E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBabacan Fed'e yüklendi---

Babacan Fed'e yüklendi

Babacan Fed'e yüklendi
24 Şubat 2014 - 07:34 borsagundem.com

G20 zirvesinde Başbakan Yardımcısı Babacan sert çıktı

Alman Maliye Bakanı Schaeuble’in “Gelişen ülkeler yardım istemeden önce ev ödevlerini yapsın” açıklamasına Ali Babacan, “Fed de sürpriz yapmasın. Rahat politika belirleyebilelim” karşılığını verdi.

Avustralya’da başlayan G20 zirvesine gelişmekte olan ülke piyasalarında yaşanan çalkantı damgasını vurdu. Almanya Maliye Bakanı Schaeuble, Türkiye’nin de dahil olduğu gelişen ülkelerin önce ödevlerini yapıp ondan sonra gelişmiş ülkelerden dayanışma istemesi gerektiğini söylerken Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da ABD Merkez Bankası’na (Fed) “Şeffaf olun, sürprizler yapmayın” önerisinde bulundu. 

Reforma devam edin

Alman Bakan Schauble gelişen ülkelerin kilit öneme sahip yapısal reformları hayata geçirmeleri gerektiğine dikkat çekerek, “Gelişen ülke merkez bankaları dikkatli olmalı. Yakın zamanda Avrupa’da da sorunlarımız oldu ve para politikalarını zaman kazanmak için kullandık. Ancak şimdi bu politikalar sorunları çözmek için kötüye kullanılmamalı” dedi.

Ali Babacan ise ekonomik krizler konusunda bazı ülkelerin sergilediği “Benim halim iyi, diğerleri beni ilgilendirmez” yaklaşımının doğru olmadığını ifade ederek, “Önemli olan dünya ekonomisinin bir bütün halinde iyileşmesi. Bir bütün halinde iyileşmedikten sonra sadece bir bölge iyileşmiş diğer bölgelerde problemler var, bu sonuç vermiyor” diye konuştu. 

Babacan, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin koordineli hareket etmesi ve Fed’in bu konudaki icraatlarıyla ilgili bir soru üzerine, bir önceki Fed Başkanı Ben Bernanke’ye söylediği şu sözleri aktardı: “İşler yavaş yavaş toparlanmaya başlıyor, dolayısıyla sizin de para politikalarında normale dönmeniz gerekecek ama ne zaman ve nasıl normale döneceğinizi mutlaka önceden açıklayın, şeffaf olun, sürprizler yapmayın ki diğer ülkeler de kendi politikalarına bu şekilde yön verebilsin ve uyum sağlayabilsinler.”

Türkiye’ye yoğun ilgi var

Ali Babacan, Türkiye konusunda yoğun bir merak ve ilginin olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bizim hem ekonomimizle ilgili hem ‘ne beklenmeli, ne yapılacak, ne tür politikalar izlenecek?’ diye merak ediyorlar hem de Türkiye’deki bu son siyasi gelişmeleri merak ediyorlar. Biz de izah etmeye çalışıyoruz.”

Japon notçu görünümü düşürdü

Asya piyasalarınca daha çok takip edilen Japon kredi derecelendirme kuruluşu R&I (Rating and Investment Information), Türkiye’nin not görünümünü “pozitif”ten “durağan”a çevirdi, “BB+” olan yabancı para birimi cinsinden kredi notunu teyit etti. R&I, not görünümünün değişimine gerekçe olarak, küresel finansal ortamda yaşanan değişimler ve politik belirsizliklerin büyümesi nedeniyle azalan sermaye akışlarını takiben Türkiye ekonomisinde yavaşlama beklentisini gösterdi. Hükümetin mali pozisyonu ve ülkenin mali sisteminin sağlam olduğuna işaret edilen açıklamada, ekonomik istikrarın sürdürüleceğini inandıkları ifade edildi.

Fed’in çekilmesi iyiye işaret

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, Fed’in piyasalara verdiği desteği azaltmasının iyiye işaret ettiğini söyledi. Gurria, “Fed’in varlık alımlarını azaltması önceden tahmin edilebilir ve kaçınılmaz bir karardı” dedi. G20 ekonomi kurmaylarının 22-23 Şubat Sydney zirvesi öncesinde konuşan Gurria, OECD’nin Fed’in çıkış kararını olumlu değerlendirdiğini, çünkü kararı yavaş yavaş normale geri dönüldüğünün bir işareti olarak gördüğünü söyledi. Guirra, “Fed’in geri çekilmesi, küresel ekonomide işlerin yoluna girmeye başladığına işaret ediyor” şeklinde konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)