E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBakan Şimşek imzaladı! Kamu kurumlarına tasarruf genelgesi ---

Bakan Şimşek imzaladı! Kamu kurumlarına tasarruf genelgesi

Bakan Şimşek imzaladı! Kamu kurumlarına tasarruf genelgesi
17 Temmuz 2023 - 10:27 borsagundem.com

Bakan Şimşek imzasıyla kamu kurumlarına gönderilen yazıda, deprem kaynaklı maliyetler haricinde tüm harcamaların yeniden gözden geçirilmesi, tasarrufların takip edilmesi, ilave tasarruf alanlarının belirlenerek ivedilikle uygulanması gerektiği bildirildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in imzasıyla bugün kamu kurumlarına gönderilen genelgede, deprem kaynaklı maliyetler haricinde tüm harcamaların yeniden gözden geçirilmesi gerektiği belirtilerek, tedbirlerin ivedilikle uygulanabilmesi için gerekli adımların atılması gerektiği, tasarruf takibinin de tavizsiz sağlanacağı bildirildi.

Bakan Şimşek'in, G20 dolayısıyla Hindistan'a gitmeden önce cuma günü imzaladığı ve bugün tüm kamu kurumlarına gönderilen genelgede, 30 Haziran 2021 tarihli kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarında tasarruf sağlanması, bürokratik işlemlerin azaltılması ve kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanımına ilişkin "Tasarruf Tedbirleri" konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi yayımlandığı hatırlatıldı.

Söz konusu genelge kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarının, kendi bütçeleri veya tasarruflarındaki diğer kaynaklardan yapacakları yurt içi ve dışı harcamaları ile taşınır ve taşınmazların kullanılmasında genelgeyle belirlenen tedbirlere uymakla talimatlandırıldığı ifade edildi.

Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'nde, genel ilke olarak kamu hizmetlerinin bütçe sınırları içinde kalınarak ayrılan kaynakların üzerinde harcama yapılmasına yol açılmadan azami tasarruf anlayışı içinde yerine getirilmesi gerektiği belirtilmişti.

Bütçelerde ilave yük oluşturacak şekilde faaliyet genişlemesine ve iş artışına gidilmemesi istenen genelgede, ilgili mevzuatta belirtilen faaliyet alanlarıyla doğrudan ilgili olmayan herhangi bir harcama veya taahhütte bulunulmaması, ihale şartname ve sözleşmelerine alım konusuyla ilgisi olmayan unsurların dahil edilmemesi ve yapılacak alımlarda ölçek ekonomisinden yararlanarak ihtiyaçların daha düşük maliyetlerle karşılanması amacıyla ortak alım yoluyla tedarikin yaygınlaştırılması için azami gayret gösterilmesi gerektiği vurgulanmıştı.

Kamuda ek tasarruf tedbirleri

Bugün yayınlanan Bakan Şimşek imzalı genelgede, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin ilgili maddeleri uyarınca, "Maliye ve ekonomi politikalarının hazırlanmasına yardımcı olmak ve bu politikaları uygulamak", "Kamu harcamalarında etkinlik, etkililik, ekonomiklik ve verimlilik sağlamak amacıyla gerekli standartları tespit etmek ve sınırlamalar koymak, bu hususlarda tüm kamu kurum ve kuruluşları için uyulması zorunlu düzenlemeleri yapmak ve tedbirleri almak" görev ve yetkilerinin Hazine ve Maliye Bakanlığına verildiği hatırlatıldı.

Deprem kaynaklı maliyetler haricinde tüm harcamaların gözden geçirilmesi, tedbirlerin ivedilikle uygulanabilmesine yönelik gerekli adımların atılması ve tasarruf takibinin tavizsiz sağlanması amacıyla yayımlanan genelgeye göre, bahse konu genel ilkelerin yanında, kamu kurum ve kuruluşları, taşınmaz edinimi ve kiralanması, resmi taşıt edinimi ve kullanımı, haberleşme giderleri, personel görevlendirmeleri, basın ve yayın giderleri, kırtasiye ve demirbaş alımları gibi giderlerini tasarruf kurallarına uygun gerçekleştirecek.

Bunun yanı sıra kamu kurumları, temsil, tören, ağırlama, tanıtım ve personel giderleri, enerji ve su alımları, personel servisi hizmetine ilişkin giderler ve diğer hususlarda genelgede belirlenen kurallara uymakla yükümlü olacak.

