E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAyılar nihayet pes ediyor---

Ayılar nihayet pes ediyor

Ayılar nihayet pes ediyor
13 Haziran 2023 - 13:32 borsagundem.com

Hem amatör hem profesyonel yatırımcılar ABD hisse senetlerinin yükselişe geçtiğine yavaş yavaş ikna oluyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birçok çalkantının ortasında, ABD borsaları ayakta kalmaya devam ediyor. Beklentilerin aksine yükselişini sürdüren hisse senedi piyasalarında ayıların pes ettiğine dair işaretler de artıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bireysel ve profesyonel yatırımcıların piyasaya dair hissiyatlarında olumlu yönde değişimler yaşanıyor.

Ayı piyasası sona mı erdi?

Marketwatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, yatırımcılar, ayılar nihayet pes ederken ABD borsasındaki yükselişin devam edeceğine giderek daha fazla ikna oluyor.

Duyarlılığın ve konumlandırmanın üç temel göstergesi, hem profesyonel hem de amatör yatırımcıların ralliyi takip ettiğini gösteriyor. Hem amatör hem de profesyonel yatırımcılar, ABD hisse senetlerinin gelecek aylarda yükselmeye devam edebileceği fikrine nihayet ısınmaya başlıyor.

Görünüşe göre tek gerekenin, S&P 500 Endeksi’nin 2022 yılı Ekim ayındaki düşük seviyelerinden yüzde 20'den fazla oranda artış yaşaması olduğu anlaşılıyor. Bu eşik, 1948 yılından bu yana ayı piyasası bölgesindeki en uzun sürenin de sona erdiği anlamına geliyor.

Son birkaç gündür borsa stratejistleri, hepsi aynı şeyi gösteren bir avuç popüler duyarlılık anketini tartışıyor. Bireysel yatırımcılar, piyasa bülteni yazma guruları ve profesyonel para yöneticileri, piyasanın geleceği konusunda giderek daha iyimser hale geliyor.

Amerikan Bireysel Yatırımcılar Birliği Duyarlılık Anketi'nin (American Association of Individual Investors Sentiment Survey) en son okuması, yanıt verenlerin yüzde 44,5'inin ABD hisse senetlerinin bundan altı ay sonra daha yüksek olmasını beklediklerini gösteriyor. 7 Haziran itibariyle, katılımcıların yüzde 24,3’ünün ise düşüş eğilimini sürdürdüğü gözleniyor.

Verilere göre bu, Kasım 2021'den bu yana ilk kez yükseliş hissiyatının düşüş hissiyatını yüzde 20'den fazla bir oranda aştığını da ortaya koyuyor. Ayrıca, Şubat ayından bu yana ilk kez, ankete katılan bireysel yatırımcıların payı, yükseliş eğilimi anlamına gelen uzun vadeli ortalama olan yüzde 37,5'i gölgede bırakıyor.

Profesyonel yatırımcılar da benzer görüşte

Yaşanan bu ton değişikliğinin sadece bireysel yatırımcılarda olmadığı da görülüyor. Profesyonel yatırım yöneticileri de yakın zamanda benzer bir fikir değişikliği bildiriyor. Ulusal Aktif Yatırım Yöneticileri Birliği Endeksi (The National Association of Active Investment Managers’ Index), ABD hisse senedi piyasasına ilişkin ortalama riskin önceki okuma sırasındaki 53,9’luk seviyesinden, 7 Haziran'da sona eren haftada yüzde 90'ın biraz üzerine çıktığını gösteriyor. Bu aynı zamanda Kasım 2021'den bu yana bildirilen en yüksek oran olarak da dikkate değer bir işaret niteliği taşıyor.

Son olarak, Yatırımcı İstihbarat Danışmanlarının Duyarlılık Raporu da (Investors Intelligence Advisors’ Sentiment Report) profesyonel danışmanlar arasındaki yükseliş eğiliminin ABD hisse senetlerinin Ocak 2022'de zirve yapmasından bu yana en yüksek seviyesine ulaştığını gösteriyor.

Fikir değişikliğinin nedenleri

Analistlerin bu gelişmelere ilişkin yorumları farklılık gösteriyor. Bazıları bu kaymayı, yatırımcıların, belki de cansız bir performans serisini tersine çeviren küçük ve orta büyüklükteki hisse senetlerinde pozisyonlar oluşturarak, hisse senetlerindeki ralliyi kovalamaya devam edeceklerinin bir işareti olarak görüyor.

Yardeni Research Başkanı Dr. Ed Yardeni, “Aşırı bir yükseliş seviyesinde olduğumuzu düşünmüyorum. Hem kurumsal hem de bireysel yatırımcıların daha iyimser olmaya başladığı bir noktadayız” diyor.

Yükselişte kısa vadeli yüksekleri gösteren bir grafik paylaşan Twitter kullanıcısı Tom the Trader ise, içinde bulunulan dönemi potansiyel bir dönüm noktası görüyor ve tam da hissiyat iyileşmeye başlarken ayı piyasası rallilerinin yerini yeni dip seviyelere bıraktığı son 18 aydan örnekler veriyor. Tom the Trader, “Bu ayı piyasası sırasında, aşırı açgözlülük ve artan risk, ‘kömür madenindeki kanarya’ gibi davrandı. Bu kombinasyon tüm anlamlı düşüşlerden önce geliyor” diyor ve 2022 ve 2023'teki önemli dönüm noktalarına denk gelen düşüş eğilimli yatırımcı hissiyatının bugünküyle olan benzerliğine işaret ediyor.

