E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBelgin Maviş’ten yatırımcıya uyarılar---

Belgin Maviş’ten yatırımcıya uyarılar

Belgin Maviş’ten yatırımcıya uyarılar
21 Mart 2016 - 09:45 borsagundem.com

Borsagundem.com’a konuşan ünlü borsacı Maviş, BİST ve kur için neler dedi? Hangi hisseleri önerdi? İşte sorular, işte yanıtlar…

SERAP SÜRMELİ – BORSAGUNDEM.COM

Suriye ve Irak krizlerinin yanı sıra hendek kapatma ve barikat kaldırma operasyonlarıyla PKK’ya karşı Güneydoğu’da büyük bir temizlik başlatan Türkiye’nin, günlerdir bölgeden gelen şehit haberleriyle yüreği yanıyor. Arka arkaya patlayan canlı bombaların aldığı hayatlar, söndürdüğü ocaklar acıyı katlıyor, büyütüyor. Bir tarafta da Suriyeli mülteci akınıyla boğuşan, Avrupa Birliği ile pazarlık masasına oturan ve bu konuda bir anlaşma sağlayan Türkiye var. Bir de gözü kulağı FED’de, Çin’de, uluslararası sermaye piyasalarında olan bir Türkiye…

Tüm bu süreç içinde ekonomi yürüyor. Borsa, döviz, altın, petrol hareketli. İçimizdeki olaylar sabırları zorlasa da dışımızdaki kritik hava, temkinli, hazırlıklı olmayı gerektiriyor. Ama bunun için de gelişmeleri okumayı bilmek lazım. Tıpkı ünlü borsacı, Sermaye Piyasalarının usta ismi Belgin Maviş gibi…

A1 Capital Araştırma Direktörü Belgin Maviş, FED’in faiz artırma ihtimalinden bahsediyor ama tarih ona göre pek yakın değil! Çünkü o ABD Başkanlık seçimi sonrasını işaret ediyor. Yani, “Aralık ayını bekleyin” diyor. Bir de önemli bir teşhis koyuyor: “Yellen, Çin’den çok korkuyor.”

Dolar için,İçeride de jeopolitik riskler, siyasi tansiyon ve terör eylemleri devam ederse yine sıçramalar olur” şeklinde konuşan Maviş’in borsa için beklentisi yüksek. “83.000-83.500 bandına doğru bir hareketlilik görebiliriz.” Ama… Bölgesel bunalımları, yaşanabilecek yeni bir terör acısı ihtimalini de masaya koyuyor: “Eğer olağanüstü bir durum gerçekleşirse yine 77.000 ve daha aşağısını 75 binleri görür. Bu da olasılıklardan biri...”

Yatırımcı cephesine dönüyoruz, “Parasını bu ortamda nasıl değerlendirmeli?” sorusuna yanıt istiyoruz. Kademeli bir strateji öneriyor. “Yüzde 40’nı hisse senedine yatırmalı, yüzde 30’unu altın ve dolar arasında paylaştırmalı. Kalanı da Türk Lirası’nda tutmalı” diyen Belgin Maviş, gün sonu operasyonu için ise farklı bir yol tercih ediyor: “100 liramın 50 lirasını nakitte tutmaya gayret ederim.”

Peki, vaziyet böyleyken, tasarruf sahibi hangi hisse senedini almalı? Usta elleriyle, Borsa İstanbul verilerini açıyor, kısa ama dikkatli bir sörfün ardından mihenk taşlarını sayıyor, konuya noktayı koyuyor: “Demir-çelik sektöründe ataklar olabilir. Bankalar içerisinde İŞ ( C ), Halkbank ve Garanti Bankası hareketli. Zaman zaman Vakıfbank da eşlik ediyor. THY ve Ereğli’de bir aksiyon görebiliriz. “

İşte Belgin Maviş’in Borsagundem.com’un sorularına verdiği cevaplar…

HAZİRAN İHTİMALİ ZAYIFLADI, BENCE ARALIK

-Sizce FED faizi ne zaman artıracak?

-FED toplantısının sonuçlarına baktığımızda ben şunu gördüm açıkçası, FED kredibilitesini zorluyor. FED silahı belinde taşıyor, bunu masaya getirip çıkaracağını beyan ediyor fakat toplantıya geldiğinde ya da toplantı sonrası açıklamalarda 9/1 faiz artırmama kararı çıkıyor.
Evet, biz bunu beklemiyorduk. FED’in ciddi anlamda bu beklenti yönetimi yapmaktan vazgeçmesi gerekiyor çünkü, bu kredibilitesi açısından son derece önemli.
Öte yandan Amerika bir seçim yılına girdi. Bana göre FED’in faiz artırma ihtimali var. Ya Haziran ayı ya da Aralık ayı. Ama süreç olarak seçim öncesine gelmesi nedeniyle ben Haziran ayının giderek zayıfladığını düşünüyorum. Faizi artıracaksa bunu seçimden sonra yapacaktır.
Yellen’in konuşmasında şunu gördüm, Çin’den çok korkuyor. Diğer korktuğu husus ise parasal genişlemelerin Avrupa ve Japonya ayağında devam etmesi. Gün geçtikçe negatif faizle birlikte bu sürecin olması. Eğer Avrupa Merkez Bankası o radikal değişimleri yapmış olmasaydı muhtemelen FED bu geçtiğimiz toplantıda faiz artıracaktı. Ufakta olsa bir ayar yapacaktı. Çünkü doların değerlenmesi onun işine yaramıyordu ve bu hamleyi Çin’den gelen kötü haberlerle birleştirerek bu toplantıda faiz artırımı ihtimalini öteledi.

