E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğalar şahlansa da ayı piyasası yatırımcıları direniyor---

Boğalar şahlansa da ayı piyasası yatırımcıları direniyor

Boğalar şahlansa da ayı piyasası yatırımcıları direniyor
17 Temmuz 2023 - 12:14 borsagundem.com

Wall Street borsaları son dönemde piyasanın boğalarının etkisiyle güçleniyor. Ayı piyasası yatırımcıları hâlâ tamamen çekilmiş değil. Ayılar yılın ikinci yarısında rallinin tersine dönebileceğini düşünüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları 2023’ün ilk yarısında güçlü bir ralli gerçekleştirdi. Yıl başından bu yana Nasdaq 100 Endeksi'nin kaydettiği %42’lik yükseliş boğa piyasası yatırımcılarının iyimserliği sayesinde desteklendi. Ancak piyasanın ayıları hâlâ momentumun değiştiği ve trendin aşağı yöne doğru kaydığı zamanı yakalamaya çalışıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre piyasanın boğaları borsaların yükseleceğini konusunda iyimser bir tavır alan ve hisse satın almaya eğilimli yatırımcıları belirtiyor. Ayılarsa borsaların aşağı yönde hareket edeceği düşüncesine sahip ve hisse senetlerindeki düşüşlerden para kazanmayı hedefleyen yatırımcıları tanımlıyor. Bu iki yatırımcı grubu arasındaki görüş farklılıkları ise son piyasa hareketleriyle birlikte giderek daha fazla keskinleşti.

MarketWatch’un haberine göre SoFi Yatırım Stratejisi Başkanı Liz Young yatırımcı gruplarındaki ayrıma dikkat çekerek “Neredeyse her iki tarafın da diğerine öfke ve kızgınlıkla baktığı, ortak bir zemin bulamadığı bir siyasi manzarayı andırıyor” ifadelerine yer verdi. Baş stratejist birbiriyle çelişen ekonomik verilere işaret ederek bu durumun anlaşılabilir olduğunu söyledi. Zira yükselen Amerikan borsalarına rağmen bazı ekonomik göstergeler ve tahvil piyasası açık bir şekilde uyarı sinyalleri göndermeyi sürdürüyor.

ABD borsaları beklentilerin altında gelen haziran ayı enflasyon verilerinin ardından geçen hafta yükseliş serisini uzattı. Yükselişin en önemli sebebi ise ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımlarına son verme ihtimalinin yükselmesi ve yumuşak iniş olasılığının artmasıydı. ABD haziran ayı tüketici fiyat endeksi verileri Amerikan enflasyonunun FED’in %2 hedefine daha da yaklaştığını gösterir nitelikteydi.

Son açıklanan verilerin ardından piyasa analistleri boğalar ve ayılar arasındaki tartışmanın sona ermeyeceğini ve piyasa genelinin tam anlamıyla boğa havasına girmeyeceği belirtiyor. Zira para politikası, ekonomik göstergeler ve tahvil faizleri konusundaki belirsizlik etkilerini hâlâ sürdürüyor.

Young konuyla ilgili açıklamasında, “Hâlâ tamamen bitirmemiş olabileceğimiz bir parasal sıkılaştırma döngüsü var. Lider ekonomik göstergeler arasında daralma işaretleri var. Tahvil getiri eğrisinin terse dönmesi gibi birçok farklı sinyal ortada. Tartışma devam edecek ve ben özellikle de hisse değerlemeleri açısından bu tartışmanın daha temkinli tarafındayım” ifadelerine yer verdi.

Qontigo Uygulamalı Araştırmalar Genel Müdürü Melissa Brown, “Bu tablo, geçen yılın büyük çoğunluğunda görüldüğü gibi yatırım algısını negatife çevirecek bir olay gerçekleşmediği sürece piyasaların iki adım ileri bir adım geri gideceği anlamına geliyor” açıklamasında bulundu.

