E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBakan Nebati enflasyon rakamlarını değerlendirdi---

Bakan Nebati enflasyon rakamlarını değerlendirdi

Bakan Nebati enflasyon rakamlarını değerlendirdi
05 Mayıs 2022 - 20:18 borsagundem.com

Nebati, "Son 20 yılda, millet olarak karşı karşıya kaldığımız her türlü krizden nasıl güçlenerek çıktıysak bugün bu enflasyon belasından da aynı iradeyle kurtulacak, güçlenerek yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanan nisan ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Enflasyonun herkesin ortak meselesi olduğunun söyleyen Nebati, "Ancak bu durum ihracat, istihdam, yatırım ve üretimdeki artışlarla Cumhuriyet tarihimizin rekorlarını kırdığımız gerçeğini asla gölgeleyemez. Pandeminin neden olduğu tedarik zincirlerindeki aksamalara ilaveten Rusya-Ukrayna savaşının küresel enerji, gıda ve diğer emtia fiyatlarını daha da yükseltmesi tüm dünyada enflasyonu körüklemiştir. Örneğin ABD'de enflasyon son 41 yılın zirvesinde seyrederken Almanya ve Fransa son 40 yılın en yüksek enflasyonunu yaşıyor. Diğer Avrupa ülkelerinde de durum bundan farksız." değerlendirmesinde bulundu.

Nebati, söz konusu küresel olumsuzluklara ilaveten ülkede döviz kuru gelişmelerine bağlı enflasyonun yüksek seyretmeye devam ettiğinin de bir gerçek olduğunu vurgulayarak kur korumalı mevduat ürünleri başta olmak üzere aralık ayından bugüne alınan tüm tedbirlerle birlikte finansal piyasalarda istikrarı sağladıklarını ve döviz kurundaki oynaklığı önemli ölçüde kontrol altına aldıklarını bildirdi.

Bunlara ek olarak KDV ve vergi indirimlerinden saha denetimlerine, stratejik sektör ve emtialardaki sübvansiyonlardan kapsayıcı teşvik paketlerine kadar geniş önlemler aldıklarını ve almaya devam ettiklerini belirten Nebati şunları kaydetti:

"Stokçuluğu önlemek ve fiyatların seyrini izlemek amacıyla Bakanlığımız koordinasyonunda dijital 'Ürün Takip Sistemi' çalışmalarımızın meyvelerini de çok yakında alacağız. Yüksek enflasyon sebebiyle insanımızın yaşadığı sıkıntıların her birinin farkındayız ve sorunları asla görmezden gelmemiz söz konusu dahi olamaz. Herkes şunu çok net bir şekilde bilmedir ki son 20 yılda, millet olarak karşı karşıya kaldığımız her türlü krizden nasıl güçlenerek çıktıysak bugün bu enflasyon belasından da aynı iradeyle kurtulacak, güçlenerek yolumuza devam edeceğiz. Yarına yön veren lider ülke olma yolunda sabırla, ısrarla, inançla ve beraberce yol alarak tüm sorunlarımızı tek tek aşacağız. Kararlılığımızdan ve azmimizden kimsenin en ufak bir şüphesi dahi olmasın!"

Yıllık enflasyon yüzde 70'e dayandı

TÜİK'in açıkladığı verilere göre tüketici fiyatları, 2022 Nisan ayında aylık bazda yüzde 7,25 arttı. 2022 Mart ayında yüzde 61,14 olan yıllık enflasyon 2022 Nisan ayında yüzde 69,97'ye yükseldi. Üretici fiyatları ise aylık bazda yüzde 7,67 artarken, yıllık Yİ-ÜFE yüzde 121,82'ye çıktı. Böylece enflasyon 2022'de yüzde 65 seviyesini aşmış oldu.

Tüketici fiyatları endeksinde (TÜFE) 2022 yılı Nisan ayında bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 31,71 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 34,46 artış gerçekleşti.

Bakan Nebati: İhracat hedefimize adım adım ilerliyoruz

Nisan ayı enflasyon rakamı açıklandı

Erdoğan:Enflasyon mayıstan sonra düşecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (22)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • seçmen08 Mayıs 2022 18:44

