E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBatı basınından çarpıcı Türkiye analizi: 2023'ün en önemli seçimi---

Batı basınından çarpıcı Türkiye analizi: 2023'ün en önemli seçimi

Batı basınından çarpıcı Türkiye analizi: 2023'ün en önemli seçimi
17 Nisan 2023 - 14:22 borsagundem.com

14 Mayıs'ta yapılacak olan seçimler dış basında da geniş yer buluyor. Son olarak Politico ve New York Times'ta yayımlanan analizlerde, seçimlerin küresel çaptaki önemi bir kez daha vurgulandı.

14 Mayıs Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde son viraja girilirken, Türkiye'deki gelişmeler dünya basını tarafından da yakından takip ediliyor.

Batı medyası, Türkiye'ye giderek artan bir ilgi gösteriyor. 7'li koalisyonun yaşadığı anlaşmazlık ve çatışmalar başta olmak üzere bu süreci yakından takip eden yabancı kaynaklar, bir kez daha seçimlerin olası sonuçlarına dair değerlendirmede bulundu.

"2023'ÜN EN ÖNEMLİ SEÇİMİ"

Son olarak Politico ve ABD'li New York Times gazetesi, devam eden süreçle ilgili peş peşe analizler yayınladı.

Politico, "2023'ün en önemli seçimi: Türkiye" başlıklı analizinde, 14 Mayıs sürecini ayrıntılı bir şekilde mercek altına aldı. Seçimlerin, Türkiye tarihindeki en önemli seçim olduğunu vurgulayan Politico, sonuçların küresel çapta da büyük bir öneme sahip olacağının altını çizdi.

Akşam'ın haberine göre 14 Mayıs'ın, son dönemin en çekişmeli seçimlerinden birisi olması beklendiğini belirten Politico, "Seçim, Avrupa ve Orta Doğu'da güvenlik üzerinde büyük bir baskı oluşturacak" ifadelerini kullandı.

Nektaria Stamoli imzalı analizde, "Kimin seçileceği, Türkiye'nin NATO ittifakındaki rolünü, ülkenin ABD, AB ve Rusya ile ilişkilerini, Suriye göç politikasını, Türkiye'nin Rusya Ukrayna savaşındaki rolünü ve Doğu Akdeniz'deki güç dengelerini belirleyecek" sözleri yer aldı.

"DEMİRTAŞ'A ÖZGÜRLÜK VAADİ"

HDP'nin 14 Mayıs seçimlerinde desteklediği CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a özgürlük vaadinde bulunduğunun hatırlatıldığı analizde, 7'li koalisyonun bu vaadi "demokrasi mesajı" olarak gördüğü ifadeleri yer aldı.

Rusya Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana iki ülke arasında başka hiç kimsenin yapamadığını yapan ve arabuluculuk rolünü başarılı bir şekilde yürüten Türkiye'de 7'li koalisyonun kazanma ihtimali halinde bu rolünün azalacağına ve NATO konusuna odaklanacağına dikkat çekildi.

"KILIÇDAROĞLU DÜZENLİ OLARAK YENİLİYOR"

ABD'li New York Times ise analizinde, "14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri, dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biri ve ABD'nin NATO müttefiki olan Türkiye'yi büyük ölçüde yeniden şekillendirebilir." ifadelerini kullandı.

NYT, Kılıçdaroğlu ile ilgili de dikkat çeken yorumu gündeme getirdi. Analizde, "2010 yılından bu yana Türkiye'de en büyük muhalefet partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) lideri olan Kılıçdaroğlu, Erdoğan tarafından düzenli olarak sandıkta mağlup edilmektedir." sözlerinin altı çizildi.

Erdoğan: Seçim kirli pazarlıklarla kazanılmıyor

 

Seçime son 30 gün! İşte detaylar

 

Citi'den seçim sonrası faiz ve kur tahmini

 

YSK tarafından cumhurbaşkanı seçim pusulası onaylandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (20)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Dalyan17 Nisan 2023 23:31

    MILLET ITTIFAKI GELSIN...ACINDAN OLÙRUZ..HAYAT PAHALILIGI SADECE BIZDE YOKKI...DUNYAYS BAKIN..SAHSEN BEN KARARSIZDIM....AMA YINE CUMHUR DIYORUM.

