E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasası için kritik enflasyon haftası---

Boğa piyasası için kritik enflasyon haftası

Boğa piyasası için kritik enflasyon haftası
10 Temmuz 2023 - 12:32 borsagundem.com

ABD borsaları yıl başından bu yana devam eden boğa piyasasının kaderi bu hafta değişebilir. Uzmanlara göre çarşamba günü açıklanacak enflasyon rakamları Wall Street’te boğa piyasasının sonu olabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçen hafta açıklanan istihdam verileri ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikasının geleceği hakkında piyasalarda soru işaretleri yarattı. Ancak bu hafta açıklanacak haziran ayı tüketici fiyat endeksi raporu Wall Street borsaları için bir miktar kesinlik sağlayabilir. Enflasyon verilerinin ardından FED agresif faiz artışı politikasını bir aylık aradan sonra hızlandırmak zorunda kalabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD temmuz ayı enflasyon verileri çarşamba günü Türkiye saatiyle 15:30’da açıklanacak. Rakamlar borsalarda boğa piyasası için yeşil ışık yakabilir veya henüz erken dönemde olan boğa piyasasının fişini çekebilir. Borsa analistlerine göre makroekonomik engellerin yoğunlaşması borsa rallisini rayından çıkarabilecek nitelikte.

Dow Jones anketlerine göre ekonomistler ABD enflasyonunun bir yıl önceki haziran ayına göre %3,1 yükselmesini bekliyor. Ülkedeki enflasyon mayıs ayında ise %4 seviyesindeydi. Gıda ve enerji gibi değişken kalemlerin çıkarıldığı çekirdek enflasyonunsa mayıs ayındaki %5,3 seviyesinden %5’e gerilemesi öngörülüyor.

MarketWatch’un haberine göre Wilmington Trust Baş Yatırım Sorumlusu Tony Roth, haziran ayında özellikle çekirdek enflasyonda daha yavaş bir dezenflasyon süreci beklediklerini söyledi. Roth açıklamasında, “Enflasyonda genel olarak önemli bir zayıflama görmeye devam etmeyi bekliyoruz ve bu, FED’in faiz artışlarının bitmeye yakın olacağı anlatısını destekleyecektir. Eğer en kötü senaryo iki faiz artışı yapılmasıysa, bu tablo iki faiz artışın hedeflere ulaşabilmesi için gerektiği anlatısını besleyecektir” dedi.

Ancak söz konusu senaryo borsalardaki ‘boğa piyasası’ algısını ve ‘aşırı nakit dengelerini’ etkileyebilir, boğa piyasası rallisinin devamını zorlaştırabilir. Borsa araştırmaları firması BCA Research’ün ABD Hisse Senetleri Baş Stratejisti Irene Tunkel, “Halihazırda birçok iyi haberi satın alıyorsanız yukarı yönde bir sürprizle nasıl şaşırabilirsiniz ki?” diyor.

Tunkel, “Borsanın bu noktadan sonra yukarı çıkmaktan ziyade aşağı inmesi daha olasıdır. Zira (halihazırda satın alınan enflasyon verileri gibi) aynı seviyede pozitif sürprizler görüyorsanız, piyasalarının yönünün aşağıya dönmesi gerçekten kolaydır” açıklamasında bulundu.

Aşırı boğa piyasası duyarlılığı, teknoloji şirketlerinin hisse senetlerindeki genişletilmiş değerlemeler ve ekonomik beklentilerin iyileşmesi piyasalarda hayal kırıklığı için de uygun bir zemin oluşturuyor. Tunkel’a göre özellikle de para politikasının kısıtlayıcı hale gelmesi bu zemini güçlendiren nedenler arasında. Baş stratejist yatırımcılara, “Henüz zaferi kutlamak için çok erken” uyarısında bulundu.

FED’in haziran ayında politika faizlerini %5 ila %5,25 aralığında sabit tuttu. Söz konusu faiz kararıyla piyasaların 2023’ün ilk yarısına ilişkin ekonomide ‘sert iniş’ beklentileri yılın ikinci yarısında ekonomide ‘yumuşak iniş’ beklentilerine dönüştü. Ancak FED Başkanı Jerome Powell enflasyonla mücadele için daha fazla faiz artışı yapılacağı uyarısında da bulundu. FED yetkilileri yılın ikinci yarısında iki çeyrek puanlık faiz artışının daha yapılabileceği konusuna uyarıyor.

