E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemErdoğan, Ayasofya'da ilk namaz için tarih verdi---

Erdoğan, Ayasofya'da ilk namaz için tarih verdi

Erdoğan, Ayasofya'da ilk namaz için tarih verdi
10 Temmuz 2020 - 20:55 borsagundem.com

Erdoğan Ayasofya'da ilk namazın 24 Temmuz'da kılınacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya'nın ibadete açılmasının ardından açıklama yaptı.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"Diyanet İşleri Başkanlığımız dini yönüyle ilgil çalışmalara başladı. Müze statüsünden çıkmasıyla birlikte Ayasofya Camii'ne ücretli giriş uygulamasını kaldırıyoruz. Tüm camilerimiz gibi Ayasofya’nın kapıları yerli ve yabancı, müslim ve gayrimüslim herkese kapıları sonuna kadar açık olacaktır. 

24 Temmuz Cuma günü Ayasofya'yı ibadete açmayı planlıyoruz. Tüm milletimizden çalışmaların süratle yürümesi ve hazırlıkların bitmesi için buralarda ziyaret, gelip görme gibi telaşın içerisine girmenin doğru olmayacağını aziz milletime hatırlatmak istiyorum.

İçeride bazı eksikler var bunları gidereceğiz. 6 ay içinde bazı hazırlıkları bitireceğiz.

Uluslararası alanda bu konuda ortaya konan her türlü görüşü anlayışla karşılarız ancak Ayasofya'nın hangi amaçla kullanılacağı konusu Türkiye'nin egemenlik haklarıyla ilgilidir. 

Türkiye Cumhuriyeti’nin bayrağı neyse başkenti neyse sınırları neyse 81 vilayeti neyse Ayasofya’nın vakfiyesine uyulması şeklinde camiye dönüştürülmesi hakkı da odur. Her türlü tavrı ve ifadeyi bağımsızlığımızın ihlali olarak kabul ederiz.

Bu konudaki her türlü ifadeyi bağımsızlığımızın ihlali olarak kabul ederiz. 

İstanbul'un Fethi ve Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi tarihimizin en şanlı sayfaları arasında yer alır. 

Fatih Sultan Mehmet Han doğrudan Ayasofya'ya yönelir. Bizans halkı burada akıbetini beklemektedir. Fatih, kendisini bekleyen halka hayatları konusunda teminat vererek Ayasofya'ya girer, mihrabı Ayasofya'nın ortasına diker. 

İlk ezanı kendisi okur, fethini tescillemiş olur. Şükür secdesi yaparak 2 rekat namaz kılar. Sultan fatih istanbulun incisi bu ulu mabedi zemininden çatısına büyük titizlikle inceler. Ayasfoya'nın kubbesine çıkan Fatih Sultan Mehmet Han, yapının harap görüntüsü karşısında Farsa şunu söyler: Perdedari mikoned der kasr-ı kayzer ankebut bum nevbet mizedend der târem-i efrâsiyâb!

Ayasofya'nın minareleri, hünkar mahfili, nakışları, şadırvanı ve tüm unsurlarıyla 481 yılda bu hale geldi. İstanbul'un en kalabalık cemaatlerinin toplandığı Ayasofya teravih, kadir gecesi, bayram günü gibi müstesna günlerde göz alıcı manzaralara şahit olmuştur.

Yaptığı katkılar ve güçlü sahiplenişi itibarıyla milletimizin bugün insanlık tarihinin, mirasının en önemli eserleri arasında gösterilen Ayasofya üzerinde hakkı daha fazladır. Müslümanların, hristiyanların, musevilerin barış ve huzur içerisinde yaşadığı bir yer haline gelmiştir İstanbul.

Ülkemizin her köşesindeki camilerimiz yanında her inanca ait binlerce yıllık tarihi mabet vardır. Cemaati olan her yerde kiliseler ve havralar faaliyet göstermektedir. 435 kilise, sinagog ve havra bulunmaktadır. Buna rağmen millet olarak yakın tarihimizde dahi bunun tam tersi örneklerle karşılaşmaktan kurtulamadık.

