E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasasında bu tehlikeye dikkat!---

Boğa piyasasında bu tehlikeye dikkat!

Boğa piyasasında bu tehlikeye dikkat!
16 Haziran 2023 - 11:32 borsagundem.com

Hisse senetlerinde yükselişlerin hakim olması uzun vadeli yatırımcıların da portföylerini kontrol etmesine sebep oluyor. Ancak aşırı kontrol yanlış yatırım kararlarına ve beklenmedik kayıplara sebep olabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel hisse senetlerinin yükselişe geçmesiyle birlikte tasarruf sahipleri de portföylerini kontrol etme dürtüsüyle karşı karşıya kalıyor. Ancak Wall Street Journal’ın haberine göre uzun vadeli portföylerin borsalardaki konjonktürel değişimlere göre değiştirilmesi yatırım için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Zira ekonomistler yükselişin heyecanıyla değiştirilen portföylerin alışkanlık yaratabileceğini ve riskli hamlelere yol açabileceğini belirtiyor.

WSJ haberine göre, yatırım koçluğu ve danışmanlık firması Thrive Financial Empowerment Center’ın Kurucusu Sarah Newcomb her ne kadar kulağa mantıksız gelse de yükseliş dönemlerinde portföylerin takıntılı bir şekilde kontrol edilmesinin geçen yıl borsada görülen düşüşler sırasında portföy değişikliği yapmak kadar tehlikeli olabileceğini söyledi.

Newcomb, portföylerini sık sık kontrol edenlerin “piyasanın her iniş çıkışını” hissedeceğini ve duygusal olarak bu süreçten etkileneceğini belirtiyor.

Vanguard Group’un konuyla ilgili araştırmasına göre, ABD’de emeklilik yatırım hesabı 401 (k) sahibi olan 5 milyon katılımcının %62’si 2022 yılında yatırım hesaplarını kontrol etti. Aynı dönemde S&P 500 Endeksi ise %18,11’lik sert bir düşüş gösterdi.

Buna karşılık araştırmaya göre endeksin %31,49 yükseldiği 2019 yılında, %18,4 yükseldiği 2020 yılında ve %28,71 yükseldiği 2021 yılında katılımcıların %66’sı ila %69’u portföylerini kontrol etti.

Newcomb hisse senetleri düşüşe geçtiğinde birçok yatırımcının devekuşu etkisi olarak bilinen bir tavırla hareket ettiğini belirtiyor. Diğer bir deyişle yatırımcılar hoş olmayan haberlerden kaçarak portföylerini rahat bırakabiliyor.

Hisse senetleri yükseldiğindeyse portföylere göz atmak uzmanlara göre uzun vadeli portföyleri zayıflatabiliyor. PGIM Emeklilik Araştırmaları Başkanı David Blanchett borsalar yükseldiğinde portföyleri sık sık irdelemenin hisse senetlerine aşırı yatırım yapmak gibi riskli hamlelere neden olabileceğini söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre emeklilik yatırımları gibi uzun vadeli portföylerde hisse senetlerine aşırı yüklenmek borsalarda gerçekleşebilecek olası düşüşler sırasında kayıpları da artırır. Ancak boğa piyasaları sırasında sağlanan yüksek getirileri düşüş ihtimalinin gözden kaçmasına sebep olabilir.

Blanchett boğa piyasaları sırasında emeklilik portföylerinde ortaya çıkabilecek iki farklı probleme daha işaret etti. Finans uzmanı, ‘Bakiyenizin büyüdüğünü görmek, kendinizi daha zengin hissetmenize neden olabilir. Bu da aşırı harcamalar ve daha az tasarruf etme cazibesini artırır” dedi.

Telefonlar faydalı değil

Mobil cihazların yükselişe geçmesiyle birlikte hesapları kontrol etme dürtüsü de daha yaygın hale geldi. Vanguard verilerine göre emeklilik tasarrufu sahipleri mobil cihazlarından 2022’de ortalama 25 kat 2021’de ise 20 kat daha fazla emeklilik yatırımlarını kontrol etti. İki yılda da bilgisayardan yapılan kontroller ortalamaların 10 kat fazlasıydı.

Davranışsal ekonomistler Shlomo Benartzi ve Richard Thaler konuyla ilgili araştırmalarında emeklilik yatırım hesaplarına ne kadar sık bakılırsa uzun vadeli getirilerin de o kadar düşük olacağı sonucuna ulaşıyor. Ekonomistler piyasayı izlemenin cazibesine direnen yatırımcıların yıllık bazda yapılan kontrollerle uzun vadede önemli ölçüde daha yüksek getiri elde ettiğini belirtiyor.

Bununla birlikte bakiyelerin kontrol edilmesi portföylerin yeniden düzenlenmesi anlamına da gelmiyor.

Vanguard verilerine göre emeklilik yatırımlarını yöneten katılımcıların yaklaşık %6’sı geçen yıl bir fondan diğerine para aktardı. Bu oran 2021’de %8, 2020’de ise %10’du. Fon yönetimi firmasının araştırmasına göre çalışan kesim arasında özellikle çeşitlendirilmiş hedef tarihli fonların satışı sadece %2 civarındaydı.

Vanguard’ın Küresel Yatırım Tavsiyesi Metodolojisi Başkanı Joel Dickson geçen yıl borsalarda ticaret seviyesinin düşük olduğunu ve kontrol faaliyetlerinin artmasının ‘iyi huylu’ göründüğünü söyledi.

Sık kontrol stresi büyütüyor

Her ne kadar iyi huylu da olsa sık sık yapılan hesap kontrolleri yine de yatırımcılara zarar veriyor. Piyasalardaki volatilite de bu durumu açıklar nitelikte.

1929'dan bu yana, S&P 500 Endeksi piyasaların açık olduğu günlerin %46'sında negatif toplam getiri sağladı ve bakiyelerini günlük olarak kontrol edenleri birçok kötü habere maruz bıraktı. Buna karşın yılda bir kez nerede olduklarını inceleyenler sadece %26’lık oranla kayıp gördüler. Bank of America Küresel Araştırmalar verilerine göre 10 yıllık dönemlerde ise borsalardaki kayıp olasılığı sadece %6’ydı.

Blanchett boğa piyasalarında bile çok sık portföylerini kontrol edenlerin daha sık kayıplarla karşı karşıya kalacağını ve bunun da stres yaratacağını belirtiyor. Ekonomist bu kayıpların neden olduğu yıpranmanın ortalama bir insan için çok büyük olduğuna dikkat çekti. Blanchett borsalarda kaybetmenin acısının kazanmanın zevkinden daha güçlü olduğunu da sözlerine ekledi.

 

Powell, Wall Street’in umurunda değil

 

Tahvil kralı: FED daha fazla faiz artırmayacak

 

Boğaların ayak sesleri gerçek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)