E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBIST'ten yıldız pazarda özkaynak oranı düzenlemesi---

BIST'ten yıldız pazarda özkaynak oranı düzenlemesi

BIST'ten yıldız pazarda özkaynak oranı düzenlemesi
05 Mart 2021 - 12:42 borsagundem.com

BIST: Yıldız Pazar’da yer alan paylar için “özkaynak oranı” yüzde 90, “açık takas pozisyonu/özkaynak oranı” yüzde 20 olarak belirlendi

Yıldız Pazar’da yer alan paylar için “özkaynak oranı” yüzde 90, “açık takas pozisyonu/özkaynak oranı” yüzde 20 olarak belirlendi.

Borsa İstanbul'dan konu ile ilgili yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

"05/03/2021 tarihli ve 31414 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sermaye Piyasası Araçlarının Kredili Alım, Açığa Satış ve Ödünç Alma ve Verme İşlemleri Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair (Seri: V No: 137) Tebliği ile: “Payların Borsa İstanbul A.Ş.’nin ilgili düzenlemelerinde belirlendiği oranlarda özkaynak olarak kabul edileceği” ve “Bir müşterinin takası henüz gerçekleşmemiş hisse senedi alımı işlemleri sonucunda, belirli bir anda oluşabilecek açık takas pozisyonunun sermaye piyasası aracı veya pazar bazında Borsa İstanbul A.Ş. ’nin ilgili düzenlemeleri ile belirleneceği” hükme bağlanmıştır.

Sermaye Piyasası Kurulunun (Kurul) 11/02/2021 ve Borsa İstanbul A.Ş. Yönetim Kurulunun 02/03/2021 tarihli kararları uyarınca, Pay Piyasası pazarlarındaki işlem görme esaslarına ilişkin düzenlenmede bütünlüğün sağlanmasını teminen Pay Piyasası Yönergesi ve Pay Piyasası Prosedürü’nde 12/03/2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere aşağıda belirtilen değişiklikler yapılmıştır.

Söz konusu Tebliğ değişikliği ile birlikte Pay Piyasası Yönergesi ve Pay Piyasası Prosedüründe, Yıldız Pazar’da yer alan paylarda “özkaynak oranı” ve “açık takas pozisyonu/özkaynak oranı” için genel hükümlere yapılan atıflar kaldırılarak Yıldız Pazar’da yer alan paylar için “özkaynak oranı” %90, “açık takas pozisyonu/özkaynak oranı” %20 olarak belirlenmiştir.

Ayrıca, Pay Piyasası Yönergesi ve Pay Piyasası Prosedürünün ilgili maddelerine aşağıdaki hususlar ayrı birer fıkra olarak eklenmiştir:

• Kurul’un kredili alım ve açığa satışla ilgili düzenlemelerinde müşterinin malvarlığı ve ödeme gücü dikkate alınarak belirlenmiş istisnalar kapsamında teminat almaksızın alım emri kabul edilebilmesine yönelik hükümleri yalnızca Yıldız Pazar’da yer alan paylar için uygulanır. Kurul’un yatırımcı, pazar ve pay bazında aldığı karar hükümleri saklıdır.

• Sermaye Piyasası Kanunu’na tabi kollektif yatırım kuruluşları ile emeklilik fonlarına ilişkin işlemlerde Kurul’un kredili alım ve açığa satışla ilgili düzenlemeleri uyarınca müşterinin malvarlığı ve ödeme gücü dikkate alınarak belirlenmiş istisnalar kapsamında teminat almaksızın alım emri kabul edilebilmesine yönelik hükümleri Ana Pazar’da yer alan paylar için de uygulanabilir.

Pay Piyasası Yönergesi ve Pay Piyasası Prosedürünün güncel haline 12/03/2021 tarihinden itibaren Borsamız kurumsal internet sitesinden erişilebilir."

Borsada açığa satış ve brüt takasta yeni düzenleme

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)