E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBİST 100 ile bankacılık makası açılıyor---

BİST 100 ile bankacılık makası açılıyor

BİST 100 ile bankacılık makası açılıyor
26 Kasım 2021 - 13:35 borsagundem.com

Bankacılık endeksi ile BİST 100 grafiğinde son dönemde makas açılıyor. İnfo Yatırım’ın hazırladığı bültende endeksler arasındaki ilişki inceleniyor.

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan BİST 100 ve bankacılık endeks karşılaştırmasında, geri çekilmelerin hızlı olabileceğine dikkat çekilirken, Garanti Bankası’nın BBVA alımın kaynaklı güçlü durabileceği de belirtiliyor.

Analiz şu şekilde:

27 Ekim’de #GARAN’ın piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde açıklanan 3Ç finansalları ile başlayan bankacılık endeksindeki yükseliş; 9 Kasım’da #KCHOL’un Unicredit’in elinde kalan %18 YKBNK azınlık paylarını satın alacağını açıklaması ardından 15 Kasım’da BBVA’nın #GARAN için açıkladığı 12,20 TL’lik gönüllü pay alım çağrısı ile birlikte devam etti.

Bu dönemde TCMB’nin 100 baz puan faiz indirimi kararı ve Aralık’ta da indirimin devam edebileceği beklentisi, bankaların kısa vadeli fonlama maliyetlerini olumlu etkileyeceği tarafından fiyatlandı.

Piyasadaki bu olumlu havanın özellikle bankacılık sektörü açısından iyimser olabileceğini düşünüyoruz.

Kısa vadede mevduat faizleri ve fonlama maliyeti düşse de uzun vadeli TL bono getirileri önümüzdeki aylarda enflasyon ile faizlerin yükselmesi senaryosunu fiyatlamaya devam ediyor.

Ayrıca 2018 yılı kur oynaklığı ve sonrası dönemde görüldüğü üzere, bankalar TL’nin değer kaybından döviz kredileri için ayrılan karşılıklar ve sermaye yeterlik rasyolarının baskılanması tarafında olumsuz etkilenme olasılıkları yüksek. Özellikle küçük ölçekli, sermaye yeterlilik rasyoları (SYR) sınırda olan kamu ve özel sektör bankalarında tedbiren sermaye artışı haberleri görmeye devam edebiliriz.

Bütün bu faktörler göz önüne alındığında, makroekonomik oynaklığa hassasiyeti yüksek olan, 27 Ekim’den bu yana nominal %20,38, BİST100’e relatif %0,91 yükselen Bankacılık endeksinde olası geri çekilmeler BİST30’a kıyasla daha hızlı olabilir.

Sektörün en karlı bankası (%19,2 özsermaye karlılığı) konumunda olan #GARAN’ın güçlü sermaye yapısı (SYR %15,7), yüksek likiditesi (21 milyar TL sermaye fazlası) ve 6,6 milyar TL birikmiş rezervi ve BBVA’nın çağrısının getireceği destek sayesinde bankacılık endeksinden daha dirençli performans gösterebileceğini düşünüyoruz.

Son olarak da bugün özelinde ise Avrupa Bankacılık sektörü endeksi %5,1 düşerek Eylül 2020’den bu yana en büyük düşüşünü yaşarken, 12.30 itibariyle yurtiçinde bankacılık endeksi yaklaşık %2 aşağıda işlem görüyor.

Güçlü hisseler kazandırmaya devam edecek

‘Al’ denen 16 hisse, “Tut’ denen 6 hisse, ‘Azalt’ denen tek hisse

Yeni varyant endişesi Borsa İstanbul'a da bulaşır mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)