E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBankacılık krizi yatırımcının yüzünü güldürebilir---

Bankacılık krizi yatırımcının yüzünü güldürebilir

Bankacılık krizi yatırımcının yüzünü güldürebilir
21 Mart 2023 - 14:52 borsagundem.com

ABD’de uzmanlar bankacılık krizinin piyasalara etkisini öngörmeye çalışıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de bankacılık krizi uzmanları ikiye bölmüş durumda. Kimileri bunun borsalarda kazanç elde etmek için bir fırsat olduğunu düşünürken kimileri ise krizin büyüyeceği ve borsaların bundan kötü etkileneceği fikrinde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de son iki haftadır patlak veren bankacılık sektörüne dair panik, yatırımcıların borsalarda yeniden para kazanmaya başlaması için ihtiyaç duydukları şey olabilir.

Yüzde 8 kazanç

MarketWatch’tan Mark Hulbert’in haberine göre, Silicon Valley Bank (SVB) ve Credit Suisse patlamalarından sonra, S&P 500'ün Nisan veya Mayıs'ta dip yapması ve Mart 2024'e kadar çift haneli bir kazanç sunması bekleniyor.

S&P 500 Endeksi’nin gelecek 12 ayda enflasyonu yüzde 8 oranında yenebileceği tahmin ediliyor. Bu olumlu beklenti, ABD hisse senedi piyasasının geçmişteki bankacılık krizlerine tepkisinin analizinden ortaya çıkıyor. Geçmiş krizlerin hemen ardından hisse senetlerinin şaşırtıcı bir şekilde düşmelerinin yanı sıra hemen hemen her zaman hızlı bir şekilde toparlandıkları da gözleniyor. Tarihsel veriler, bankacılık merkezli krizlerin ardından ortalama bir yıl sonra, piyasaların kriz patlak vermeden önceki konumunun oldukça üzerinde seyrettiği görülüyor.

Cornell Üniversitesi'nden Matthew Baron, MIT'den Emil Verner ve Princeton'dan Wei Ziong tarafından derlenen bir veri tabanı analizi, 1870 yılından bu yana ABD'deki bankacılık krizlerine odaklanıyor. Ortalama olarak, borsaların panik sonrası en düşük seviyesi, paniğin başlamasından sonraki iki ay içinde görülüyor. Ayrıca, ortalama sadece beş ayda S&P 500'ün toplam reel getiri endeksi, paniğin başlamasından öncekine göre daha yüksek gerçekleşiyor. Paniğin birinci yıl dönümünde ise endeks ortalama yüzde 8 değer kazanıyor.

Hisse senedi piyasası, mevcut bankacılık krizinin ardından benzer bir senaryo izlerse, S&P 500 Endeksi bu Nisan veya Mayıs ayında dibe vuracak ve ardından güçlü bir şekilde ralli yapacak. Yaz sonuna kadar Mart ayı başındaki seviyesini gölgede bırakacak ve 2024 Mart ayında, son zamanlarda bulunduğu yere göre nominal olarak çift haneli bir kazanç üzerinde oturuyor olacak. Bu nominal kazanç, panik sonrası ortalama yıllık yüzde 8 reel getiri artı enflasyonu yansıtıyor olacak.

Düşüş ve hızla toparlanma

Bu ortalamalar, her kriz sonrası oluşan farklılıkları da örtüyor. Örneğin 1870 yılından bu yana herhangi bir bankacılık krizi sonrası için en uzun iyileşme süresinin, Eylül 2008'de meydana gelen kriz sonrası olduğu görülüyor. S&P 500 Endeksi’nin nihayet en düşük seviyesine ulaşmasının altı ay sürdüğü ve S&P 500'ün bulunduğu yerden daha yükseğe çıkması için ise bir yıldan fazla zaman geçmesi gerektiği görülüyor.

Genel ortalamalara özellikle şaşırmamak gerekiyor. ‘Düşüş ve ardından hızlı toparlanma' modeli, borsanın yalnızca banka krizlerine değil, jeopolitik ve ekonomik krizlere verdiği tipik tepki olarak öne çıkıyor.

Buradan da, muhtemelen yatırım açısından yapabileceğiniz en kötü şeyin böylesi krizlerde paniğe kapılmak olduğu ortaya çıkıyor. Paniğe kapılmanız, olumsuz sonuçlar elde etme ihtimalinizi oldukça yükseltiyor.

SVB ve Credit Suisse krizleriyle tetiklenen krizden önce hisse senetlerinden çıkacak kadar şanslı olmadığınız sürece, yapılacak en iyi hareketin, beklenen iyileşmeyi beklemek olduğu gözüküyor. Tarihsel veriler, çok da uzak olmayan bir süre içinde bunun ödülünü alacağınızı gösteriyor.

Jeremy Siegel: SVB’nin iflası piyasalar için olumlu olabilir

 

SVB, 'madendeki kanarya' mı?

 

Michael Burry: SVB’nin iflasında gerçek bir tehlike görmüyorum

 

Griffin: SVB mevduatlarını kurtarmak ahlaksızlık

 

SVB’nin kazananları ve kaybedenleri

 

SVB’nin iflasının '2008 Krizi’yle alakası yok

 

SVB krizi Bitcoin'e yaradı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)