E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğalar da ralliden endişe ediyor---

Boğalar da ralliden endişe ediyor

Boğalar da ralliden endişe ediyor
21 Temmuz 2023 - 17:43 borsagundem.com

Wall Street’in en büyük boğalarından biri kabul edilen Tom Lee de, yapay zeka güdümlü borsa rallisinde bazı çatlaklar oluştuğunu kabul ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında rallinin pili tükenmek üzere. Yapay zeka güdümlü rallinin yönünü terse çevirme riski giderek artıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wall Street’in en tanınmış boğalarından biri olan Fundstrat’tan Tom Lee de, borsa rallisindeki çatlaklardan endişe ettiğini belirtiyor.

Kar almak sağlıklı

MarketWatch’tan Jamie Chisholm’un haberine göre, Fundstrat’tan Tom Lee, piyasanın sarsılmasını beklediğini ifade ediyor.

Dow Jones, 2017 yılından bu yana en uzun galibiyet serisi olan dokuzuncu günde de yükseliş eğilimini sürdürdü. Ancak en son ilerleme, büyük oranda Nasdaq Composite’in yüzde 2 oranında değer kaybettiği bir seansta gerçekleşti. Bu düşüş, Nasdaq için son 4 ayın en büyük kaybı olarak kayda geçti.

Peki bu, boğa koşusunun daha sürdürülebilir bir şekilde devam etmesine izin verecek olan piyasa hareketinin genişlediği anlamına mı geliyor? Yoksa teknoloji hisselerindeki bir çatlağın, bu yıl şu ana kadar yüzde 18,1 oranında artan S&P 500 Endeksi’nde anlamlı bir düzeltmenin başlangıcına sebep olacağına mı işaret ediyor?

Görünüşte piyasalarla ilgili her zaman pozitif olan Fundstrat Araştırma Başkanı Tom Lee bile şu anda temkinli davranıyor ve bir miktar kâr almayı ‘sağlıklı’ olarak tanımlıyor.

Geri çekilme çağrısı

Lee, Perşembe günü geç saatlerde yayınladığı yeni notta, kamu hizmetleri, sağlık hizmetleri ve temel ihtiyaçlar gibi defansif sektörler için kazanımların yanı sıra yüksek profilli megacap teknoloji hisselerinde zayıflık göstergesi son sarsıntıların ve teknik göstergelerden gelen bazı olumsuz sinyallerin, önemli bir geri çekilme çağrısı anlamına geldiğini söylüyor.

Lee, “Dolayısıyla, yüzde 5'lik bir düzeltmenin devam edip etmeyeceğini izlemekte fayda var. Bu, S&P 500 Endeksi için kabaca 200-225 puanlık bir düşüş anlamına gelir ve yatırımcılar için acı verici olur” diye yazıyor. Ama Tom Lee, büyük bir uyarıda da bulunuyor: “Herhangi bir dalış muhtemelen sığ olacaktır.”

Aşırı alım bölgesi

Bunun nedenlerini de açıklayan Lee, ilk olarak, pazarın aşırı genişlediğine ilişkin endişelerin abartıldığını düşündüğünü ifade ediyor. Bazı yatırımcılar, 200 günlük hareketli ortalamasının yüzde 12'den fazla bir oranda üzerinde seyreden S&P 500'ün aşırı alım bölgesinde olduğundan endişeleniyor. Ancak piyasanın trend çizgisinin bu kadar üzerinde olduğu son 12 örneğin 8’inde, endeksin yine de yüzde 20'nin üzerinde bir oranda hareket etmeyi başardığı görülüyor. Lee, “Bu sadece güçlü bir piyasanın işareti” diye ısrar ediyor.

Kurumsal yatırımcılar da şimdiden şüphelerini dile getirmeye başlıyor. En son Bank of America fon yöneticisi anketi, grubun en zayıf varlık sınıfı olarak hisse senetlerine sahip olduğunu gösteriyor. Yakın tarihli bir JPMorgan anketi de, Ocak 2022'deki yüzde 85'e kıyasla kurumların yalnızca yüzde 17'sinin önümüzdeki günlerde ve haftalarda hisse senetlerine yatırım yapma oranını artırmayı planladığını gösteriyor. Bu tür bir olumsuzluğun da kullanışlı bir aykırı gösterge olabileceği düşünülüyor.

26 Temmuz’a kadar piyasa izlenmeli

Ayrıca, Lee, S&P 500 vadelilerindeki rekor düşüş pozisyonunun gevşemeye başladığını, son beş seferden dördünün hisse senetlerinde ‘büyük pozitif hareketler’ sinyali verdiğini söylüyor.

Son olarak Lee, gelecek birkaç hafta içinde faiz oranlarının düşmesine yol açabilecek ve dolayısıyla hisse senetlerini destekleyebilecek bazı önemli olayların olacağının da altını çiziyor.

Lee, Fed'in 26 Temmuz'daki politika kararının, faiz artırım döngüsündeki son artırımın sinyalini verebileceğine işaret ediyor ve ekliyor: “Önümüzdeki 2-3 hafta, piyasaları olumlu yönde şaşırtabileceğine inandığımız pozitif temel katalizörlere sahip. Bu nedenle, düzeltme yolu biraz dar bir pencereye sahip. Yani, zayıflık 26 Temmuz'a kadar tersine dönebilir.”

Ralli mi ortalamaya dönüş mü?

 

Tüketici hissiyatı rallinin önünü kesebilir

 

Wall Street rallisinin devamı gelecek mi?

 

Borsa rallisinde yüzde 50 oranında düzeltme ihtimali

 

Rallide düzeltme zamanı mı?

 

Tom Lee: 2023 rallisinin tek sebebi yapay zeka olmayacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ TEL23 Temmuz 2023 10:12

    HİÇ RALLİDEN ENDİŞE EDİLİRMİ.BEN ALAMADIM SEN SOY SAĞ CEBİNE .BURADA AMİRİN  EŞŞEĞİMİ OSTURUYOR.AYLARDIR DİYORDUM Kİ BORSAYA GİRİN DİYE .GÜZEL PARALAR YAPTIK BU SENEDE.DURMAK YOK YOLA DEVAM.DOLAR YÜKSELDİKCE ENFLASYON YÜKSELDİKÇE BORSALAR DA DA YÜKSELECEK BUNDA BİR ANORMAL BİR DURUM YOK Kİ.