E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBorç sürdürülebilirliği yüksek---

Borç sürdürülebilirliği yüksek

Borç sürdürülebilirliği yüksek
13 Eylül 2013 - 14:59 borsagundem.com

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'de bankacılık sektörünün son derece sağlam olduğunu söyledi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin bankacılık sektörünün son derece sağlam olduğunu,  düzenleme ve denetleme konusunda muhafazakar davrandıkları için başarılı olduklarını belirtti.
Dünya Ekonomi Forumu'nun (WEF) Çin'de yapılan toplantılarına katılmak üzere Dalian'a gelen ve forumun son gününde "Küresel Ekonomiye Asya'dan Bakış" oturumuna katılan Babacan,  dünyada ekonomik toparlanmanın ne kadar kalıcı olup olmadığının yanı sıra gelişmekte olan ülkelerdeki ekonomik büyümenin ele alındığı oturumda, küresel ekonominin yeni bir döneme girdiğini anlattı.
Avrupa ekonomisinin yavaş yavaş toparlanma işaretleri verdiğini, Fed'in açıklamalarıyla ortaya çıkan sermaye kaçışında, ülkeleri tek bir kriter değil spesifik olarak değerlendirmek gerektiğine dikkati çeken Babacan, sadece büyüme odaklı hareket etmek değil, istihdam yaratan büyümenin önemine vurgu yaptı.
Moderatörün Çin bankacılık sistemi ve son dönemde yaşanan gölge bankacılık sorunlarını hatırlatarak, "Bu anlamda Çin bankacılık sisteminin Türkiye'den alacağı dersler olduğunu" söylemesi üzerine Babacan, Türkiye ile Çin arasındaki durumun farklı olduğunu ancak Türk ekonomisinin iki güçlü unsurunun "güçlü bankacılık ve mali disiplin" olduğunu vurguladı.  Türkiye'de 2001'de yaşanan krizin ardından son 10 yılda yakalanan ekonomik başarının sorulması üzerine Babacan, "2001'deki bankacılık krizinde Türkiye GSYH'nın üçte birini kaybetti" dedi.
2004'ten sonra birçok reform yaptıklarını, bankacılık ve kredi sistemlerinde yeni düzenlemelere gidildiğini anımsatan Babacan, "Türkiye'de bankacılık sektörü son derece sağlam... Düzenleme ve denetleme konusunda muhafazakar davrandık, başarılı olduk" diye konuştu. Babacan, Türkiye'nin bütçe açığının düşük, borç sürdürülebilirlik oranının ise çok yüksek olduğunu belirtti.
90 ülkeden 1.500 katılımcının biraraya geldiği etkinlik sona ererken, Başbakan Yardımcısı Babacan'ın bugün ülkeden ayrılması bekleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • taş gibi sistem kurmuşlar 13 Eylül 2013 16:30

    güçlü bankacılık dediğin her büyük banka 4-5 milyar dolar snedikasyon alıyor ve her sene yüzde sekiz faizle yeniliyor bu paraları bulamadıklarında yada faizler alıp başını gittiğinde emlak balonu patlayıp da krediler ödenmediğinde görücez güçlü bankacılığı

  • bir zamanlar13 Eylül 2013 15:15

    1 yıl önce güçlü bankacılık ve mali disiplin vardı şimdi ikisinin de yerinde yeller esiyor... gemi kayalıklara tosladı su alıyor... ertuğrul fırkateyni faciasına ramak kaldı