E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBankacılık endeksindeki pozitif ayrışma sürebilir---

Bankacılık endeksindeki pozitif ayrışma sürebilir

Bankacılık endeksindeki pozitif ayrışma sürebilir
08 Haziran 2021 - 09:28 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende kurda ve CDS’de yaşanan geri çekilmenin bankacılık endeksindeki pozitif ayrışmayı destekleyebileceği aktarılıyor,

Güne sınırlı pozitif başlangıç yapan BIST-100 endeksi bankacılık endeksi öncülüğünde günü %0,99 yükselişle 1.447,08’den tamamladı. Bankacılık endeksi %1,98 yükselişle pozitif ayrıştı. Yurtdışı majör borsalar günü negatif ağırlıklı bir görünümle kapattı. BIST yurtiçi vaka sayılarındaki düşüş ve kurlardaki gerilemenin etkisiyle pozitif ayrışarak günü yükselişle tamamladı. ABD ile ilişkilerin pozitif yönde ilerleyebileceğine yönelik beklentiler kısa vadede BIST’teki pozitif eğilimin devam etmesini sağlayabilir. Global risk alma iştahı güçlü seyrini korurken, geçen hafta alevlenen tapering endişeleri yavaşlamış görünüyor. EM para birimleri günü genel olarak sınırlı değer kazancıyla kapatırken, TL sınırlı pozitif ayrıştı. Global risk alma iştahında büyük bir bozulma yaşanmadıkça, vaka sayılarındaki düşüş ve halka arz yoğunluğunun sona ermesiyle BIST’te geri çekilmeler olsa da yükseliş eğiliminin korunması beklenmektedir. CDS’ler günü 398 seviyelerine gerileyerek kapatırken, kur ve CDS’de geri çekilmenin devamı bankacılık endeksindeki pozitif ayrışmayı destekleyecektir. Ancak, yurtdışı borsalarda satışlarının güç kazanması durumunda BIST’te yükselişlerin kar satışı fırsatı olarak kullanılması beklenir. BIST kapanışına göre ABD ve Almanya vadeli endeksleri negatif seyir izlerken, Asya borsalarında genel olarak satıcılı seyir var. Endeksin güne hafif negatif eğilimle başlaması beklenirken geri çekilmelerin alım fırsatı olarak kullanılması ve yükseliş eğiliminin korunması beklenmektedir.

Para ve Döviz Piyasaları

USD/TRY paritesi haftanın ilk işlem gününde 8,5970-8,6914 bandında işlem görerek gün sonunu, önceki gün sonuna göre %0,52 oranında değer kaybıyla 8,6128 seviyesinden tamamladı. Sepet bazında ise Lira %0,45 oranında değer kazandı. Borçlanma araçları piyasasında %18,85-%18,91 seviyeleri arasında hareket eden on yıllık gösterge tahvilinin getirisi önceki kapanışa göre 3 baz puan yükselişle günü %18,89’dan tamamladı.

Sektör Haberleri

Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmeliğin, kredi risklerinin sınıflandırılmasına ilişkin unsurlarını düzenleyen maddesinde değişiklik yapıldı. Buna göre, riskler arasında yer alan 'ipotekli menkul kıymetler' başlığı 'teminatlı menkul kıymetler' olarak değiştirildi. Aynı maddeye bir riskin teminatlı menkul kıymet sınıfına dahil edilebilmesi için sağlaması gereken koşullar ile teminatlı menkul kıymet ihraç koşulları da belirlendi.

Şirket Haberleri

Şişe Cam (SISE), küresel cam ambalaj pazarının önemli bir hacmine sahip Avrupa pazarındaki fırsatları değerlendirmek amacı ile iki fırınlı ve yıllık 330 bin ton net üretim kapasiteli, işletme sermayesi gereksinimleri dahil yaklaşık 255 milyon Euro tutarında Avrupa'daki ilk cam ambalaj fabrikası yatırımının Macaristan'da yapılmasına ve yatırımın gerçekleştirilmesi amacı ile de Macaristan'da %100 hissedarlık ile şirket kurulmasına karar verildiğini açıkladı. Şişe Cam, ambalaj tesis yatırımının ilk fırınının 2023 yılında operasyona başlaması ve 2025 yılı itibariyle tesisin tam kapasiteye ulaşmasının hedeflendiğini açıkladı. Şirket ayrıca gerçekleştirilecek bu cam ambalaj tesisi yatırımı ile hem Macaristan hem de Avrupa'da artan cam ambalaj talebinin karşılanmasının hedeflendiğini belirtti (Pozitif)

TAV Havalimanları Holding (TAVHL), Mayıs 2021 trafik verilerini paylaşmıştır. Açıklanan verilere göre, Grup ’un Nisan 2021 sonunda VPE Capital ile birlikte sırasıyla %85 ve %15 ortaklık yapısıyla satın almış olduğu Almatı Havalimanı trafik rakamları hariç tutulduğunda, yu rt içi ve yurt dışında faaliyet gösterdiği tüm havalimanlarındaki toplam yolcu sayısı, COVID-19 salgının yayılmasını önlemek amacıyla Nisan 2020’de TAV Havalimanları Holding tarafından işletilen havalimanlarında neredeyse tüm uçuşların durdurulmuş olması nedeniyle oldukça düşük bir baz olan Mayıs 2020’ye kıyasla %4,637 artış göstererek 1.89mn’a ulaşmıştır (Nisan 2021: 1.74mn; %5,088). Almatı Havalimanı’nın trafik rakamları, Grup’un trafik rakamlarına ilk defa Mayıs 2021 itibariyle dahil edilmiş olup, bu rakamlar ile birlikte TAV Havalimanları Holding’in Mayıs 2021’de hizmet vermiş olduğu toplam yolcu sayısı yıllık bazda %5,887 artarak 2.38mn’a ulaşmıştır. Grup’un yurt içinde hizmet vermekte olduğu terminallerdeki yolcu sayısında yıllık %7,784 (Nisan 2021: %6,662), yurt dışı terminallerdeki yolcu sayısında ise Almatı Havalimanı hariç yıllık %1,865 oranında artış kaydedilmiştir (Nisan 2021: %2,419). Açıklan an trafik rakamlarının Grup payları kısa dönem performansı üzerinde olumlu etkili olabileceğini düşünmekteyiz.

Günün önemli şirket haberleri 08/06/2021

Yabancılar hangi hisselerde işlem yapıyor

Intema ve Batıçim sorusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Misafir08 Haziran 2021 11:44

    Oyak neden Demiörenin totali ve şahıslara ait şirketleri alıyor? Bu kuruluşta toplanan mevduat kaynagından kesilen vergilerden sonra birikim için tahsil edilen tsk personelininin alın teri değil mi? Askerimiz iceride dışarıda canıyla koruyor. Birde birikimiyle işletmeleri koruyor. İnşallah zarar olmaz, kazançlı çıkmalarını temenni ederim. Karlı yatırımlar yapmak lazım. Diğer bankalarda farklı değil. Twiter sayesinde millet herşeyi öğreniyor.