E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasası henüz yolun yarısında olabilir---

Boğa piyasası henüz yolun yarısında olabilir

Boğa piyasası henüz yolun yarısında olabilir
14 Ağustos 2023 - 14:58 borsagundem.com

Enflasyon dizginlenmişken yapay zeka güdümlü rallinin borsaları ayağa kaldırması Wall Street’te yeni bir tartışma başlatmış durumda.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında yaşanan ve birçok uzmanı şaşırtan boğa piyasasının devam edip etmeyeceği Wall Street’in odağında.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, üst düzey analist Dan Ives, “Bu yeni teknoloji boğa piyasasının yalnızca devre arası. Sektörün yıl sonuna kadar yüzde 15'e kadar yükselmesini bekleyin” diyor.

Balon benzeri bir coşku mu?

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, enflasyon giderek azalırken, yapay zeka güdümlü ralli ABD borsalarında teknoloji hisseleri merkezli bir yükselişe sahne oluyor. Wall Street’te ise boğa piyasasının sürüp sürmeyeceğine dair şiddetli bir tartışma yaşanıyor.

Analistler arasında yapay zekanın uzun vadede dünyayı değiştirmeye hazırlandığı ortak bir görüş olarak öne çıkıyor ancak bazı daha temkinli kişiler, bu yıl yapay zeka bağlantılı hisse senetlerindeki artışın yatırımcılar arasında ‘balon benzeri bir coşku' veya hatta başka bir abartma döngüsü yarattığını iddia ediyor.

Enflasyon söz konusu olduğunda, bazı iktisatçılar son zamanlardaki soğumanın Fed'e faiz oranlarını yükseltmesini durdurmak için cephane sağladığına inanırken, diğerleri merkez bankasının fiyat istikrarı mücadelesinin henüz bitmediğini ve bunun da hisse senetleri üzerinde baskı oluşturabileceğini savunuyor. Wedbush teknoloji analisti Dan Ives, her iki tartışmada da iyimserlerin yanında yer alıyor.

Boğa piyasasının henüz yarısındayız

Ives, paylaştığı notta, “Fed’in faiz artırımları konusunda beyaz bayrak sallaması ile birlikte, yıl sonuna kadar riskli bir ortama yeşil ışık yakıyoruz ve önümüzdeki 12 ila 18 aya yayılan bu yeni teknoloji merkezli boğa piyasasının yalnızca yarısında olduğumuza inanıyoruz” diyor.

Ives, enflasyonun azaldığına inanıyor ve yapay zeka merkezli teknoloji hisselerinin yıl sonuna kadar yüzde 12 ila yüzde 15 oranında daha yükselmesi gerektiğini söylüyor. Ives, bunun bir 'yutturmaca döngüsü' olmadığını iddia ediyor. Ives, yapay zekaya yapılan yatırımların yönlendirdiği ikinci çeyrek boyunca bulut altyapısı projelerine yapılan güçlü harcamalara işaret ediyor ve gelecek on yıl içinde yapay zeka teknolojisi harcamalarında ‘en kötümser tahminle’ 800 milyar dolarlık bir teşvik yaşanacağını öngörüyor.

Ives, yapay zekanın yükselişini 'dot-com balonu'nun ilk günleriyle karşılaştırarak, “Roma bir günde inşa edilmedi ve yapay zeka ekosistemi 1995'deki internetten bu yana gördüğümüz hiçbir şeye benzemiyor ve sonuçları tüketici/kurum manzarasında dalgalanmaya yeni başlıyor” diye yazıyor.

Yapay zekanın uzun vadeli potansiyeli

Düşen enflasyona ve yapay zeka teknolojisinde üretkenliği artırmak için yapılan harcamalara inat, yatırımcılar, geride kalan ay boyunca çekingen davranıyor. Temmuz ortasına kadar yüzde 38 oranında yükseldikten sonra, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite’in son haftalarda satış yediği görülüyor. Endeks, 19 Temmuz zirvesinden bu yana yaklaşık yüzde 5 oranında değer kaybetmiş gözüküyor. Benzer şekilde yapay zekayı takip eden borsa yatırım fonlarının hisseleri de dramatik bir gerileme görüyor.

Ancak yapay zekanın ‘dördüncü sanayi devrimi'nin başlamasına yardımcı olacağını not eden Ives, yatırımcıların geri çekilmelere değil, yapay zekanın uzun vadeli potansiyeline bakmaları gerektiğinin altını çiziyor. Ives, "Şu anda, Nvidia, Microsoft, Google, Apple, Oracle, Palantir, MongoDB, Snowflake, Salesforce, AMD, C3.AI ve diğerleri gibi şirketler için büyük bir harcama döngüsü yaratan yapay zekanın kullanım örneği çalışmaları ve oluşturulma aşamasındayız” diyerek yüksek değerlemelerle ilgili endişeleri de ortadan kaldırıyor.

Yapay zekadan üretkenlik ve harcama patlaması bekleyen tek analist Ives değil. Goldman Sachs analistleri, 1 Ağustos’ta yayınladıkları notta, “Yapay zeka yatırımları 2025 yılına kadar 200 milyar doları aşabilir ve şirketler için bir ‘verimlilik kazanımları’ dalgasını ateşleyebilir” diyor. Sachs analistleri, “Elektrik ve kişisel bilgisayarlardaki yenilikler, yeni teknolojiler daha geniş ekonomiye uyarlandıkça ABD GSYİH'sının yüzde 2'sine varan yatırım patlamalarını serbest bıraktı. Şimdi, yapay zekaya yapılan yatırım hızla artıyor ve bu süreç, sonunda daha da büyük bir etkiye sahip olabilir” diye yazıyor.

Boğa piyasasının kaderi neye bağlı?

 

Boğa piyasasına FED engeli

 

Tarihin en nefret edilen boğa piyasası mı?

 

Rallide ivme tersine dönüyor

 

Morgan Stanley: Yapay zeka güdümlü ralli güzellik yarışmasına benziyor

 

Wall Street rallisinin yakıtı tükendi mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)