İdareler, genelgenin düzenlediği konularda bünyelerinde gerçekleştirdikleri iş ve işlemlerle bu kapsamda elde ettikleri tasarrufları, izleyen dönemde tasarruf imkanı olan alanları bakanlıklar ve diğer idareler aracılığıyla 28 Temmuz'a kadar Hazine ve Maliye Bakanlığına resmi yazıyla bildirecek.

Bakan Şimşek Yellen ile görüşecek

 

Bakan Şimşek, TCMB Başkanı Erkan ile Hindistan'a gidecek

 

Bakan Şimşek, TCMB Başkanı Erkan Suudi Arabistan'a gidecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kılıç17 Temmuz 2023 16:43

    göstermelik icraatlerı degil akp,li eski vekiller 3.4 yerden maaş alıyor onların yemini kes garip gurebayı sızlatmak maharet degil.istiyorsan sana isim isim sayarım.nerden maaş aldıklarını sen biliyorsun .bilmiyorsan kamu bankalarının yönetimine bak.

  • doğan17 Temmuz 2023 13:40

    Sayın Bakanım, Bugün Sayın Enginyurt Milletvekili emekli aylığı ile 150 bin tl maaş aldığını söyledi. Peki bizlere 7500 tl emekli aylığını hak görürken bu tür uygulamalara, danışmanlara, konvoylarla yapılan seyahatlere, her ne isimle ödenirse ödensin 3 er 5 er maaşlara önlem alınacak mı? Bizlere tasarrufu reva görenlere, kendi ellerimizle rahat yaşamı sunmamız garip bir durum değil mi?Tasarrufsa yap-işlet devretler dahil tüm projelerin TL ye çevrilmesi gerekmez mi? Doların artış hızı 20-30 yılda ödenmesi gereken projelerin ücretlerini ödemiş olabilir. Yeniden hesap yapılması hazinemizin lehine olmaz mı?

  • vatandaş17 Temmuz 2023 13:10

    Faiz sebep enflasyon sonuç gözlerimiz ışıl ışıl ama battığmızdan fatura halka çıkarıldı hemde insafsızca

  • Ferhat 17 Temmuz 2023 17:24

    Doğru yönetilememiş bir uygulama. Son durum ZAM

  • Mucise Reis : )17 Temmuz 2023 12:26

    ürkek buldum. Ben bu görevde olsam. cumhurbaşkanından özel randevu siterdim. elimde sayıştay raporları ve bazı denetim uzmanları ile toplantı yapardım. Reisin bu doğrultuda özel birim kruacağını söylemesi ve suihtimallerin denetlenerek cezalandırılacagı mesajını vermesini isterdim. Burada kaçak musluklar yerine, emekçi ve ücretli üzerinden kumesdeki kazlardan verdi almasını bunca yıllık tecrubesine yakıştıramadım. daha idealist güçlü mesaj ve korkusuz söylemleri dumamadım. burada tamamen bağımsız ve işini yapabileceği ortam olduğundan şüpheliyim. keşke özgüven ve korkusuzca adım atabilse. her açıkda ücretliye kilit atacaksa olmaz bu iş. ör: 1.2500 TL togg alacak belediyesi, valisi, amiri, kurumu vb. yahu hakmıdır bu ? millette 6 tl ötv benzın zammından sonra ? birde mtv kilitledin ?? togg yerli milli densede, cari açık yapan bir tesis, cari fazlaya katkısı nedır ? yerlileşmeli mesela buda...

  • Turkogluturk17 Temmuz 2023 12:26

    Turkiyedeki kisi basina dusen makam aracinda avrupada birinci siradayiz.

  • Kallafi17 Temmuz 2023 10:54

    Tasarruf istiyorsanız önce lux araclarinizi satın belediyelerin konserlerini iptal edin..

  • acacu17 Temmuz 2023 10:39

    Çok ayıp, itibardan mı tasarruf edecekler. Son 20 yılda öylesine şımarık hale gelmiş bir israf düzeni yaratıldı ki, tasarrufun ne olduğunu hatırlayan bile yok, genelge falan işe yaramaz.

  • Atilla17 Temmuz 2023 10:35

    Tasarruf hikaye zam’a gelen tepkileri dindirmek için tapılan algı