E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAyasofya için ya yüksek yargı ya da kararname---

Ayasofya için ya yüksek yargı ya da kararname

Ayasofya için ya yüksek yargı ya da kararname
10 Temmuz 2020 - 10:24 borsagundem.com

Danıştay'ın Ayasofya davasında bugün kararını açıklaması bekleniyor. Karar olumlu olursa Vakıflar Genel Müdürlüğü devreye girecek, karar olumsuz olursa bu kez de Cumhurbaşkanlığı kararnamesi gündeme gelecek.

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethinden sonra camiye çevirdiği Ayasofya, 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye çevrildi. Tüm dünyadan turistlerin İstanbul'daki ilk uğrak yerlerinden biri olan Ayasofya'nın yeniden cami olarak kullanılması uzun süredir gündemi meşgul ediyordu.

Hürriyet'ten Gizem Karakış'ın haberine göre, Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği 2016 yılında ikinci kez Danıştay'a dava açmış, Ayasofya’nın camiden müzeye çevrilmesine ilişkin 86 yıllık Bakanlar Kurulu kararının iptalini istemişti.

Dernek karardaki Mustafa Kemal Atatürk'e ait imzanın da sahte olduğunu öne sürmüştü. Danıştay 10. Dairesi'nin bugün bu davayı karara bağlaması bekleniyor.

'Takdir her iki formülde de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın'
Danıştay, Ayasofya'yı müzeye dönüştüren Bakanlar Kurulu kararını hukuka aykırı bulur ve iptal ederse, tekrar ibadete açılmasının önü açılmış olacak.

Karar 30 gün içinde uygulanacak ve iki yöntemden biri uygulanacak. Takdir her iki formülde de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın olacak.

Edinilen bilgiye göre birinci formül, Erdoğan'ın Ayasofya'yla ilgili bir kararname çıkarması yönünde olacak. İkinci formüle göre ise; Erdoğan, Danıştay kararını direkt Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne uygulattırabilecek. 

Yüksek mahkemeden olumsuz bir karar çıkması durumunda ise Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Ayasofya yeniden cami statüsü kazanabilecek ve ibadete açılabilecek.

AK Parti'nin hukukçu milletvekilleri, her ihtimale karşı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi üzerinde de çalışıyor.

Sözcü Kalın'dan Notre Dame örneği
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, dünkü açıklamalarında Ayasofya tartışmalarına Paris'teki Notre Dame'ı örnek göstermişti: "Notre Dame örneği var. Ayasofya’nın da ibadete açılması, turistlerin orayı ziyaret etmesine mani değil. Dolayısıyla dünya mirasından bir şey kaybetmesi söz konusu değil.”

Ayasofya kararının bugün açıklanması bekleniyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (19)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ERDİ10 Temmuz 2020 14:02

    Zincirler kırılsın,Ayasofya açılsın,,1974 lerin sloganı bu idi,,birden tarih gözümde canlandı,,o zamanlar 25 yaşında idim.

  • Erol g.10 Temmuz 2020 13:35

    HRISTİYANLARIN ÇOĞUNLUKTA YAŞADIĞI ÜLKELERDEKI MÜSLÜMANLARIN HAYATLARI/İŞLERİ TEHLİKEYE GİREBİLİR KARŞILIK OLARAKMESCİTLERİ CAMİLERİ DE KİLİSEYE ÇEVİRİRLER İSE SORUMLUSU KİM OLACAK?

  • erdem darli10 Temmuz 2020 12:46

    muhalefet taraftari bu kadar yakiniyorsa hükümet dogru yolda demektir..

  • Asl10 Temmuz 2020 12:37

    Buna para para lazım !ya para verin diyor yada açarım diyip blöf yapıyor uyanık ya

  • muck10 Temmuz 2020 12:23

    millet camileri istiyoruz. Camiden bayrak inmesin, ezan susmasın. Ruhun gıdası ezan sesi, maneviyat huzur cami, ülkemizda yaşadığımızın simgesi bayrak. Bu öğelere tehdit varsa hazırız.. ama 18 yıldan beri aynı öğlere tehdit var diyerek, milletin çocunun aç açıkda kalması, fakirlik içinde işsizlik içinde yüzmesi, bu tehdit var diyenlerin beceriksizliğidir. ayasofyada aynı tehdit varda çözüyoruz havasında atılan suni gündemdir. asıl millete tehdit, açlık, işsizlik, gengesiz beslenme, üniversitelerin içinin boş olmasıdır. hukuk, yargı, anayasal haklar, bunları demiyorum bile... sonrasında ezan, bayrak, gelir. ki onlarda ki tehdir 23 04 1920- 29 10 1923 de çözülmüş. dünya devletleri diz çökmüştür. Masallarla yönetime devam 2023 e kadar sabır

  • Mucise Reis ;)10 Temmuz 2020 12:12

    Aya + sofya = Azize +Yunancada bilgelik.... bu isin ne böyle ? eyy cumhur reis... avm adı gibi gavurca mı olacak cami ? bundan sonra senin caminin adı  " Fetih 1453 cami" olacak. Böylece ecnebice isim değişecek :D al ulen siyasete girsem, sabah akşam bu abidik gubidik olayları tartışır 2 yılda ... "Prof.Doç.Dr.Mucise Reis " ünvanı alırdım... Kendi inanmadığım bir şeye, başkalarını inandırmamak gibi kötü huyum var. Yapamıyorum işte...

