E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBNP Paribas: Avrupalı yatırımcılar dezenflasyonu hafife alıyor---

BNP Paribas: Avrupalı yatırımcılar dezenflasyonu hafife alıyor

BNP Paribas: Avrupalı yatırımcılar dezenflasyonu hafife alıyor
22 Aralık 2023 - 11:21 borsagundem.com

Avrupa enflasyonu görünenden daha hızlı yavaşlıyor olabilir. BNP Paribas’tan Richard Barwell’a göre Avrupa’da enflasyon verilerinin değerlendirilmesine dair teknik hata dezenflasyonun etkilerini gizliyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enflasyon yatırımcılar için bir numaralı sorun olmayı sürdürüyor. Enflasyonun geleceğini tahmin etmek merkez bankalarının ne yapacağını ve dolayısıyla tahvil ve hisse senedi piyasalarının nasıl performans göstereceğini tahmin etmenin anahtarı. Ancak BNP Paribas Varlık Yönetimi Makro Araştırmalar Başkanı Richard Barwell’a göre enflasyona herkes aynı şekilde bakmıyor. Barwell Financial Times’taki yazısında mevcut ekonomi, para politikası ve piyasalardaki göstergelerden çıkan sonuçlarda büyük farklar olduğuna dikkat çekti.

Devletlerin istatistik kurumları tüketici fiyatlarına dair verileri aylık olarak yayınlar. Avrupa’da enflasyondan söz edildiğinde fiyat değişimleri bir yıl öncesi ile karşılaştırılır. Bununsa oldukça basit bir sebebi vardır. Aylık veriler temel enflasyon oranını gizleyebilecek net bir mevsimsel model sergiliyor olabilir. Barwell her yıla deflasyonla başlandığını söylemenin pek mantıklı bir yol olmayacağına dikkat çekiyor. Zira Noel döneminde küresel çapta satışlar artıyor ve birçok ürünün fiyatları aralık ve ocak ayları arasında düşüş eğilimi gösteriyor.

Bir yıl öncesiyle yapılan karşılaştırmalarsa bu sorunu ortadan kaldırıyor. Ancak BNP Paribas yetkilisine göre, yıllık göstergeler önemli bir sorunu da beraberinde getiriyor: 

Makroekonomik koşullar bir yıl boyunca değişebilir ve dolayısıyla temel enflasyon oranı da değişiklik gösterebilir. Bir yıl önceyi içeren göstergelerdeki değişiklik kaçınılmaz olarak temel eğilimdeki ani ve önemli değişiklikleri yakalamak konusunda yavaş olacaktır.

ABD’de ise farklı bir yöntem kullanılıyor. İstatistikçiler mevsimsel eğilimleri tahmin ediyor ve ardından temel istatistiklerden bu etkileri çıkarıyor. Dolayısıyla fiyat artışlarındaki aylık temel değişim oranı takip edilebiliyor. Fiyatların her ay sürekli olarak çok hızlı yükselip yükselmediği veya kalıcılık gösterip göstermediği değerlendirilebiliyor.

Barwell aynı yöntemin Avrupa’da da kullanılabileceğini yazdı. Zira mevsimsel etkilerin belirlenmesi bir yazılım paketinin kullanılmasıyla bir tık kadar basit olabilir. Avrupa Merkez Bankası (ECB) da mevsimsellikten arındırılmış verileri yayınlıyor.

Ancak Avrupa’da enflasyonun odak noktası düzeltilmemiş fiyatların geçen yıla göre nasıl değiştiğine odaklanmaya devam ediyor. Barwell’a göre bu perspektiften bakıldığında enflasyonun düşüyor olduğu ancak hâlâ çok yüksek kaldığı görülüyor. Dolayısıyla birçok yorumcu da enflasyonla baş edilmesi için faiz oranlarının yüksek kalması gerektiği konusunda ısrar ediyor. BNP Paribas makro araştırmalar başkanına göre bu şaşırtıcı bir durum değil.

Bununla birlikte Barwell mevsimsel etkilerden arındırılan verilerdeki son trendlere odaklanıldığında tamamen farklı bir izlenim elde edileceğine dikkat çekti. Dezenflasyonun hızının daha dramatik hale geldiğine ve mevcut enflasyonun çok daha az endişe verici göründüğüne işaret etti. Mevcut ECB verileri de Euro Bölgesi çekirdek enflasyonunun son bir ayda negatife döndüğünü gösteriyor. Son göstergeler düzensiz bir şekilde zayıflık gösterse de Barwell’e göre bir eğilimin oluştuğu oldukça net.

Benzeri bir durum İngiltere için de geçerli. Fiyatlar aylık bazda çok daha yönetilebilir bir oranda artıyor. Ancak yıl başında fiyatlardaki olağanüstü artışların etkisiyle enflasyon bir yıl öncesine göre hâlâ çok fazla yüksek gibi görünüyor. Ülkede çekirdek tüketici fiyatları kasım ayında bir yıl öncesine göre yüzde 5,1 artarak konsensüs tahminlerinin oldukça altında kaldı. Daha da önemlisi, mevsimsel etkilerden arındırılmış çekirdek fiyatlar bir ay öncesine göre yatay seyretti.

Ücretlerde de benzeri bir durum söz konusu. İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) en sevdiği özel sektör maaş göstergesi ilkbahar aylarında son derece hızlı bir şekilde artmıştı. Ancak ücretlerin aylık bazdaki artış hızı, ilkbahardan bu yana önemli ölçüde yavaşladı. Aslına bakılırsa ada ülkesinde geçen ay ücretlerde düşüş görüldü. Barwell’a göre bu gösterge de aşırı olabilir ancak yine de bir eğilim görüldüğüne dikkat etmekte fayda var.

BNP Paribas yetkilisine göre yatırımcıların neden faiz artışlarının sona gelindiğine ve faiz indirimlerinin yaklaştığına güvenerek pozisyon aldığını anlamak zor değil. Fiyatlar bir yıl öncesine göre çok fazla farklı değil. Ancak fiyatların hızla yükseldiği dönem geride kalıyor. Barwell’a göre enflasyon kalıcılığını sürdüremedi, aksine son aylarda önemli ölçüde yavaşladı.

Fransız bankasının makro ekonomi başkanı son yıllardaki olumsuz gelişmelerin ardından ücretlerde ve fiyatlarda yeni bir hızlanma olasılığını dışlamak için cesur olmak gerektiğini belirtiyor. Bununla birlikte ciddi miktardaki sürekliliği olan mevcut toparlanma artık enflasyonun geri dönmesi ihtimalini daha az olası gösteriyor.

Barwell’e göre faiz oranları bir süre daha yüksekte kalacak. Ancak yüksek faizlerle birlikte gelecek aylarda enflasyonun düşmeye devam edip etmeyeceği sorusu da güçleniyor. Yakın zamanda enflasyonun çok daha düşük olması olasılığı imkansız değil. Barwell’a göre yatırımcılar faiz indirimlerinin gelmesi ihtimalini hafife alıyor olabilir.

İngiliz ekonomisi daraldı

 

Euro Bölgesi'nde enflasyon ECB'nin hedefine yaklaşıyor

 

Goldman Sachs’dan yatırımcılara ‘Büyük Dezenflasyon’ müjdesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)