E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAvrupa'ya Gümrük Birliği resti---

Avrupa'ya Gümrük Birliği resti

Avrupa'ya Gümrük Birliği resti
17 Ocak 2015 - 02:30 borsagundem.com

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi Viyana'da konuştu: Türkiye TTIP anlaşmasının içinde olmazsa Türkiye için Gümrük Birliği sürdürülemez hale gelir

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin AB ile ABD arasında yapılan serbest ticaret anlaşmasının içinde yer alması gerektiğini belirterek, "Türkiye TTIP anlaşmasının içinde olmazsa Türkiye için Gümrük Birliği sürdürülemez hale gelir" dedi.

Zeybekci, düşünce platformu "Fikir Sofrası"nın Avusturya'nın başkenti Viyana'daki Liechtenstein Sarayı'nda düzenlediği toplantıya katıldı. Burada bir konuşma yapan Zeybekci, Türkiye'nin çevresindeki bütün coğrafyalarda istikrarsızlıklar yaşandığını ve bu istikrarsızlığın her tarafı etkilediğini söyledi.

Türkiye'nin tüm olumsuz gelişmelere rağmen ortalama yüzde 5 büyüdüğünü vurgulayan Zeybekci, ülkenin cari açıkta da yüzde 30'un üzerinde iyileşme sağladığını aktardı.

"AB BİZİM STRATEJİK HEDEFİMİZ"

Türkiye'nin kamu borçlarının milli gelire oranı itibarıyla 28 AB üyesi ülkesinin 25'nden daha iyi durumda olduğunu ifade eden Zeybekçi, "Bütçe açığının yüzde 1'ler seviyesinde gerçekleşeceğini varsayıyoruz. Bu da 28 AB üyesi ülkesinin 22'sinden daha iyi durumda demek" diye konuştu.

Zeybekci, bir taraftan ABD ile AB’nin bir araya gelerek oluşturduğu ekonomik gruplaşma, diğer tarafta ise Çin'in başını çektiği Şangay Beşlisi'nin bulunduğunu belirtti.

Türkiye'nin AB üyelik sürecinin stratejik hedef olduğunu yineleyen Zeybekçi, "AB bizim stratejik hedefimiz asla üyelikten vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. Ben doğduğumda üye olmak istedik, 53 yaşındayım hala adaylık sürecindeyiz" ifadesini kullandı.

"GÜMRÜK BİRLİĞİ SÜRDÜRÜLEMEZ HALE GELİR"

ABD ile AB arasındaki TTIP anlaşmasının detaylarına bakıldığında egemen bir devletin imzalamayacağı bir anlaşma olduğunu ifade eden Zeybekci, söz konusu anlaşmanın adil bir yapı oluşturmadığına değinerek, "Türkiye TTIP anlaşmasının içinde olmazsa Türkiye için Gümrük Birliği sürdürülemez hale gelir" değerlendirmesinde bulundu.

Zeybekci, Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi gerektiğine işaret ederek, bu anlaşmada üçüncü ülkelerle Türkiye'nin de dahil olduğu mekanizma kurulmasının şart olduğunu ancak bunun nasıl olacağı konusunda anlaşma sağlanamadığını söyledi.

Nihat Zeybekci, Türkiye'nin 21 ülke ile serbest ticaret anlaşması yaptığını ve bu sayının en kısa sürede daha da artacağını belirtti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)