E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğaların yıl sonu rallisine inancı tam---

Boğaların yıl sonu rallisine inancı tam

Boğaların yıl sonu rallisine inancı tam
27 Şubat 2023 - 16:09 borsagundem.com

Küresel ekonomik verilerdeki beklentileri karşılamayan veri akışına rağmen boğa piyasalarını destekleyen yatırımcılar umudunu kaybetmedi. Stratejistler yılın ikinci yarısında ralli olacağına dair beklentilerini canlı tutuyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarına ilişkin karamsarlık yükselişe geçse de boğa piyasasını savunan yatırımcılar borsalara inanmayı sürdürüyor. Fortune’un haberine göre söz konusu yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını yükseltmeyi durdurmasının ardından yılın ikinci yarısında borsaların ralli yapacağına hâlâ inanıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsalarında S&P 500 Endeksi 9 Aralık’tan bu yana en kötü haftalık performansına imza attı. Beklenenden daha yüksek gelen enflasyon verileri FED’in borçlanma maliyetlerini daha da artıracağı ve sıkı para politikasında duraklamaya ancak temmuz ayında başlayabileceği yönündeki spekülasyonları artırdı.

Bununla birlikte söz konusu senaryo hala 2022’nin başında ortaya atılan teoriyi takip ediyor: Hisse senetleri yılın ilk altı ayında zorlu bir süreçten geçecek, ikinci yarıda ise güç kazanmaya başlayacak. Borsa teknik verileri de yatırımcıların bu mantığa uygun hareket etme eğiliminde olduğunu gösteriyor. S&P 500'ün geçen sonbaharda başlayan yükseliş trendi, endeksin bu ay %2,6 gerilemesine rağmen devam ediyor.

Servet danışmanlığı şirketi Sanctuary’nin Baş Yatırım Stratejisti Mary Ann Bartels, “FED’in faiz döngüsünün sonuna yaklaşıyoruz ve piyasalar bunu satın almaya başlayacak” sözlerine yer verdi.

Elbette bu öngörüler beraberinde ciddi riskleri de barındırıyor. Swap yatırımcıları şubat ayının başında yaklaşık %5’le nihai seviyeye ulaşacak olarak gördükleri FED faiz beklentilerini %5,4’lük zirve seviyesine çekti. Ancak yeni araştırmalar FED’in faizleri %6,4’e taşımak zorunda kalabileceğini, sert iniş senaryosu olarak adlandırılan ABD ekonomisinin resesyona girmesi ihtimalini de seslendiriyor. Daha iyimser yumuşak iniş senaryosu ise bir yandan ekonomik büyüme devam ederken diğer taraftan FED’in enflasyonu kontrol altına almasını ifade ediyor.

Bartels açıklamasında, “Piyasalar %5,5'lik bir nihai faiz oranını idare edebilir, ancak % 6 veya daha yüksek bir oranla başa çıkamaz. Bu gerçekten piyasaları sallar" ifadelerini kullandı.

Endişe verici enflasyon rakamları, S&P 500'ün düşüş haftasının tek tetikleyicisi değildi. Walmart ve Home Depot gibi dev perakende şirketlerinden gelen korkunç tahminler de yatırımcıların ruh halini bozdu. Bu hafta, Lowe's ve Target’ın bilanço verileri Amerikalı tüketicinin durumu hakkında daha fazla ipucu getirecek.

Borsadaki düşüş cesaret kırıcı olabilir, ancak tarihsel modellere bakıldığında bu yatırımcılar için bir şok olmamalı. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, son 25 yılda şubat ayı S&P 500 için en kötü aylar arasında yer aldı ve ortalamada %0,4'lük kayıplar yaşadı. Endeks ocak ayında %6,2’lik bir yükseliş kaydetmesinin ardından bu ay %2,6 düştü.

Bartels, önümüzdeki haftalarda ve aylarda herhangi bir geri çekilmenin yeni alımlar için bir fırsat oluşturduğunu belirtiyor. Baş stratejist 2022'deki sert satış dalgasından sonra toparlanan yarı iletkenler sektörüyle birlikte ve havacılık ve savunma sanayii hisselerini tercih ediyor.

Baş stratejist bu düşüncesinde yalnız değil. Carson Group’un Baş Borsa Stratejisti Ryan Detrick ABD ekonomisinin resesyon ihtimalini ortadan kaldıracağına dair bahsine sadık kalıyor. Baş stratejist enflasyonun daha da düşeceğini düşünüyor ve oranlar daha uzun süre daha yüksek kalırsa, küçük sermayeli şirketlerin ve büyük sermayeli sanayicilerin hisselerini öneriyor.

FED’e hazırlanın

Detrick açıklamasında, “ABD ekonomisinin yılın ikinci yarısında güçlü bir tüketici zemininde hızlanması için sahne hâlâ uygun. Bu hisse senetleri için bir nimet olurdu” diyor.

FED’in bir sonraki faiz kararına hâlâ yaklaşık bir ay var. Bu uzun süre piyasalara enflasyon, işgücü piyasası ve ücret artışı rakamlarının etkilerini satın almak için bolca zaman bırakıyor. Yatırımcılar FED’in muhtemelen jumbo faiz artışlarına dönmesi için hazırlanıyor: Gecelik endeks swapları, 22 Mart duyurusu için yaklaşık 30 baz puanlık sıkılaştırmayı satın alıyor. 2 yıllık ABD Hazinesi getirileri cuma günü 2007'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Tüm bu gelişmeler hisse değerleri faiz oranlarındaki değişikliklere daha duyarlı olan büyüme odaklı hisse senetleri için toksik bir zemindir. Bu hisseler, FED’in yakında faiz artışlarını durduracağı yönündeki spekülasyonların artmasıyla birlikte yılbaşından itibaren güçlü ralliler gerçekleştirdi. Şimdi söz konusu spekülasyonların etkisinin azalmasıyla, teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 Endeksi cuma günü %1,7 düştü.

Ancak yine de Baird'in Borsa Stratejisti Michael Antonelli'ye göre, FED’in geçen yıl belirlediği rotadan sapmaması halinde boğa piyasası senaryosu yürürlükte kalabilir.

Antonelli, “Enflasyon zirveye ulaştıktan sonra asla düz bir çizgide düşmeyecek” dedi. Stratejist FED’in nihai faiz oranları beklentilerini önemli ölçüde yükseltilmeye zorlanması için beklenenden daha yüksek enflasyon ve istihdam verilerinin tüm çeyreğe yayılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Baird stratejisti, “Borsa faiz artışlarından nefret etmek zorunda değil. Piyasaların nefret ettiği şey faiz artışlarının beklenenden daha büyük veya daha hızlı gerçekleşmesidir” açıklamasında bulundu.

 

Ekonomideki direnç yatırımcıların kazançlarını neden engelliyor?

 

FED politikaları için 8 senaryo

 

2023 rallisi sallantıda! Yatırımcıları neler bekliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)