Dramatik değişim

CNN'in Korku ve Açgözlülük Endeksi (Fear and Greed Index) geçen hafta Şubat ayının başından bu yana ilk kez ‘aşırı açgözlülük’ bölgesine geri dönüş yapıyor. Endeksin en son bu seviyelerde olduğu dönem, geçen ayın sonlarına kadar devam eden kısa vadeli bir piyasa zirvesi yolculuğunun da başlangıcını gösteriyor.

Elbette, korku ve açgözlülük endeksi, sadece yatırımcı duyarlılığını ölçen bir gösterge değil. Bunun yerine, bir S&P 500 hareketli ortalamasını, S&P 500 options piyasasındaki alım-satım oranını, Cboe Volatilite Endeksi seviyesini, tahviller için hisse senetlerine kıyasla göreli talebi ve diğer piyasa tabanlı girdileri içeriyor.

Duyarlılıktaki bu değişim, 2023'ün başlarından bu yana görülen dramatik bir değişimi temsil ediyor. O zamanlar, hem Wall Street profesyonelleri hem de küçük ölçekli yatırımcılar, piyasa ‘Ocak üçlüsü’nü vurduktan ve Nasdaq, dot-com çöküşünden bu yana yılın en iyi başlangıcını kaydettikten sonra bile, sürekli bir ralli olasılığı konusunda şüpheliydi.

Duyarlılık verileri, pek çok yatırımcının piyasanın Ocak ayındaki performansını, bir ayı piyasasının ortasında ölüme mahkûmken son bir erteleme için kullanılan Wall Street jargonundaki ‘ölü kedi sıçraması' olarak görmezden geldiğini gösteriyor. Ve piyasa Şubat ayında yeniden yumuşamaya başladığında, hem duyarlılık hem de bildirilen pozisyonların hızla düştüğü görülüyor. O zamandan beri, ABD hisse senetleri birkaç orta ölçekli bankanın iflas etmesine, yapışkan enflasyona ve Fed'in daha fazla faiz oranı artışına rağmen yükselmeye devam ediyor.

Resesyon önemli bir faktör

Yardeni'ye göre hisse senetlerini artıran kilit faktörlerden biri, tahvil piyasası ve tüketici duyarlılığı verilerinin yılın büyük bir kısmında sinyal verdiği bir durgunluğun henüz gerçekleşmemiş olması. Sonuç olarak, Wall Street analistlerinin 2023 ve 2024 başı için kurumsal kazanç beklentileri parlamaya başlamış gözüküyor. Hisse senedi değerleri tipik olarak kısmen kazanç beklentileri tarafından belirlendiğinden, bu, piyasa tırmanmaya devam ederken bile tahvillere kıyasla hisse senetlerinin göreli değerlemesinin giderek daha çekici hale geldiği anlamına geliyor.

RBC Capital Markets ABD hisse senedi stratejisi başkanı Yardeni ve Lori Calvasina, kazanç beklentilerinin iyileştirilmesinin, yatırımcıların fikirlerini değiştirmede etkili olduğunu söylüyor. Calvasina ve ekibi tarafından yayınlanan rapora göre, S&P 500 şirketleri için yukarı yönlü kazanç revizyonlarının oranı Haziran başında yüzde 57'ye yükselmiş durumda. Notta, “Kazanç revizyon trendleri gibi, yatırımcı hissiyatı da iyileşme sürecinin ortasında” diye ekliyor.

Daha iyi kazançlar ve cezalandırıcı bir durgunluğun olmaması, özellikle Russell 2000 Endeksiyle temsil edilen küçük sermayeli ve S&P 400 orta sermayeli endeksle temsil edilen orta sermayeli hisse senetleri için daha fazla kazanç sağlayabiliyor. Her ikisi de Haziran ayında şu ana kadar S&P 500, Nasdaq Composite ve Dow Jones Industrial Average'ı gölgede bırakmış gözüküyor.

Yardeni'ye göre sonuç, ralli ‘genişledikçe’ yatırımcıların muhtemelen piyasayı yukarı doğru takip etmeye devam edecekleri. Yani bu yıl şimdiye kadar Nasdaq'ın performansının çoğunu yönlendiren dev teknoloji hisselerinin köşelerden yani görece küçük ve ralliye henüz katılmamış şirketlerden daha fazla yardım alabilir.

S&P 500'ün 12 Ekim 2022'de 3.577,03 puana gerilemesinden kısa bir süre sonra piyasada yükseliş eğilimi gösteren Yardeni, “Bunu boğa piyasasının küçük ve orta ölçekli hisse senetlerine doğru genişlemesi olarak görüyoruz” diyor.

Ayı piyasası döngüsü sürüyor mu?

 

Ayı piyasası henüz sona ermedi. İşte 4 nedeni...

 

Boğaların ayak sesleri gerçek mi?

 

Boğa piyasası ne kadar sürecek?

 

Boğa piyasası başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Seko13 Haziran 2023 15:03

    Ayısınıda boğasınıda

  • TAMYOBAZSEMİHYUFKACI vibratör MUAMMER14 Haziran 2023 10:51

    hauahauh diggaaa daş düşebilo ayu çıkabule ahahuahahua mücize ekonomi yönetimi dünyada tek ilk .pahalılık var efason sıfır hhauhauhau