    Kendi aile şirket ve kardeşi bile %110-150 artışla satış yaparıyor yani durum bu

  • Agah var06 Mayıs 2022 08:44

    Hiç düşmüyor hep çıkıyor çünkü enflasyonla mücadele programı yok

  • Mucise Reis ;)06 Mayıs 2022 08:11

    Venezuela, Sudan , Lübnan , Suriye , Surinam . Zimbabve , İran , Angola , Türkiye .. bu ülkeler dünyada en yüksek enflasyonunu halkına yansıtan ülkeler. bizde malesef içlerindeyiz. Peki bu ülkelerin nasıl bir ortak özelliği var sizce ? hangisi CUMHURİYET VE Yasama- yürütme -yargı gibi unsurları taşıyor ? . Hangi devlet krallık, padişahlık ve devlet kurumlarının bağımsızlığını tanıyor. Biz avrupa birliğine girecek kabiliyette reformlar yaptık. parlamenter sistem ile yönetiliyoruz. Halk oyları ile seçime gidiyoruz. Ne olduda bu ülke gruplarına girip, dünyada rekor kırdık ? dünyada kriz olsada neden avrupa birliği ülkeleri statüsünde değilde, bu krallık, padişahlık, kabilecilik vb devletler gurubuna düştük ? Sayın bakanımıza bir gazeteci sorsun yada programda sorun lütfen. Aklımda bu soru  kemir kemir kemiriyor. küfür etmiyoruz, eleştirmiyoruz, nerede ne hata oldu sayın bakanım ? Bakanlık isimleri değişse de, nasıl bir değişim yaşayabiliriz ? bu mantık ile...

  • Mucise Reis ;)06 Mayıs 2022 09:28

    Gel yabancı yatırımcı gel. Türkiye dünyanın göz bebeği, Türkiye geleceğin parlayan yıldızı.. bir de içinde olduğumuz ülkeler gruplarına bak :D ya bulunduğumuz lig bu durumda iken, kim ne diye gelsin  ? bu nasıl ekonımık sonuçtur ? tv lerde uçak gazeteclerinde övgüler nağralar metiyeler yahu ülkenin ligi ortada ? nerede ne başarısı ? Böyle zırvalık programın sonucu. al sana saçma sapan liglere düştük.  Nasıl çıkacaz? ne çalışmalar var ? herkes kendine gelsin. Dünya çalkantıda. Bu saçmalıklarla aç kalırız aç... Çiftçiye acil gübre.. yerli tarım üretim hatlarına sıfır faiz destekli ürün alma şartı ile nakit sermaye desteği... ürün alım fiyatlarının usd bazlı sabitlenmesi.. uyansın birileri riske girmeye gerek yok. tedbirden zarar gelmez... ihracat modeli dünyanın ekonomı sorunlarında asla tutmaz. tutsada pahalı gıda ithalat olur para dışarı çıkar.. tek ucuz işçiliğimiz başkada bişe yok. maaşım 20 bin, ee ya masraf ? 25 bin . - oldu kasa :D

  • Mucise Reis ;)06 Mayıs 2022 08:02

    acilen merkez bankası bağımsızlığını ilan etmeli. Bu işler daha yeni başlıyor. espri yapıyoruz ama. iş ciddi. acilin acili merke zbağımsı zolup glonal ekonomık sistemler kullanım hakkı diyip, adım atmalı. bu siyasetin üzerinde bir problem ve bedelini siyasiler ödemek zorunda kalacak. işler bu zırvalık programı ile ilerlemez. acilen TL/ usd paritesi adam gibi fiyata dönmeli. sen üretim yapar ihracat ederim desende, hammadde gelmediğinde üretemez satamazsın... sen üretirim desende artan enerjı fıyatından malıyetlerın asla düşmez. ülkelerin gumruk vergileri ile gendi üretim hatlarını korumaya bağlaması senin ucuzlugunu emer yok eder. o bakımdan acilen içeride gıda sistemini çözmeliyiz. yabancılar1 yıllık stok yaparken bizim çiftçi gübre atamadı tarlaya ? bu kadar ciddi işlerin sulandırılması saçma sapan açıklamar yapılası kabul edilemz. milli güvenlik meselisidir gıda. acil globonal bağımsız ekonomık model. 

  • baran07 Mayıs 2022 17:43

    Salak oğlan!  Ondan bundan duyduğun jargonları papağan gibi tekrarlama!  Ne demek MB bağımsızlığı bilmiyorsun!  Dünyanın hiç bir yerinde ne MB ları ne mahkemeler ne de hukuk bağımsız değildir!  Olamaz da!  Bu tür jargonlar senin gibi sığırları gütmek için geviş getirsin diye  ağzına tıkadıkları samanlardır.  Yediğin saman olunca kafa da saman oluyor!  

