E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinBergama'da 2500 yıllık sur duvarları keşfedildi---

Bergama'da 2500 yıllık sur duvarları keşfedildi

Bergama'da 2500 yıllık sur duvarları keşfedildi
15 Şubat 2022 - 17:44 borsagundem.com

UNESCO tarafından 2014 yılında Dünya Mirası Listesi'ne alınan Bergama Antik Kenti'nde 2 bin 500 yıllık sur duvarları bulundu.


Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün Bergama Antik Kenti'ni çevreleyen Selinos Deresi'nde yürüttüğü restorasyon, temizlik ve araştırma çalışmaları kapsamında taş duvarlara ulaşıldı. Bergama Müze Müdürlüğü uzmanlarının yaptığı incelemede, yaklaşık 4-5 metre yükseklikteki sur duvarlarının milattan önce 5. yüzyılda kenti saldırılara karşı korumak amacıyla yapıldığı belirlendi.

Sosyolojik ve ekonomik güç işareti

Bergama Müzesi Müdürü Nilgün Ustura, Bergama Antik Kenti ve çevresinde yürütülen çalışmaların, her yıl arkeoloji dünyasına yeni keşifler kazandırdığını belirtti.

Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu izniyle yürütülen çalışmalarda bulunan ve milattan önce 5. yüzyıla tarihlenen sur duvarlarının dönemin özelliğini yansıtan ‘polygonal’ sistemiyle örüldüğünü dile getiren Ustura, şunları söyledi:

Antik Selinos Kanalı Restorasyon Projesi çok uzun soluklu bir çalışma. 5 Şubat 2021'de başlayan bu proje bize arkeolojik veriler sunuyor. Bu da çok önemli tarihsel çıkarımları beraberinde getiriyor. Milattan önce 2. yüzyılda yapıldığını düşündüğümüz sur duvarlarının daha erken döneme ait olduğunu tespit ettik. Milattan önce 2. yüzyılda 4 kilometre uzunluğunda sur duvarlarından söz ederken şimdi milattan önce 5. yüzyıla dayanan polygonal tipteki duvarları görüyoruz. Bu duvarların Antik Selinos Nehri'ne indiğini ve savunma amaçlı yapıldığını tahmin ediyoruz.

Ustura, Bergama Müzesinin uzman ekiplerinin alandaki çalışmalarını sürdürdüğünü vurgulayarak, sur duvarlarının erken dönemdeki nitelikli mimari çalışmanın bir ürünü olduğunu dile getirdi.

Surların kent güvenliğini sağladığına dikkati çeken Ustura, "Ulaştığımız surlar sosyolojik ve ekonomik gücü de gösteriyor. Surları ne kadar güçlü yaparsanız kent de o kadar güçlü olur. Surları, kente giriş ve çıkışların kontrol altına alındığı mimari eser olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Pergamon Tepesi'ndeki Akropol'de ilk yerleşim izlerinin milattan önce 7-6. yüzyıla dayandığı antik kentin, dünyanın her yerinden ziyaretçi çeken kalıntıları, Anadolu'nun eşsiz tarihi hazinesini anlatıyor.
'Pergamon' olarak anılan tarihi kentin, saray, kale kapısı, Athena kutsal alanı, kütüphane, tiyatro, tapınaklar, surlardan günümüze kalan sütun ve yapıları, Helenistik Dönem'in en gösterişli yerlerinden biri olarak gösteriliyor.

Makedonya Kralı Büyük İskender gibi adını binlerce yıl yaşatan hükümdarların geçtiği Bergama Antik Kenti, kurulduğu yüksek tepeden verimli topraklara ve su kaynaklarına bakıyor.

17 milyon yıllık fil dişi fosili bulundu

 

Yeni Zelanda'da 27 milyon yıllık dev penguen fosili bulundu!

 

Neandertallere ait 60 bin yıllık kalıntılar bulundu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)15 Şubat 2022 21:10

    Sırf butarihi şehirleri canlandırsak. Sadece bir kaç kenti ayaklar üzerine çıkartsak gelecek turizm 7/24/365 gün sabit çalışır. Sadece gelsın denıze, girsin yuzsun değil. İnanılmaz tarih var elimizde. bir tane ortaya çıkarttıgımız kent yok. Onalrca arkeolojı bolumu var, bir şehri bu gençler aşsa kullanıma, şahlandırsa oranıng eliri ile hem ogrencıle rmeslek sahibi olur hem araştırır yenı yerler bulur 2. bir şehir yenıden şahlanır o yılı birebir yansıtan ornek şehirlerde yapılır ya çin bir set gezidiyor dillere destan yani. Bizim fazlamız var. kaynak EFES kentı olur mesela. ama israilli firmaya kıraladık sanırım kullanım hakkını.