hız kestiği görüldü. Altın cephesinde zayıf talep ve yükselen petrol fiyatları altını baskılamakta. 

Bugün ABD’de takip edilecek veri akışının yanı sıra akşam saatlerinde öğreneceğimiz Fed’in faiz oranı kararı paritenin seyri için önem arz etmekte. 

Altında toparlanma eğiliminin görülebilmesi için, 1160 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup yükselişlerde 1174 ve 1180 seviyeleri hedeflenebilir. Altında satış baskısının görülmesi halinde ise sırasıyla 1150 ve 1137 destek seviyeleri izlenebilir. 

USDJPY 

Geçtiğimiz hafta USDJPY paritesinde görülen yükseliş eğilimi yeni haftada da devam ettiği görülmekte. Dün dolar  dünya genelinde G10 para birimleri karşısında değer kaybetse de, söz konusu seyre iştirak edemeyen Japon Yeni dün dolar karşısında sınırlı da olsa değer kaybetti. 

Teknik olarak bakıldığında, paritede bir süredir görülen düşüş trendi sona ermiş görünüyor. USDJPY paritesinde yükselişlerin devam edebilmesi için 115,00 seviyesinin üzerinde kalıcılık önem arz etmekte olup, paritede toparlanma eğiliminin devam etmesi durumunda 115,90 ve 116,80 direnç seviyeleri hedeflenebilir. Paritede görülebilecek geri çekilmelerde sırasıyla 114,80 ve  113,20 destek seviyeleri izlenebilir. 

GBPUSD 

Dün İngiltere’de Kasım ayına ilişkin açıklanan enflasyon verisi beklentilerin üzerinde artış kaydetti. Bugün İngiltere’de açıklanacak istihdam verileri ile birlikte ABD’de takip edilecek veri akışının yanı sıra akşam saatlerinde öğreneceğimiz Fed’in faiz oranı kararı paritenin seyri için önem arz etmekte. 

Teknik olarak bakıldığında bir süredir zayıf seyir izleyen GBPUSD paritesi geçtiğimiz haftalarda  1,2400 seviyesinin üzerindeki hareketi ile teknik görünümü olumlu bir hal almıştır. Paritede görülebilecek kar satışlarında 1,2560 ve 1,2440 izlenebilecek destek seviyeleri olup, yükselişlerin devam etmesi halinde ise 1,2840 ve 1,2960 direnç seviyeleri hedeflenebilir. 

BRENT 

Hafta sonu Viyana’da OPEC'in üretim kesintilerini tartışmak üzere grup dışı üreticilerle buluşması sonrası yapılan açıklamada S. Arabistan'ın üretimi geçen ay OPEC üyeleri ile anlaşmaya varılan miktarın kayda değer bir şekilde altında kısacağını ifade edimesiyle petrol fiyatlarında görülen sert yükseliş dün yerini kar satışlarına bıraktı. Bununla birlikte dün akşam Amerikan Petrol Enstitüsü tarafından açıklanan haftalık ham petrol stokları 4.7 milyon varil artış kaydetti. 

Teknik olarak bakıldığında, net bir trendin görülemediği petrolde toparlanma  eğiliminin görülebilmesi için 54,50 seviyesi üzerinde hareketler görmemiz gerekmekte olup, yükselişlerde 57,80 ve 58,40 seviyeleri hedeflenebilir. Petrolde kar satışlarının devam etmesi halinde ise 55,00 ve 53,70 destek seviyeleri takip edilebilir.

Alan Yatırım

 

 

 

 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)