E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAyasofya'daki ikon ve semboller için formül netleşti---

Ayasofya'daki ikon ve semboller için formül netleşti

Ayasofya'daki ikon ve semboller için formül netleşti
10 Temmuz 2020 - 21:57 borsagundem.com

86 yıl sonra yeniden ibadete açılacak olan Ayasofya Camii'nde yapılacak olan düzenlemelerin detayları netleşmeye başladı. Tarihi yapı içinde bulunan ikon ve semboller açılır-kapanır perde ile örtülecek.

86 yıl sonra tekrar ibadete açılma kararın alınmasının ardından Ayasofya'nın ne zaman açılacağı merak konusu oldu. Tarihi yapıda bulunan ikona ve semboller ne olacak? Mabedin zemini nasıl hazır hale getirilecek. Habertürk'ten Esra Nehir'in haberi...

KÜLTÜR BAKANLIĞI YARIN DÜĞMEYE BASIYOR

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Ayasofya'nın ibadete açılması için çalışmaların önümüzdeki Cuma gününe kadar tamamlanacağını açıkladı. Bu hafta sonu Kültür Bakanlığı'ndan bir ekip Ayasoyfa Camii'ne gidip incelemelerde bulunacak. Bilindiği gibi Ayasoyfa'nın mevcut halinde 10'dan fazla ikona ve semboller var.

AÇILIR-KAPANIR TAHTA PERDELER KONULACAK

Kültür Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre ikon ve semboller için açılır-kapanır bir perde yapılacak. Kıble yönündeki ikonaların üzeri perde ile örtülecek. Meryem ve Cebrail ikonolarının üzerleri örtülecek. Aynı yetkililer ikona ve sembollerin kaldırılmasının veya bir başka yere nakledilmesinin doğru olmadığını kaydetti.

DİĞER SEMBOLLERE İSE DOKUNULMAYACAK

İnsan figürü olmayan başka sembollerin ise kaldırılması veya üzerinin örtülmesi sözkonusu olmayacak. Yetkililer 86 yıl önce cami olarak ibadet edilirken de bu figürlerin üzerlerinin kapatılmadığına dikkat çekti.

ÖZEL TEKNİK VE MALZEMEYLE HALI DÖŞENECEK

Ayasofya Camii'nin zemininde nasıl bir değişiklik yapılacak? Yetkililer zeminde bazı çökmeler, yıpranmalar olduğunu, buna zarar vermeyecek bir teknikle ve malzemeyle halı döşeneceğini ve ibadete hazır hale getirileceğini belirtildi. Çalışmalar yarından itibaren başlayacak, önümüzdeki Cuma gününe hazır olmak üzere devam edilecek.

15 TEMMUZ TARİHİNE YETİŞEMEYEBİLİR

Yapılması gereken değişiklikler 15 Temmuz'a yetişmesinin pek mümkün olmadığı ifade ediliyor. Açılır kapılır perde sistemi ve zeminde yapılan değişikliklerin 15 Temmuz tarihinden sonra tamamlanacağı belirtildi. (Esra Nehir / Habertürk)

Erdoğan, Ayasofya'da ilk namaz için tarih verdi

UNESCO'dan Ayasofya'ya ilişkin ilk açıklama

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Caner11 Temmuz 2020 10:11

    İslam dünyasında Ayasofya ile ilgili, Alan, Kapatan ve Geri Açan olarak üç ayrı isim geçecek  :)" ="background-color: rgb(250, 251, 251); 

  • Hoca11 Temmuz 2020 10:11

    Show için açılan camide namaz kılınmaz. Gidin müslüman bir mimar tarafından, harcı tuğlası müslümanlar tarafından satın alınmış, yapanın yaptiranin helal ettiği bir yerde kılın namazınizi

  • Numan11 Temmuz 2020 11:54

    Çok doğru orası müze olarak kalmalı bunlar bidahaki seçim yatırımı millet kaz gibi, mozaikleri ezip tahripat yapılır, buna asla izin verilmeli, Ayasofya bizim onun sayesinde milyonlarca turist geliyor

  • vatandaş11 Temmuz 2020 10:07

    Tarihe sahip olma ve tarihe not düşme adına .Dünya kültür miraslarından olan Ayasofyada var olan cami büyüklük kompleksimizden müze adı kalktı büyük cami oldu müslüman olan kimse camiye karşı olamaz olmadı da ,TBMM ne düşen görev müze envanterinin tüm eserlerin kayıtlarının alınması ve açıklanması sonra o eserler vardı yoktu tartışmasının önünü kesilsin.

  • doğru11 Temmuz 2020 09:00

    osmanlının eserlerini koruma bununla gündemi mesgul et...

  • Emekci11 Temmuz 2020 07:51

    Kaliteli bir iş çıkarın da, rezil etmeyin ülkeyi. Meczubun biri içeri girip fırçayla boyaması

  • havi11 Temmuz 2020 02:07

    hiç işimiz gücümüz yokmuş.

  • Volkan11 Temmuz 2020 01:16

    Haberdeki resim Ayasofya değil gibi.

  • Volkan11 Temmuz 2020 01:25

    Teşekkürler, değişmiş.

  • Cumali 11 Temmuz 2020 00:46

    İslam dünyasında “ ayasofya yı tekrar açan lider” ünvanını kazanmak! “Kılıç hakkını” tekrar tarihe yazdırmak!!

  • sahin kuş 10 Temmuz 2020 23:27

    bu kadar krizin içinde birde bu açıldı başımıza, İstanbul camii ile dolu, burası müze olarak kalmalı, Turizm geliride vardı, cami olursa ücret alınacakmış, buna kafa yormakla zaman kaybedeceğimize ekonomi zi düzeltsek, hep eskiye dönüp onları değiştirmekle meşguluz

  • salih11 Temmuz 2020 16:44

    bir ülkede bu kadar ezik, korkak, sindirilmiş insan nasıl var ya. kendi egemenlik hakkını kullanmaktan korkan insan müsvetteleri.

  • kafanıza kürek11 Temmuz 2020 06:29

    Düzelt ekonomiyi elinden alan mı var