Ayasoyfa'ya yabancı ilgisi daha sonraki yıllarda mozaik tamiri gibi bahanelerle sürer. Tek parti hükümeti çıkardığı kararlarla camilerin birbirine 500 metre kuralı olmasını getirerek Ayasofya'yı ibadete kapatılır. Sonra Ayasofya müze olarak ziyarete açılır. Ecdat yadigari bu eser büyük bir tarih kıyımına maruz kalır. Caminin bitişiğindeki Fatih tarafından inşa ettirilen Ayasofya Medresesi sebepsiz yere yıkılarak ortadan kaldırılır. Nadide halılar kesilerek sağa sola dağıtılır. Antika şamdanlar eritilmek üzere dökümhaneye götürülür. Şaheser levhalar ise çok büyük oldukları için kapıdan çıkarılamaz depoya kaldırılır.

Bu levhalar daha sonra Demokrat Parti döneminde yeniden asılır. Cami olduğu devirlerden hiçbir eser kalmasın isteyenler az kalsın Ayasofya'nın minarelerini yıktıracaklardır. Küçük Ayasofya'nın minaresi hukuki dayanağı olmadan bir gecede yerle yeksan edilir. Merhum İbrahim Hakkı Konyalı'nın raporunda 'Bu minareler yıkılırsa Ayasofya'da yıkılır' dendiği için, mecburen yıkımdan vazgeçilir.

Esasen tek başına veya tek parti döneminde alınan bu karar tarihe ihanet olmanın yanında hukuka da aykırıydı. Ayasofya ne devletin ne de herhangi kurumun malı değil vakıftır. Fatih, Bizans hanedanı üzerinde kayıtlı bulunan tüm emlake sahip olmuştur. Ayasofya Fatih'in ve onun kurduğu vakfın üzerine tapulanmıştır.

UNESCO'dan Ayasofya'ya ilişkin ilk açıklama

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (47)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Berk Berkcan13 Temmuz 2020 06:59

    Mesele gerçekten namaz kılmaksa Müslüman evinin bir odasında da namaz kılıyor Hz Peygamberimiz Allah inancıyla Allah’la buluşmasında 10numara 5 Yıldız bir camide namaz kılmadı, ya da kiliseden dönen bir camimde, ha o zamanlar var mıydı olsaydı da kılacağını hiç sanmıyorum, inanç bambaşka bir şey hele ki bizim dinimiz, hoş görüye ne oldu?Allah’ı kimse kaldıramaz ancak kendimizi ,birbirimizi kandırırız pirim yaparız, gündem değişsin diye ekonomik krizi dış güçlere yükleyelim diye yapıldıysa Allah hepimizin cezasını verir, biz birbirimizi burada hakaret ede duralım , yok sen müslümanmısın yok sen hangi Kafadasın gündemi değiştirmek bakalım neye mal olcak zira böyle bir kalkışın ardından vatandaşa mutlaka yansıyan bir şey oluyor , bakınız 20yıllık maziye açın gazeteleri böylembir kalkışın ne gibi bir oturuşu olacak vatandaşa.

  • Bika11 Temmuz 2020 12:50

    1000 yıllık kilise, 500 yıllık camii,86 yıllık müze. Ortodoksların geçmişte en büyük kilisesi  ve  kıblesiymiş.

  • Müze sevicilere11 Temmuz 2020 10:20

    Dünya mirası notre dame katedralini müze yapsanıza müze seviciler yer mi? Ayasofyaya gelince müze kalsın, hadi ordan hadi! Neymiş mescidi aksa havra yapılırmış. Yapamaz!!! Müslüman devletlerde binlerce havra var sıkıysa dokunsun kendi zararlı çıkar. Bunu bildiği için altını oyup yıkmaya çalışıyor ki yıkıldı bizde sıfırdan havra yaptık demek için. Sadece ülkemizde 458 kilise havra var. Dünyada camilerimize dokunan bunların da kapatılmasını göze alacak ki yemez. Azıcık Türk gibi cesur olun. Biz dünyaya hükmetmiş milletiz ne oldu size de sineğin ısırmasından korkup yılanın ısırmasına razı oluyorsunuz?!

