E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBirden fazla aboneliği olanlar dikkat!---

Birden fazla aboneliği olanlar dikkat!

Birden fazla aboneliği olanlar dikkat!
01 Aralık 2013 - 10:17 borsagundem.com

Maliye adınıza kayıtlı faturaları tespit edip üzerinize tapulu bir evinizin olup olmadığını kontrol ediyor

Maliye adınıza kayıtlı faturaları tespit edip üzerinize tapulu bir evinizin olup olmadığını kontrol ediyor
Birden fazla fatura aboneliği olanlar dikkat. Gelir İdaresi Başkanlığı, adınıza kayıtlı doğalgaz, su ve elektrik gibi faturaları tespit edip üzerinize tapulu bir evinizin olup olmadığının peşine düştü. Buna göre, size gönderilen uyarı dilekçesinin ardından bir Vergi Dairesi’ne gidip üzerinize ait bir evin olmadığını ispatlamak zorundasınız. Eğer “Benim evim yok” deyip geçiştirirseniz, bunun da bir para cezası var.

‘EVİM YOK’ DEMENİZ GEREK
Taraf'tan Dicle Baştürk'ün haberine göre; Gelir İdaresi Başkanlığı, yeni bir mükellef avı başlattı. Başkanlık, elektronik ortama girip vatandaşların elektrik, su ve doğalgaz faturalarını tek tek tespit etmeye girişti. Ardından da bir kişiye ait, aynı fatura aboneliğinden kaç adet olup olmadığını belirlemeye başladı. Örneğin, önceki kirada oturduğunuz bir evin doğalgaz aboneliğini iptal etmediyseniz ve şimdiki oturduğunuz kiralık evinizde de fatura sizin üzerinize ise, siz olası bir ev sahibisiniz. Bunu tespit eden Başkanlık, size bir dilekçe yolluyor ve sizden “Ev sahibiyseniz kira geliri beyannamesini doldurmanızı” talep ediyor. Söz konusu evin size ait olmaması durumunda da yine bir Vergi Dairesi’ne gidip bunu açıklamak zorunda olduğunuzu belirtiyor.

PTT ZENGİN OLUYOR
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından milyonlarca vatandaşa ıslak imza olmadan gönderilen söz konusu yazılar için Meclis’e önerge veren CHP Milletvekili Turgut Dibek, “Bu yazıların resmî olarak geçerliliği yok. Ama yazıda eğer birden çok daireniz yoksa vergi dairelerine gelip dilekçe yazın deniyor. Bir sürü vatandaşımız kiradayken üzerine aldığı abonelikler yüzünden sanki birden çok evi varmış gibi kira beyannamesi doldurmaya ya da böyle bir durum yoksa bunu ispata vergi dairelerine çağrılıyor. Bu işlem için milyonlarca yazı PTT vasıtasıyla yurttaşlara gidiyor” diye konuştu.
Vergi dairelerinin abonelikleri gördüğü gibi, tapudan da evlerin kime ait olduğunu görebileceğini belirten Dibek, “Ama bunu yapmak yerine, PTT’yi zengin ediyor. PTT’nin özelleştirmesinin gündemde olduğu bu dönemde bu işlem çok manidardır. Vergi dairelerinin iş yükünün iki kat artması da cabası” ifadelerini kullandı.

Neden tapudan öğrenmiyorsun?
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde yer alan ifadeler şöyle: “Tarih, sayısı ve ıslak imzası olmayan yazının resmî bir niteliği var mıdır? Bugüne kadar toplam kaç tane yazı yurttaşlara gitmiştir? Bu yazılar için PTT’ye ne kadar ücret ödenmiştir? Atılan SMS’ler için toplam ne kadar ücret ödenmiştir? Gelir İdaresi Başkanlığı belediye ve diğer kurumlardan elde ettiği bilgiler ışığında birden çok aboneliği olan yurttaşların ev kayıtlarını neden Tapu dairelerine sormamaktadır? Tapudan evin gerçek sahibini kolayca öğrenmek yerine yurttaşlara evrak göndermenin amacı özelleştirileceği gündemde olan PTT’nin kârının artırılması mıdır?”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)