E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBiden, Afganistan kararını savundu---

Biden, Afganistan kararını savundu

Biden, Afganistan kararını savundu
31 Ağustos 2021 - 22:50 borsagundem.com

ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan ile ilgili son gelişmeleri değerlendirdi

ABD Başkanı Joe Biden canlı yayında Afganistan'daki durumu değerlendirdi. Afganistan'dan çekilerek ABD halkına verdiği sözü tuttuğunu belirten Biden, Afganistan'daki ABD vatandaşlarının yüzde 90'ının ayrıldığını, ondan önceki başkan Trump'ın Taliban'la anlaşma yaptığını söyledi. Kabil'de 13 ABD askerinin hayatını kaybetmesine neden olan terör saldırısının sorumlusu DEAŞ'la 'işlerinin bitmediğini' söyleyen Biden, "Afganistan'dan çekilme kararı, aynı zamanda büyük askeri operasyonlarla başka bir ülkeyi inşa etme döneminin bittiğini gösteriyor." dedi.

Biden'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"ABD'nin en uzun savaşı sona erdi. Afganistan'dan ayrılmak isteyen ABD vatandaşlarının yüzde 90'ı ayrıldı. 100-200 kişi civarı ABD'li ülkede kaldı. Kalan ABD'liler için son bir tarih yok, onları her zaman oradan tahliye edebiliriz. Afganistan'daki tahliyeler daha düzgün yürütülemezdi. Riskte olan tüm insanların oradan çıkmasına yardım etmek için çalışmaya devam edeceğiz.

Binlerce Afgan çevirmeni ülkeden çıkardık. Amerika'yı destekleyenleri çıkardık.

Taliban halka açık sözler verdi, "Güvenli geçiş vereceğiz" dediler. Biz sadece sözlerine güvenmiyoruz, eylemlerine bakıyoruz. Ben bu sonsuz savaşı daha da uzatmayacaktım. ABD'nin güvenliği Afganistan'da asker bulundurmakla artırılmayacaktı.

DEAŞ ile işimiz bitmedi. Onlarla mücadelemiz sürecek. Hem terörle mücadele edebiliriz, hem de tehditlere karşı direnebiliriz.

ABD'nin Afganistan'da 10 yıl daha sürünmesi Rusya ve Çin'in işine gelirdi. ABD olarak temel çıkarlarımıza odaklanmamız gerekiyor. Benden önceki başkan Trump, Taliban ile bir anlaşma yaptı. Her şey benden önce planlanmıştı. Hiçbir çıkarımız yoktu Afganistan'da. Artık bu savaşı bitirmenin zamanı gelmişti, yeni bir dünyadayız artık. Terör tehdidi dünyanın dört bir yanına sıçradı.

Nisan ayında bu savaşı bitirmek için bir karar verdim. 300 binden fazla Afgan askerinin Taliban'la olan iç savaşta daha ciddi mücadele edeceğini düşündük. Bu varsayım yanlış çıktı. Yine de ekibimize talimat verdik. Bu duruma hazırdık. Onlar halkının çöküşünü izlerken, cumhurbaşkanı ülkeden kaçarken biz hazırdık.

Afganistan'dan çekilme kararı, aynı zamanda büyük askeri operasyonlarla başka bir ülkeyi inşa etme döneminin bittiğini gösteriyor."

Günlük korona virüs verileri açıklandı: Vaka sayısı arttı

Erdoğan, harp okulları diploma töreninde konuştu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum01 Eylül 2021 12:21

    Tüm halkların sana muhtaç kalmasını, senin kölen olmamızı istiyorsun. Geçmiste kızıldereli, siyah tenli vs.vs . Talibanı sen getirdin. Askerlerinide yaktın. Ülkeyi yozlaştırması için (sözde müslümanlaştırması) siz kendiniz teslim ettiniz. Çünkü sizin çıkar gruplarınız öyle istedi. Müslümanları kullanmak çok kolay sizin için. Çünkü biz Allah'ı çok seviyoruz. İstiyoruz ki Allah'ın kuralları hüküm sürsün. Ama gerçekler farklı uydurma hadislerle, kadını degersizlestiriyor ve kölelestiriyorsunuz? Gerçek müslümanlar Afganistanda ki gibi degil. Hele taliban zihniyetinde hiç değil. İlim, fen, coğrafya her alanda müslüman kaşifler var. Ama isinize gelmediği için, müslümanları yozlaştırmayı tercih ettiginizi düsünüyorum. Neyse ki hakikat Kur'anda yazılı bunların her birinin fitne olduğunu, kıyamet alametleri olduğunu biliyorum. Benim düşüncelerimdir.

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ01 Eylül 2021 10:14

    Bence abd afganistan da büyük oyunlar oynamaktadır.koskoca abd ve ab bir olupta nasıl olurda 75 000 kişiyi yenemezler.Taliban elini kolunu sallayarak ülkeyi kontrol altına aldı sonra talibanı abd kurmadımı.tüm terör  örğütlerini kim kurmakta abd değil mi.bakalım yıllar içinde bu işin altından neler çıkacak.

  • Türkoğlutúrk01 Eylül 2021 07:27

    Afganistan'da istediğimiz oldu,kan ve gözyaşında boğulan toprak haline getirdik.boylece Irak'tan sonraki ikinci başarımız.onumuzde halledilecek Cook ülke var.itlerimiz sayesinde onlarida Afganistan haline getireceğiz.