  • Ses ver11 Temmuz 2020 11:15

    Onun içinmi yunan bizim olan adalarda cirit atıyor ne yani kendi topraklarında olanı bilmem kaç sene sonra ibadete açılmış müzeye sevinip adalara ses çıkarmayanı burada olsa bile iki çift laf etmeyenemi sevinelim? Ayasofya camidir buna kimse itiraz etmez edemez ancak bunu başarı gösterip adaları yunana işgal ettirip üstüne birde kilise açmalarına ses etmemek neyin nesi? Sonra osmanlıyız kılıcız topuz tüfeğiz eeee herifçi oğlu adalarda resmi geçit yapıyor nasıl olacak???

  • Sait11 Temmuz 2020 09:04

    Hiristiyan vatandaslar gelip bizde ibadetimizi yapmak istiyoruz derlerse ne yapacaksiniz

  • DOĞRU11 Temmuz 2020 08:58

    memleketin bütün sorunları bitti ,altı ay gündemimiz hazır...

  • devam11 Temmuz 2020 08:04

    alttan öyle bir nesil gelecek ki, din min ne kadar atıl kalmış şey varsa silip atacak :) siz böyle devam edin

  • Ercument11 Temmuz 2020 00:49

    Asrın büyük dünya lideri. Yeni “Fatih” Yola devam...

  • Gazman11 Temmuz 2020 10:17

    Ver gazı... bu gazla viyana kapılarına dayanacağız...

  • Boş11 Temmuz 2020 10:05

    Nereyi savaşarak aldında fatih oldun ?? Sallama

  • Gerçek11 Temmuz 2020 00:31

    Son derece yersiz ve gereksiz gündem değiştirmeye yönelik popülist bir karar, öyleki bu kararın ülkemiz çıkarlarına zerre kadar katkısı olmayacaktır, ayasofya unesko kültür mirası listesinde yer alan sadece ülkemizin değil dünyanın gözbebeği ön yargılardan ari bir tarihi eserdir, böylesi hassas bir konunun öyle birilerinin canı istedi diye, oldu bittiye getirilmesi ciddi sıkıntılara neden olabilir, bu konu ne halkla ne de konunun tarafı ulusal ve uluslararası kurumlarla tartışılmadan görüş sorulmadan uygulamaya konulması belki bir gurubun egosunu tatmin edebilir ancak mantıklı ve gerçekçi bir yanı malesef yoktur,

  • Hacı Sofu11 Temmuz 2020 00:09

    İlk namaz mı? Adını da değiştirmek gerek. Aya Sofya ne yahu? Klisede adında cami mi olur?

  • TT11 Temmuz 2020 00:06

    Siz kendinizi Atatürk ten daha mı akıllı sanıyorsunuz? Atatürk bu öneriyi getirirken sizden çok daha ilerisini düşünmüştür. Koca istanbul da namaz kılınacak yer kalmadı ayasofya ya mı kaldınız? Ülkenin bütün sorunlarını halettiz bir bu kaldı öyle mi? Ayasofya yıllardır müze olarak bu ülkeye paha biçilemez katkılar sunuyor, Keşke bu kadar hassas bir tarihi miras namaz kılmak bahanesiyle gündelik siyasete alet edilmeseydi.

  • Tufan11 Temmuz 2020 10:04

    Kafaya bak. Mustafa Kemal hata yapamaz mı? O gün böyle bir hata olmuş geçmiş gitmiş. Bugün bu hata düzeltiliyor. Ulan Mustafa Kemal'e tapmayı bırakın, insan o insan. Hatası da var.

  • misafir10 Temmuz 2020 23:47

    bazı cahiller oranın diger camilerden ne farkı var diyor ayasofya kutsalmı diyor tabiki kutsal aya sofya kubesi harcı tutmuyormuş  pegamber efendimizin abdes suyuyla yoğurulmuş sahabelerden biri demiş neden verdiniz suyu onlar hırıstiyan  peygamber efendimiz 1400 sene önce demiş orası gün gelecek muslumanların olacak 

  • Xx11 Temmuz 2020 00:35

    Cahilsinn

  • Kafaya bak kafaya...11 Temmuz 2020 00:13

    ne kafa ama...