  • safak06 Mayıs 2022 01:23

    nebatiden farkın yok :) 

  • vatandaş05 Mayıs 2022 22:20

    birilerine kredi yani ucuz faizle para verebilmek için ülkeyi geldiği noktaya bakarsak ne desek laf değil artık faiz ana parayı geçmiş bu işte bir terslik yokmu diye sormuyorlar mı size

  • Köpük05 Mayıs 2022 22:15

    Enflasyonun hepsi maliyet değil köpük de var. Yıllık datadaki en yüksek ve en düşük yukarıdan ve aşağıdan ikişer veri hesaptan atılmalı. En çok tüketilen yerli mevsimlik olmayan gıda sebze meyve vb fiyatları sadece mevsimlerinde hesaba katılmalı kışın domatesin salatanın patlıcanın fiyatı katılmamalı.  Bu saçma fiyatları baz alan konutçu arabacı beyaz eşyacı da o fiyatlara bakıp ürünlerine o kadar zam yapıyor. Talebi kısmak konut araç arsa  vb kredi faizlerini iyice artırmak lazım. 

  • Türkoğlutúrk06 Mayıs 2022 11:49

    Günün atasözü, kılavuzu karga olanın

  • SAFAK06 Mayıs 2022 01:21

    Yani sorun kredi faizimi,komıksin.

  • Mucise Reis ;)05 Mayıs 2022 22:34

    Hollanda da 12 ayın 12 ayı domates fiyatı hep aynı. Bunu nasıl açıklamak lazım ?  Problem ne olabilir ? Hemde bizim kadar bereketli ve güneş olmayan topraklarını da hesaba katalım. Çinden tedarik sorunlar var. orad ayasak covid sürüyor. fabrikalar kapalı. en çok para veren stok malları alıp ülkesinde üretiyor. Enerji gibi fiyatları artıyor. Yani senin hesaplamaların dışarıdan oluşuyor. ABD FED bunu dün vurguladı. İçeride sen Gıda üretip insanları doyurmak tep hedefin olmalı. sepet mepet hikayere, insanlar ekmek yemeli, yemek  yapmalı. yoksa enflasyom 1 oldu 500 oldu kime faydası var ? sonuca göre kim maaş zaamı ve destek alıyor? 

  • Ricardo05 Mayıs 2022 22:08

    Geçmiş ayların enflasyonunu baz alanlar birbirine bakıp ürünlerine maliyetleri o kadar artmadığı halde hemen o oranda  zam yaparak beklenti enflasyonu oluşturup sonsuz bir enflasyon döngüsü yaratıyor. Piyasadaki para kısılıp bu önlenmeli. 

  • Hehe05 Mayıs 2022 21:49

    Rakamlarla bakisarak mi bence onu rakamlar bile Anlamiyor

  • Sami05 Mayıs 2022 21:36

    Biz güveniyoruz yine yaparsa akparti yapar👏👏

  • Bik05 Mayıs 2022 21:30

    Ekonominin kitabını yazdığını iddia edenler, kitabın adını "Enflasyon nasıl yükseltilir"koysun. 2022 yılının ilk 4 ayında enflasyon %31 olmuş. Bakan Nebati, sayıların dilinden anlamlar çıkarsın.

  • şakamısın06 Mayıs 2022 00:04

    o kadar beyin mi var ki bunlarda ???

  • asena05 Mayıs 2022 21:13

    ÖNCE EMEKLİ MEMUR MAAŞLARINI DÜZELTİN SONRA BEDDUVA ALMAYIN

  • Mucise Reis ;)05 Mayıs 2022 21:08

    Bugün günlerden ne ? Perşembe. eee yarın ne olacak Cuma mübarek gün. Neyse oldu Cumartesi + Pazar zaten tatil. bizim işler pazartesi ola hayrola. Baktık pazartesi olmadı Salı gününe bakarız. Çarşamba günü en harika ışık saçan gün neden olmasın ? Bak gözlerime birde Çarşambaya, severim çarşambaları Ben fahri çarşambalıyım. Neyde gene oldu geldi Perşembe ne olacak ? yılmak yok, gelsin sonra Cuma. sonra geliyor hafta sonu tatili bir daha cumartesi pazar. Günler birbirini kovalarken geçti bir ay. Hamdolsun hedeflerimize gün gün ulaşacağız. Başaracağız. Yılmayacağız. ekonomide hilal taktiği ile ilerliyoruz, Tek tek ekonomik saldırıları bertaraf edip. engelleyemezler, Bitiremezler.. Tamam al sana ekonomi yöneti mi :D  öyle rakamla felan olmaz maşallah inşallah çok iyi harika ışıltılı günlerde parklarda gezip gazozlarımızı içip, büyüklerimiz osmanlı şerbetlerini yudumlayacak :D  O günler yakın. Bak gözlerime, 

  • Mg05 Mayıs 2022 20:55

    Hadi ordan

  • Veri05 Mayıs 2022 20:41

    Bu ülkede hiçmi bakan olacak kişi kalmadı

  • Gümüş 05 Mayıs 2022 20:37

    Gümüşleri satiyorum, değersiz bir metal oldugunu kanitliyor her gün