E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBitcoin'in sorunları çözülmedi---

Bitcoin'in sorunları çözülmedi

Bitcoin'in sorunları çözülmedi
28 Ocak 2021 - 13:01 borsagundem.com

Bitcoin altının dijital bir versiyonu olmaktan çok borsaların hormonlu bir versiyonu gibi görünüyor. Bitcoin’le ilgili tüm konu dijital altın stoklamak mı, yoksa hızla zengin olma isteği mi?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’ten kripto paralara geçişiyle bilinen ünlü yatırımcı Mike Novogratz, sıklıkla küresel pandemi, finansal teşvik ve Bitcoin’in güvenli liman olarak çekiciliği arasındaki paralelliklere dikkat çekti. Novogratz’ın kripto şirketi Galaxy Digital Holdings’den Ağustos ayında yapılan açıklamada, “şimdi Bitcoin yatırımı yapmak için doğru zaman” dendi.

Novogratz ise, “korona virüse tedavi bulunsa ve herkes aniden mali olarak muhafazakarlaşsa, (fiyatlarda düşüş konusunda) çok daha endişeli olurdum” ifadesini kullandı. Bu açıklama yapıldığı dönemde Bitcoin, 2017 yılında kırdığı rekoru aşmaya yakın, 18,000 dolar seviyesinde işlem görüyordu ve 6 ayda %100 artış göstermişti.

Bitcoin’in son rekoru 41,962 dolar seviyesinde gerçekleşti. Şimdi ise 30,900 seviyelerinde işlem görüyor ve rekor seviyesinin %25 altında. Borsalarda ve diğer yatırım araçlarında, %25’lik bir düşüş genellikle çöküş olarak adlandırılır. 2020’de gerçekleşen ralli öncesinde, yatırım websitesi ADVFN’in CEO’su Clem Chambers, 2017’de görülen ralliyi referans alarak tahminde bulunmuştu. Chambers, 32,000 dolar seviyesine ulaştığında sahip olduğu Bitcoin’leri sattı. JPMorgan’ın dediği gibi, “çok erken çıkış yaparak bir servet kazandı.”

Şimdi sorulması gereken soru ise, Bitcoin’deki fiyat düşüşünün kısa bir durgunluk mu yoksa 2017 yılının bir tekrarı mı olduğu. Chambers, Bitcoin’deki geri çekilmenin 2017 yılındaki rallinin bir tekrarı olduğunu düşünüyor. Ancak eğer bu durumun kısa bir duraklama olma ihtimali de olmasına rağmen, oldukça düşük ihtimalli olduğu düşünülüyor. Bitcoin’le ilgili dijital altın tartışmalarının ardındaki gerçek, kripto paranın hala tahmin edilemez, büyük fiyat dalgalanmaları olan, spekülatif bir varlık olmaya devam ettiği.

Chambers’a göre, Bitcoin’deki sorunlar çözüm bulmadığı için, Bitcoin’de 2017-18 rallisinin bir tekrarını görme ihtimalimiz yüksek. Bitcoin’in yükselişi 2017’deki ralliyle paralellikler taşıdığı gibi, düşüşü de benzer olacak.

Bunun nedeni ise aynı güçlerin devrede olması: Fırsatı kaçırma korkusu, ödül yarılanması ve yaygınlığın artması. Tabloya yön verecek yeni unsurlar girene kadar bu yükseliş ve çöküş döngüsü, geçmiştekilere benzer bir şekilde devam edecek.

Forbes’un haberine göre yukarı yönlü tüm hareketlerin klasik sonu bu şekilde gerçekleşir. Zirvede kalan varlıklar oldukça nadirdir ve aşırı yükselen varlıkların korkunç geri çekilmeleri olur. Bu nedenle, yaşanan durum yalnızca kripto paralarla ilgili değil. Peki yatırımcılar ne yapmalı?

Bitcoin fiyatlarında yaşanan bu değişimi yönetmenin yolu Ethereum ve DeFi (merkezsizleştirilmiş finans) patlamasından geçiyor. Bu alan, eğer Bitcoin’deki döngünün sonuna yaklaştıysak makul bir süre boyunca boğa piyasasında kalacak. Eğer Bitcoin yeniden yükselişe geçerse, Ethereum da kesinlikle kripto paranın yukarı yönlü hareketini takip edecek.

 Ethereum’un toplam piyasa değerinde Bitcoin’i geçebileceği şüpheli, ancak DeFi’nin yaygınlaşmasıyla mümkün olabilir. Bu ihtimal ise, fiyat aksiyonu potansiyeli doğrulayana kadar, göz önünde bulundurulmaya değer.

Ethereum şimdi transfer işlemi ücretlerindeki büyük yükselişin etkisi altında ve bu durum Ethereum’a yön veriyor. Ancak Ethereum’da yapılmaya devam edilen geliştirmeler neticesinde bu engel ortadan kalkacak olsa da, Ethereum V2’nin getireceği belirsizlik, kripto paranın yılın devamındaki performansı için engel oluşturabilir. 

Yine de şimdilerde, kripto para alanındaki en büyük patlama Ethereum’da görülüyor. Dolayısıyla kripto yatırımı yapmanın yolu Ethereum ve DeFi’den geçiyor. Aynı zamanda küçük yatırımcıların Bitcoin’i kurumsal yatırımcıların spekülasyonlarına bırakması gerekiyor.

2017 rallisinin sonu, 2021’de de görülürse, orta ve uzun vadede dip noktasının ne olacağı tahmin edilmeye çalışılacak ve 2024’te gerçekleşmesi gereken ödül yarılanması ve bir sonraki döngü beklenecek. Dört yıl uzun bir süre gibi görünüyor olsa da, bir sonraki kripto patlaması o kadar da uzak değil.

Opsiyon piyasası çılgınlığı Avrupa’ya sıçrıyor

 

Borsalarda ‘dipten al’ tavsiyeleri yükseliyor

 

Borsacıların yeni yatırım stratejisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)