Nvidia, Meta, Alphabet gibi büyük teknoloji hisselerindeki yükseliş ABD borsalarında S&P 500 Endeksi’ni yılın ilk yarısında %17’nin üzerinde bir performans yakalamasına imkan sağladı. Teknoloji hisselerinin bu güçlü yükselişi yapay zeka alanını çevreleyen iyimserlikle mümkün oldu. Ancak yapay zeka yatırımcı alanındaki yatırımcı heyecanı aynı zamanda hisse senetlerinin aşırı değerlenmesi riskini de beraberinde getirdi. Young önümüzdeki 12 ay içerisinde yatırımcıların hisse senetlerinden yeterince kâr elde edemedikleri takdirde Hisse değerlerinin artık eskisi kadar cazip görülemeyeceği konusunda uyarıyor.

“Bir hisse satın aldığınızda genellikle gelecek 12 ay için bilanço beklentilerini baz alarak işlem yaparsınız. Yapay zeka birçok sektörü etkileyen tamamen dönüştürücü bir tema olsa da muhtemelen teknoloji ekosisteminin yıl sonuna kadar tamamen değiştirmeyecek. Bu sebeple yanlış gidebilecek şey zamanlama beklentileridir.”

Qontigo'dan Brown, Silicon Valley Bank’in ani çöküşünden sonra bankacılık sektörüyle ilgili endişelerin dağıldığı Mart ayının sonlarından bu yana önemli ölçüde düşen borsadaki mevcut volatiliteye da dikkat çekti. Son dönemde üç yılın en düşük seviyesine kadar gerileyen CBOE Volatilite Endeksi (VIX) cuma günü 13,31 seviyesindeydi. Korku endeksi olarak da bilinen endekste 20 seviyesinden aşağısı düşük risk ortamı olarak görülür.

Ancak Brown piyasaların temel verileriyle ilgili modellerle istatistiksel modeller arasında ciddi bir boşluk olduğuna dikkat çekti. Brown, “İstatistiksel model temel modelden çok daha yüksek risk öngörmekte. Bu en az altı yıl muhtemelen de daha uzun bir süreden beridir ilk kez gerçekleşiyor. Bu da bize volatilitenin bir yerlerde gizlendiğini arka planda balonlaştığını gösteriyor” dedi.

Neuberger Barman Küresel Hisse Senetleri Araştırmaları Kıdemli Araştırma Analisti Raheel Siddiqui, yatırımcıların son dönemde, özellikle büyüme odaklı büyük sermayeli teknoloji hisselerini aşırı satın alması nedeniyle, likidite eksikliğinin bir diğer büyük endişe kaynağı olarak ortaya çıktığını söyledi.

Siddiqui üçüncü çeyrek için beklentilerini paylaşırken likiditenin kurumasıyla birlikte yatırımcı heyecanın da gelecek haftalarda sönebileceğini bunun da muhtemelen tarihi bir geri çekilmeye neden olabileceğini söyledi. Analist FED’in uygulamakta olduğu bilanço küçültme planına, ABD Kongresi’nin borç tavanını yükseltmesi sonrasında ABD Hazinesi’nin gerçekleştirmesi beklenen yeni tahvil ihraçlarına ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bankacılık sisteminden 477 milyar euroluk finansmanı çekme planına atıfta bulundu.

Siddiqui, “Bizim görüşümüze göre bu gelişmeler hisse senetleri için kısa vadede kötü haber etkisi yaratacaktır” dedi.

Amerikan Bireysel Yatırımcılar Birliği’nin (AAII) yatırımcı duyarlılığı anketine göre borsalardaki iyimserlik bir miktar azalsa da son 6 haftadır üst üste ortalamanın üzerinde kalmayı sürdürüyor. Çarşamba günü açıklanan anket sonuçlarına göre nötr ve ayı piyasası görüşleri yükselişe geçti.

Ancak SoFi’den Young’a göre inatla ayı yasasını savunan yatırımcılar arasında ciddi bir fikir değişikliği yaşandı. Young yatırımcılar arasındaki kesin fikir değişikliklerine dikkat çekerek, “Genellikle geniş çaplı ve ani hareketler aksi yönde geniş çaplı ve ani hareketler tarafından takip edilebilir ve yatırımcılar bir orta noktada buluşma girişimi gösterir” ifadelerine yer verdi.

Borsalardaki iyimserlik her an bozulabilir

 

Petrol fiyatlarında 'Çin' düşüşü

 

Borsalarda, para politikasına ilişkin korkular hafifledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)