 TÜRK 10 YILLIKLARI CAZİP HALE GELDİ

-Dolar, petrol, altın ve BİST’te neler olur?

-FED’in bu açıklaması sonrasında dolar 2.85’lere kadar geriledi. Şu andaki seviyeye baktığımızda 2.85-2.90 bandında hareket eden bir dolar var karşımızda. FED ve Avrupa Merkez Bankası’ndan olumsuz bir şey gelmediği sürece bant aralığımız 2.85-2.90.
İçeride de jeopolitik riskler, siyasi tansiyon ve terör eylemleri devam ederse yine sıçramalar olur. Fakat 2.92’nin üzerine atakların zorlaştığı bir süreç yaşıyoruz. Dolayısıyla geniş bantta 2.85-2.92, dar bantta ise 2.86-2.90 bandında bir Dolar kuruna hazır olmamız gerekiyor. Bunlar alım için fırsat mı? Evet, neden olmasın…
Petrol fiyatları yukarı yönlü hareketini devam ettirecek. 27 Nisan’da bir petrol toplantısı yapacaklar ve buradan bir uzlaşma çıkacak diye bekleniyor.
Altın neden çıktı? Bir, dolar ons cinsinden hareket, ikincisiyse güvenli bir liman olup para kendini çekti ve tekrardan yeni bir enstrüman seçene kadar burada kalmayı istiyor. Bu hareket devam edecek mi? Evet, edecek. Biz yılın yarısında doları diğer yarısında altını 2016 yılı boyunca sürekli konuşacağız bunlar yer değiştirse de.
Borsa İstanbul’a gelirsik, özelikle 77.500 direnci geçildikten sonra başlayan bu yükselişte 82 binleri gördük ve bunun üzerini de göreceğiz. 83.500 hedefim vardı ve buraya doğru ataklar görebiliriz. Bunun başlıca dillendirilmeyen unsuru bana göre, Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişlemenin miktarını ve süresini ve kapsamını genişletmesi. Bunun sonrasında negatif faizin piyasalarda daha da yerleşmesi ve pozitif faiz veren bizim gibi olan ülkelerin tahvillerinin cazibesi. Türk 10 yıllıklarının özelikle cazip hale gelmesi ve paranın yönünü değiştirmesi. Yani ne İran’ın parası geldi ne Rusya’nın parası geldi. Hayır, tamamıyla fonların yüksek faiz getirisiyle tahvillere yönelişiyle BİST’e pozitif etkisi.
Ama jeopolitik risklerimiz var. Terörle ilgili çok ciddi mücadelemiz var ki inşallah bir daha acı olay yaşamayız. Eğer olağanüstü bir durum gerçekleşirse yine 77.000 ve daha aşağısını 75 binleri görür. Bu da olasılıklardan birisi…

İŞTE YATIRIMCI SEPETİ, İŞTE O HİSSE SENETLERİ

-Yatırımcılar için bir sepet yapar mısınız?

-2016 stratejim kademeli. Yani alırken satarken kademeli, yükselişler hep satış fırsatı, düşüşler de hep alış fırsatı olacak gibi gözüküyor. “100 liram var, nereye yatırayım?” diyorsanız, şunu söyleyebilirim: Bunun yüzde 40’nı hisse senedine yatırırım, yüzde 30’luk kısmını altın ve dolar arasında paylaştırırım. Geri kalanını da Türk Lirası’nda tutarım. Ama gün sonunda 100 liramın 50 lirasını nakitte tutmaya gayret ederim.

-Yatırımcı bu durumda hangi hisse senetlerine yönelsin?

-Daha önce petrol düşüyor diye ulaştırma sektörü gözdeydi. Şimdi petrol toparlıyor diye ulaştırma sektörü yine gözde. Bankalar bu yükselişte biraz zayıf kaldı diyebilirim. Demir-çelik sektöründe ataklar olabilir. Genele yayılmayan bir alış var. Bu daha çok BİST 30 hisselerinde. Bankalar içerisinde İŞ ( C ), Halkbank ve Garanti Bankası’nın hareketli olduğunu görüyoruz. Zaman zaman Vakıfbank eşlik ediyor buna. Onun dışında THY ve Ereğli’de bir aksiyon ve hareketlilik görebiliriz. Bunlar mihenk taşları. Onun dışındakiler günlük beklentiler, ihaleler ve hikayeler üretebilecek hisseler ama 30 hissenin dışında çok fazla genele yayılan bir alım olmadığını ve bu yükselişin bunlarla sağlandığını belirtelim.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)