E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinBilet fiyatları arttı, sinema seyirci kaybetti---

Bilet fiyatları arttı, sinema seyirci kaybetti

Bilet fiyatları arttı, sinema seyirci kaybetti
16 Haziran 2016 - 05:16 borsagundem.com

Son yıllarda gişe rekorları kıran Türk sinema endüstrisi, 2016’da seyirci kaybetti. Bilet fiyatlarının yüzde 10 ortalama artışla İstanbul gibi illerde 31 lirayı bulması seyirci sayısının düşmesinde etkili oldu

Sinema salonlarında bilet fiyatları 31 lirayı bulunca, seyirci sayısı düştü. Ceyhun Kuburlu'nun Hürriyet'te yer alan haberine göre 1 Ocak-12 Haziran 2016 tarihleri arasında gişede kesilen bilet adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre 3.8 milyon adet azaldı. Türkiye genelinde ortalama bilet fiyatı 2016’da yüzde 10 artarken, gişede bilet sayısı da yüzde 11 oranında düştü. Bilet fiyatlarına yansıyan zammın nedenini ise sektör temsilcileri, şöyle açıkladı: “Alışveriş merkezlerinde kiralar dövizle ödeniyor. Buna bir de asgari ücret artışı eklendi. Zam kaçınılmaz oldu.”

EN PAHALI İSTANBUL

Sinema bilet fiyatlarının en yüksek olduğu illerin başında İstanbul geliyor. Sinema işletmecileri bilet fiyatlarına hafta sonu ve hafta içi farklı uygulamalar yapıyor. Bazı sinemalar hafta sonu öğrencilere uyguladığı indirimli bilet kampanyasını da kaldırıyor. Hafta içi gündüz saatlerinde film izlemenin bedeli 10 liraya kadar düşerken, hafta sonu bu rakam son teknolojinin kullanıldığı sinema salonlarında 31 lirayı buluyor. Böylece İstanbul’da hafta sonu 4 kişilik bir ailenin sinemaya ayırması gereken bütçe 124 liraya kadar çıkıyor. Anadolu illerinde ise sinema bileti fiyatları 7 liraya kadar düşüyor. Bu illerde ortalama bilet fiyatı ise 12 lira. Son teknolojinin kullanıldığı salonlarda film izlemenin keyfi ise 15 lira.

Sektör temsilcileri bilet fiyatlarındaki artışı ise şöyle açıklıyor: “Döviz kurlarındaki hareketlilik sonrası alışveriş merkezlerinde (AVM) kiralar ciddi şekilde yükseldi. Bu konuda AVM yönetimleri ile görüşmeler yapıldı. Ancak kira fiyatları hâlâ çok yüksek. Ayrıca asgari ücretin 1300 liraya çıkması da giderleri etkiledi.Bilet fiyatlarını arttırmak zorunda kaldık.”

İLK 10 FİLMİN 7'Sİ YERLİ YAPIM

Bilet fiyatlarındaki artış sinema izleyicisinin de düşmesine neden oldu. 2015 yılının ilk 6 aylık döneminde salonlar 33.4 milyon izleyici çekerken, bu rakam 2016’nın aynı döneminde 29.5 milyonda kaldı. İlk 6 aylık dönemde en çok izlenen 10 filmin 7’si yerli yapım olurken, “Kardeşim Benim” 2 milyon izleyici ile 23 milyon lira hasılat yaptı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)