Yatırımcılarsa bu karmaşık veri havuzunu çözümlemek konusunda zorlanıyor. ABD borsaları perşembe günü yayınlanan özel sektör istihdam verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesiyle sert düşüşlere sahne oldu. FED’in faiz artışlarına ilişkin endişelerin artmasıyla birlikte 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri de %4’ün üzerine çıktı.

Bununla birlikte bir gün sonra açıklanan ve beklentilerin altında kalan tarım dışı istihdam verileri piyasalardaki endişelerin bir kısmını sakinleştirdi. Yatırımcılarsa FED’in faizleri daha fazla artırmaya zorlayabilecek gücü kalıp kalmadığı veya ekonominin resesyona sürüklenme riski olup olmadığı konusunda kararsız bir tavır sergiliyor.

CME FedWatch göstergesine göre, vadeli piyasalarda yatırımcıların %92’si FED’in bu ay politika faizlerini 25 baz puan yükselteceğini düşünüyor. Bu arada, eylül veya kasım aylarında başka bir çeyrek puanlık artış beklentisi ise cuma günü bir miktar düşse de % 25'in üzerinde kaldı.

UBS Küresel Servet Danışmanlığı Amerika Hisse Senetleri Başkanı David Lefkowitz, ABD istihdam verilerinin "genel tonunun" Amerikan ekonomisinin dirençli kalmaya devam ettiği yönünde olduğunu söyledi. 

Lefkowitz, ADP özel sektör istihdam verilerinde beklentileri büyük oranda aşılmasına ve devlet istihdam verilerinin beklentilerin alında kalmasına işaret ederek, “Buradaki büyük resim ABD ekonomisinin piyasaların birkaç önce beklediğine göre daha sağlam kalmasıdır” ifadelerine yer verdi.

Bununla birlikte Wilmington Trust’tan Roth, cuma günkü istihdam verilerine işaret ederek, işgücü piyasasında büyük bir daralmanın görüldüğünü ve FED’in hâlâ faiz oranlarını bu kadar uzun süre bu kadar yüksek seviyelerde tutması için herhangi bir neden kalmadığını söyledi. Roth, bu noktadan sonra FED’in gerçekleştireceği herhangi bir faiz artışının ‘sigorta artışı’ niteliğinde olacağını sözlerine ekledi.

Lefkowitz, yatırımcıların faiz hamlelerini incelerken ekonomide "başka neler olup bittiğini" de ele alması gerektiği konusunda uyardı. Borsa uzmanı 2023’te şu ana kadar yapılan faiz hamlelerinin enflasyonist baskıdan ziyade “daha olumlu bir ekonomik büyüme beklentisi” tarafından yönlendirildiğini söyledi. Lefkowitz'e göre, 2023 aynı zamanda kurumsal bilanço büyümesi için daha iyi bir ortam sağlıyor ve bu da 2022'nin ikinci yarısına kıyasla önemli ölçüde iyileşebilir ve şirketlerin ileriye dönük tahminleri son üç ayda yükseliyor.

Bununla birlikte, BCA Research'ten Tunkel, mevcut ekonomik tabloyu karıştıran şeyin ekonomik büyüme ve enflasyon arasındaki "açmaz" olduğunu söyledi.

Tunkel, “Ekonomi çok güçlü bir büyüme için çok uzun bir kalkış pistine sahip olacak. Oranlar yeterince kısıtlayıcı olmadığından bu pist uzamaya devam ediyor. Asıl açmaz ise tam da burada. Çünkü eğer güçlü bir ekonomik büyümeniz varsa enflasyonun düşmesi olası değildir. Zira büyüme ve enflasyon birbirine bağlıdır, aynı adımları takip ederler” dedi.

 

Borsadaki Big Tech liderliğinden endişe edilmemeli

 

Resesyon korkuları ivme kazandı

 

Dünya borsaları endişelere rağmen yatırımcılarına kazandırdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)