  • HALK10 Temmuz 2020 23:11

    SAYIN CUMHUR BAŞKANIM  ALLAH RAZIOLSUN NAMAZIDA İLK SİZE NASİP OLSUN BİZLEREDE İŞALLAH  MECLİSDEKİ  ERMENİLERİ SAVUNAN SOYKIRIM YAPTI DİYEN HDP VEKİLLERİ Nİ SAVCİLARI GÖREVE CAGIRIN VEKİLLİKLERİ DÜŞÜRÜLSÜN BU MİLLETİN  VERGİLERİDEN MAAŞ ALIP ÜLKEMİZE HAKARET EDENLERİ CIKARI  BU MECLİSDEN SAYIN TAYYİB BAŞKANIM

  • ye10 Temmuz 2020 23:10

    Selfide çekip sosyal meday twetterda paylaşsın. herkes nasıl namaz kıldıgını kuran okudugunu gorsun. Ya cumhur sisteminde sınırsız yetki verilen birinin, bu mevular yerine, gençlerin sorunları ile uğraşmasını tercih ederdim. Bu olayda önemli tabi ama bukadar saatlerce, gunlerce, haftalarca konuşukacak bir mevzu deil. karar al ve uygula bitti. kimsede karşı gelmez.  

  • Akıllı olun10 Temmuz 2020 22:58

    Ayasofya camisi 500 yıldır cami idi. Geçici olarak müze yapıldı. Şimdi ise aslına döndü. Müze olması anormaldi. Şimdi ise normale döndü. Olay bu kadar net. Fatih Sultan Mehmet'e birazcık saygın varsa bu kararı takdir etmelisin. Yoksa zaten konuşmaya gerek yok...

  • e10 Temmuz 2020 22:53

    koskoca sınırsız yetki cumhur sistemi geldi. yapılana bakın, namaz kılınacak cami . yahu  şakamı bu ? 

  • ali bey10 Temmuz 2020 22:40

    çıkacak ekonomik krize bahane yaratma başka bi şey değil

  • Göz boyama10 Temmuz 2020 22:35

    Elle tutulur birşey yok, 2021 de seçim var

  • Derdin ne hasan10 Temmuz 2020 22:30

    Hasan sen ne ayaksın. Niye bu kadar rahatsız oluyorsun camiden. Ayasofya sana bir şey mi yaptı? Müzeden sana haraç mı veriyorlardı? Yoksa dini bir sorunun mu var?

  • Derdini ne Hasan’ın derdi11 Temmuz 2020 00:13

    Hasan derdini anlatmış. Dünya mirası olmuş orası. Saygı duymak gerekiyor demiş. Azıcık Hasan’a saygı duy. Derdini sen söyle.

  • kralll10 Temmuz 2020 22:16

    ekonomi yangın yeri adamların uğrastığına bbak yarın para için gidince ayasoyfa faturasını da odetecekler bu halka

  • Hasan10 Temmuz 2020 22:11

    Yorumları okudukça hayrete düşüyorum. 1400 sene önce cami olarak kullanılmış çünkü başkanlar yok öncesi kilise. burası artık insanlık mirası olmuş ibadethane kimliğinin ötesine geçmişti ondan müze olmuştu. Burada kılınacak namaz daha mı kutsal nedir bu istek. Yurtta camimi yok Yoksa yapalım . Erdoğan bile demedi.Sultanahmet i doldurun önce diye ne oldu şimdi?

  • Tufan11 Temmuz 2020 10:14

    Evet Erdoğan dedi Sultan Ahmet dolsun diye. Ve doldu. Git bir vakitte gör dolup taşıyor artık. Sıra Ayasofya da. Orası da beraber dolup taşacak. Her vakitte. Neymiş dünya mirasıymış. Git notre dame katedralini müze yapsana dünya mirası yer mi? Ayasofyaya gelince müze kalsın demek cahillik değilse nedir?

