E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBabacan faiz tartışmaları için ne dedi---

Babacan faiz tartışmaları için ne dedi

Babacan faiz tartışmaları için ne dedi
12 Şubat 2015 - 11:43 borsagundem.com

Başbakan Yardımcısı Babacan, MB için yapılan yorumları doğru bulmadığını söyledi. Babacan, Bank Asya için de "BDDK'nın açıklamaları baz alınmalı" dedi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yükselen dolar kuruyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Babacan, “Hükümetin kur hedefi yok, telaffuz edilen kurlar bakanların şahsi görüşleridir” dedi.

Babacan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dolarda yükseliş sürüyor. Öncelikli uluslararası konjonktürü dikkate almamız gerekiyor. Türkiye'de iç piyasada yaşadıklarımızın önemli bir bölümü dış piyasadaki dalgalanmalarla alakalı. Dalgalanma yüksek. 6 ay öncesi ile bugünü mukayese ettiğimizde petrol fiyatları yarı yarıya. Altı ay önce hiç kimse petrolün 50 dolar seviyesine düşeceğini tahmin edemezdi. Avro dolar paritesi ne idi? Mayıs 2014'te 1,40. Şimdi 1,12. Dolar Avro karşısında bu kadar kıymetlenmiş. Dolar çok sayıda para birimi karşısında değerlendi. Türkiye'de azalmasına rağmen kurdan enflasyona bir geçiş var, kurdaki artış enflasyona kısmen yansıyor. Şahısların hep kendine ait tahminleri olabilir. Her bakanın gönlünden farklı kur geçer. Hükümetin kur hedefi yoksa telaffuz edilen kur tahminlerinin tamamı şahsi olur. PPK'da güçlü bir teknik ekip var. Fazla bilgi var PKK'da. Fiyat istikrarı önceliği çerçevesinde kurla ilgili gelişmeleri takip eder ve gerekliyse müdahalelerini yapar. Parti programımızda bir serbest kur ilkesini benimsedik, nihai değerlendirmeyi Merkez Bankası yapar. Sorumluluk onlarda, yetki onlarda. Nihai değerlendirme ve kararı Merkez Bankası yapar."

MERKEZ BANKASI KONUSUNDA YORUMU DOĞRU BULMUYORUM

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Merkez Bankası hakkında da konuştu. Babacan, Merkez Bankası konusunda yorum yapmayı doğru bulmadığını açıkladı ve sözlerine şöyle devam etti:
"Bu konuda yorum yapmayı doğru bulmuyorum ama kısaca söyleyeyim. Merkez Bankamız PPK'da 7 kişilik heyet var. 30-40 yıllık teknik ekipler. Bunlar Hükümet olarak tek tek atadığımız arkadaşlarımız. Teknik kapasitesi yüksek ekipten bahsediyoruz. Tüm yorum, eleştirileri dinleyip değerlendiriyorlar ama karar anı 7 kişi nihai karar veriyor. PPK'nın nasıl ve ne yönde karar vermesi gerektiği yönünde karar veremeyiz. Doğru bulmuyorum. Risk algısı ve risk primleri yükseliyor. O günü beklemek lazım. PPK nasıl karar alacaksa beklemek lazım."

BANK ASYA KONUSU

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Bank Asya ile ilgili de konuştu. Babacan, “BDDK bağımsız bir kurul. Oldukça güçlü yetkileri var. BDDK'nın bu konularla ilgili açıklamaları baz alınması lazım. Bankacılık Kanunu gereği BDDK'yı böyel tanımladık. BDDK'nın rolünü güçlendirdik. TMSF'yi bağımsız kurul yaptık. Şu andaki yapımız hukuki yapıda yürüyen ve teknik bazda hareket eden yüksek güçte bir yapı. BDDK'nın aldığı kararlar itibarlı güvenilir bir kurul olarak uluslararası tescil edilmiş durumda. Bankanın hakim ortaklarında belli başlı kontrol yetkisi olan ortaklarında aranılan nitelikler var. Bu uluslararası standartta niteliklerdir. Maddi imkanlar ve sicil, kredi geçmişi, itibar gibi niteliklerdir; ortaklarla ilgili. BDDK'nın açıklaması, ortaklarla ilgili bilgi ve veriler süresi içinde verilememiş, BDDK süre dolduktan sonra 1 ay fazladan süre verilmiş ama yine tamamlanamamış. Bilgi verilmesi yetmiyor. Bu bilgilerin testini yapacak daha BDDK. 18. madde 5. fıkradaki nitelikler tutuyor mu, BDDK buna bakar. BDDK değerlendirmeden sonra karar verecek. Ama ek süreye rağmen bilgi gelmemiş. Bankacılık Kanunu'nu Meclis'ten 2006 yılında geçiren benim. Uluslararası standartlarda tüm dünyanın değer verdiği kanunlar bunlar. Bankacılık sektörü itibarla yürür. İtibar müessesesidir bankalar. Kanunun itibarlı olması gerekir önce. Şükür BDDK'mız dünya genelinde itibarı hiç tartışılmayan bir kurumdur. Teknik değerlendirmeleri BDDK yapacak. Yönlendirmemiz doğru olmaz. kanun, hukuk, uluslararası uygulamalar ne diyor, buna bakacak teknik ekip. Hukuk ne ise o işleyecek. Hukuk devleti olmanın da gereği budur zaten. Kuralların çalıştığı bir ekonomik yapı istedik. Çok şükür BDDK'da bu yapı ve güç var. Bankanın hisseleri TMSF'ye geçmiş değil, Ortaklık hakkını TMSF kullanmaya başlıyor. Banka faaliyetlerine devam ediyor. O kişilerin yönetme hakkı BDDK'ya geçti. Burada el koyma şekli yok. Banka yürüyen bir banka. Canlı ve yürüyen bir bankanın yönetimi değişmiş durumda." dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Adiyaman3344@Hotmail. Com08 Ocak 2018 15:10

    Bimeks hakında bilgi verirseniz memnun olurum.

  • Why?12 Şubat 2015 13:12

    Borsa şirketlerinin imtyazlı pay komedisine son verlmeli. çoğunluğu halka ait ama imtiyazı pylarla yönetilen butun şirketlerin durumu rezalet! neden acaba?

  • Fuat Abdi12 Şubat 2015 12:19

    Babacan a guveniyoruz, imtiyazlı payların imtiyazını kaldırıp çoğunluk hssellerin yönetimi belirmesi sağlanması adaletini sağlar. ve bedelli veya tahsisli sermaye artırımıyla bankanın mali durumu güçlendrilr. tek umut yeni yönetimde. Eski yönetimler bankanın olanaklarını sadece eşe dosta sunmuşlar

  • Yatırımcı12 Şubat 2015 12:15

    Yeni kurulacak katılım bankalarından sonra Turkiyede iş hacmi yakalamasına olank yoktu. Yatırımcılar olarak durumdan memnunuz. ayrıca imtiyazlı hisselerle şirket kontrolunu elinde tutup yatırımcı söğüşlemenin sonuda getirilmeli

  • Gercek12 Şubat 2015 12:13

    İmtiyazlı yap sistemine son iptiyazlı paylar kalkmalı. imtiyazı paylarla yönetimleri ellerinde tutarak yatırımcı soyma oyunlarına son

  • Asyalı12 Şubat 2015 12:09

    Bank asya iyi yolda. yatırımcılar olarak umudumuz yukseldi. teşekkürler yeni yönetime

  • vatansever12 Şubat 2015 11:49

    TÜRKİYE Ekonomisi önce ALLAH a sonra sana emanet.