  • Barkın17 Nisan 2023 23:21

    Pkk nın hdp sinin bukadar özgüvenin yüksek ve çenelerinin düşük olduğu bir zaman olmamıştır Düzenin demokratik olmadığı yalanını her daim haykıran vatansevmezler RTE ye gözdağı vermeye ve o başkanlık koltuğuna oturacaklarını ima ediyorlar Ama avuçlarını yalarlar Hep beraber hdp sinin pkk sının fetösünün ipinin chp sinin nasıl yamulduğunu çekirdek çitlerken göreceğiz inşallah

  • Baris17 Nisan 2023 22:35

    Suna inanin MILLET ITTIFAKININ OYLARINA SIZ BILE SASIRACAKSINIZ..BU MILLET SN.ÒCALANA ÒZGURLUK DJYENLERE OY VERMEZ..HIIIIC BOSUNA UGRASMAYIN..ESKI BIR CHP li olarak yude 65 cumhur... yuzde 30 millet......yuzde 5 muarrem..iyi not alin..ararsaniz...

  • Yorumlar17 Nisan 2023 19:09

    Hdp ye çok vaad verdi chp burdan kaybedebilir halk hdp ile işbirligini gördü.burdan kaybedecek chp gene

  • Yok17 Nisan 2023 19:08

    Sinan ogan iyi ama tabiki şansı yok ama iyi

  • Kazanan17 Nisan 2023 19:06

    Erdogan kazanırsa kılıçdaroglu aday oldugu için kazanır.aday olmamalıydı

  • Hata17 Nisan 2023 19:05

    Kılıçdaroglu adaylıgı büyük hata oldu.akşener haklıydı çok

  • Mutlaka17 Nisan 2023 19:05

    Başkan tek adam sistemi mutlaka degişmeli

  • Ekonomi17 Nisan 2023 19:04

    Erdogan kaybederse nedeni ekonomik kriz olcak

  • Kesin17 Nisan 2023 19:03

    2.tur kesin

  • Alp17 Nisan 2023 22:31

    Cok icme alk sagliga zararlidir.

  • Naci17 Nisan 2023 16:40

    Bakalım hangi ülkenin millileri kazanacak biz mi yoksa sorosun askerlerimi

  • Mucise Reis : )17 Nisan 2023 16:02

    Her vatandaş hakkını bu ülkeden alacak. Hak vermeyen gidecek. Türk milleti dilenci değildir. Taşı sıkar suyunu çıkartır. Bu millet onun bunun kölesi olarakkullanılamayacak kadar akıllıdır. Zekidir, çalışkandır...Türk milleti kendine dunulanı değil, seçim sistemi ve anayasal haklarını kullanıp, seçtiklerini kendinden çok çalıştıracak güçdedir. Çalışmayanları sistemden tek tek bu millet eleyecektir. yasama, yürütme, yargı, ve bi rçok kanun keyfe keder değişsede, millete verilen oy kullanma hakkı ile gereği yapılacaktır her zaman. Yoksa seçme hakkı kullanılıyor ama, sistem değişip durduğu için sonuçlar farklı çıkıyor. düşüncem bu yönde. ekmek parası kazanacak iş sahibi olup, çalışmak insan gibi yaşamak var iken neden el açıp dilenci olsun millet ?

  • İbrahim Açıkgöz17 Nisan 2023 16:01

    AKP seçimi ikinci tura taşımak için çırpınıyor sanki bu sefer olmayacak herkes taşını cebine koymuş. İki tur değil 12 tur olsa sonuç değişmeyecek gibi

  • Ali17 Nisan 2023 17:09

    Kendini buğday ambarında sanıyorsun

  • astor17 Nisan 2023 15:12

    DERDİNİZ TÜRKİYEYİ YOKSULLAŞTIRMAK VE GÖCEBE YERİ HALİNE GETİRMEK. AMA YEMEZLER .KEMAL GELİYOR.

  • Vatandaş 17 Nisan 2023 14:49

    Yenilgi serisi devam edecek. Reis hat trick yapacak. 7 li masa dağılacak. Birbirini yiyecekler. Bay bay Kemal alaşağı edilecek

  • kamileoynakbaş17 Nisan 2023 16:05

    arika yorum gardaşım .birde hüdapar desteği var o çok önemli .hüdapar bizi iktidara taşıcak .kasvet karanlık harika bi şe .ülkenin yüzde 80 i dünyada tek açlıkta.açıkta .yasasınn akapa rejimi hüdapar rejimi .yasasınn gardaşım devam 

  • kaportacı salim usta sanayiden17 Nisan 2023 14:44

    yasasınnnnnnn hüdaparcıların katılımıyla akapa rejimi dahada güçlendi 

  • Yener17 Nisan 2023 23:33

    Istedigin algiyi yap..ama bir gercek...dagda terorist kalmadi..zubuk sen ne diyon...ha ocalana ozgurluk..milleti ittifakinin isi..yemezler