  • A. A.10 Temmuz 2020 22:06

    Çok şükür, Ayasofya camisi açıldı. Bazı cahiller mutsuz olsa da biz müslümanlar çok mutluyuz. Şeref duyuyoruz. Mutlu olmayanlar kendilerini sorgulasınlar.

  • bi git11 Temmuz 2020 15:09

    Araştırsak da kesin ahlaklı müslümansındır ha

  • Wis10 Temmuz 2020 22:03

    Dinler arasi savas kiskirticiligi

  • Gerçekçi10 Temmuz 2020 21:57

    Kabul edin bugün tarih yazıldı Mesela ayaSofya’nın cami olması değil asıl mesele başkaları istemiyor diye bugüne kadar müze oluşuydu sev veya sevme bir chp li olarak söylüyorum t. Erdoğan tarih yazdı Kutluyorum

  • Haşmetlim10 Temmuz 2020 22:19

    Troll

  • Ateş10 Temmuz 2020 21:56

    Cumada kılacakmıyız

  • sual10 Temmuz 2020 21:54

    müslüman olan bunu diyen kalbi Allah Peygamber ile atan biri cami olmasından rahatsız olurmu bu dogalmı,neden rahatsız olur cami olmasından.cami olması demek Allahın bir evi olacak anlamına gelir.

  • Turna11 Temmuz 2020 00:18

    Müslüm olan hakkaniyetli olmalı. Yarın İsrail dese mescidi aksa oldu havra. Ne yapacaz? Geç bunları. Sual için beyin lazım. Balık ye alık olma.

  • Mehmet10 Temmuz 2020 22:11

    Allahın evi olmaz cahil Allah mekandan uzaktır bağımsızdır. önce Allahı bil öğren sen!

  • Dikkkaaatttt!!!!10 Temmuz 2020 21:53

    Aman diyeyim, Ahmet Özbir’e ön saflardan yer ayırmayı unutmayın...

  • hassas10 Temmuz 2020 21:51

    bu konu hassas zor konu bildigim bu.

  • R.Demir10 Temmuz 2020 21:49

    Reis Allah yar ve yardımcın olsun 🇹🇷🇹🇷 🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷

  • Alp10 Temmuz 2020 21:28

    KÌM NE DERSE..DESÌN.. NE YAZARSA YAZSSIN...KABUL..EDIN.ETMEYIN..T.ERDOGAN  COK BÙYUK BIR LIDERDIR...DEVRIMCIDIR...BAHCELI..ILE  COK BÙYUK  ISLER  YAPACAK..GEREGIDE  BUYDU..GERISI..TFFERRUATTIR..DAHAGETISI  IT URUR  KERVAN YÙRUR.YASASIN.ERDOGAN.BAHCELI BIRLIKTELIGI.

  • Hasan10 Temmuz 2020 21:21

    Bundan sonra hep Ayasofyada namaz kılacağız neden oradaki dualar kabul olur. Sultanahmet dekiler diğer camiindekiler kabul olmaz. İnsanın kalbi temiz olsun yeter. Bu nasıl bir siyasi populizm nasıl bir cehalet anlayamıyorum.

  • Velican10 Temmuz 2020 21:20

    Muhteşem oldu, hayrlı oldu.

  • As10 Temmuz 2020 21:17

    Samda kilamadigin namaz yerine gecer artik

  • Vb10 Temmuz 2020 21:26

    ağlayanlarda bugün...

  • BORSACI10 Temmuz 2020 21:15

    ONUR DUYDUM BU MİLLET HÜR VE BAGIMSIZ OLARAK YAŞAMIŞDIR AYASOFYA FATİHİN MİRASI CAMİ OLARAK EBEDİYEN VAR OLACAKDIR.

  • Ee10 Temmuz 2020 21:04

    Ya bu sahsim demiyormuydu secimlerde ayasofyayi acalim diyen kendi guruhuna , biz bu oyuna gelmeyiz once sultanahmeti doldurun du hani