  • Oycu10 Temmuz 2020 12:11

    Yahu daha üç gün önce rumu yunanı bizim olan adaya resmi ziyaret düzenledi alayınız uyudu be ne çıkmış sallıyorsunuz şimdi kurdunuz mu S 400 leri ? He ne oldu aktif ettiniz mi? Açacağız açmayacağız vs vs boş yapana kadar gidin açın elinizi tutanmı var he? Açın ibadete ayasofyayı kurun S 400 leri aktif edin bende oy vereceğim hadi göreyim sizi.....

  • Mucise Reis ;)10 Temmuz 2020 12:05

    İlginç olan , en çok cami ortalaması Türkiye bütün arap ülkelerini solluyor. Ayasofya bizim. Devletimisin. Ülkemizde kiliselerde var, diğer ibadet yerleride var. Camilerde var. Allaha şükür herkes istediği yerde nazma kılabilir. Ayasofya bir kısmı cami, diğer kısımları yabancılar için ibadet mekannı olabilir. ana kısımda müze kalabilir. bayramlarda, özel günlerde cami özelliği kullanılabilir. Olayları diğer din adamları ilede görüşüp, onları kırmadan incitmeden olurlarını almak, iç siyaset malzemesi yapmadan çözüm ürütmek aslolandır. İçin vahim yani, camilerd selfi çekip paylaşımlarla, siyaset gibi, müslümanlığıda laçka yapmasalar bari.  tvlerde canlı yayınlarla saçma sapan programlarla saflarını gaza getirmek için, diğer dinden Türk vatandaşlarını incitmeseler, yurtdışındada farklı saldırganlık oluşturmasalar bari. örnek rum kesim camiyi kapattım, klise yaptım diyebilir. bulgar kesim cami kapantı ibadet yasak artık diyebilir. yunanistan öyle, 

  • HASAN TOSUN10 Temmuz 2020 12:04

    camiler mahkemenin işi olmamalı,idarenin işidir,bence yetkisizlik kararı vermeli,banene demeli,ne halin var sa iktidara  yada idareye görün demeli,

  • yazık 10 Temmuz 2020 11:59

    aç olan milletin karnını dinle doyurmaya çalışıyorlar. orta çağ seviyesindeyiz yemin ediyorum

  • Vb10 Temmuz 2020 12:09

    Müslümanlar 500 yıl cami olan Ayasofya'nın cami olmasını istiyor, sen karar ver ben kimden yanayım diye.....

  • ZEYREK ZEMHERİ10 Temmuz 2020 11:14

    eğer ayasofya ibadete açılır ise chp en az % 5 puan gider.tek dileğimiz gelecek cuma yı burada kılmaktır

  • Vb10 Temmuz 2020 12:10

    Açıktan karşı da çıkamıyor CHP, münafıklığı belli olmasın o kadar diye

  • Çapsız10 Temmuz 2020 12:09

    Sırtını yaptığın işlere değil de ayasofyaya mı dayadın? Senin her tarafın iktidar olda ne olur çapsız.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU10 Temmuz 2020 11:13

    chp li bir milletvekilide bırakan ayasofya yı sultan ahmet caminide müze yapalım.ab ve diğer ülkeler tam dedikleri doğrultuda hareket etmiştir.belkide sıra da hangi camiler var bilinmez.

  • Vb10 Temmuz 2020 12:11

    Fırsat bulsa CHP aynı CHP.... münafık kısaca

  • recep10 Temmuz 2020 10:52

    TBMM den kanun olarak çıksın, kimin isteyip, kimin istemediği belli olsun bu siyasi rant devri de kapansın.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU10 Temmuz 2020 11:35

    eğer TBMM gelir ise chp ve iyi parti sıkışır büyük ihtimaller korkularından evet derler.

  • tv10 Temmuz 2020 10:51

    ab nin ecdad yadigarı camileri hanları hamamları birsuru eseri mahveddigini gorüyoru hiçbir avrupabaşkabirmilletin bu konuda tekbir söz soylemeye hakkı yok eger bagımsız bir ülkeysem  vede vatandaşsam tekkelime buhafta olmazsa haftaya cuma namazını orda kılmak isterim aaaaçılmalı