E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvrupalı çürük tahvillerde korkutan rekor---

Avrupalı çürük tahvillerde korkutan rekor

Avrupalı çürük tahvillerde korkutan rekor
23 Ekim 2023 - 15:47 borsagundem.com

Yükselen devlet tahvilleri kredi notu düşük şirketlerin tahvil getirilerini rekor seviyelere çıkardı. Uzmanlara göre yatırımcılar Avrupalı şirketlerdeki temerrüt risklerinin artması nedeniyle daha yüksek getiri oranları talep ediyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa’nın en riskli kurumsal tahvil borçluları, bölgenin 412 milyar euroluk çürük tahvil piyasasına girebilmek için son yedi yılın en yüksek primini ödüyor. Söz konusu tablo yüksek faiz oranlarının uzunca bir süre devam edeceği ve ekonomideki yavaşlamaların daha fazla temerrüdü tetikleyebileceği yönündeki yatırımcı endişelerinin altını çizer nitelikte.

Financial Times’ın haberinde yer alan ICE BofA endeksine göre, CCC veya daha düşük notlu euro cinsinden şirket tahvilleri ile devlet tahvilleri arasındaki alım satım marjı ortalamada %18’in üzerine çıktı. Bu fark Haziran 2016’dan bu yana en yüksek seviyeye işaret ediyor ve Kovid-19 krizi sonucu temerrüt ve iflas dalgası endişeleri sonucu 2020’de ulaşılan oranların dahi aşıldığını gösteriyor. Bu yılın başında ise bu marj %6,7 seviyesindeydi.

Devlet tahvillerinin getirileri son haftalarda Atlantik’in her iki yakasında yükselişteydi. Getirilerdeki yükseliş hem ABD Merkez Bankası’nın (FED) hem de Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) enflasyonu kontrol altında tutmak için faiz oranlarını “daha uzun süre yüksekte” tutacağını işaret etmesinden etkilendi. Ancak şirket tahvillerinin getirileri ise daha hızlı bir ivmeyle yükseliş gösterdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, kâr marjlarının genişlemesi tahvil sahiplerinin temerrüt riskini telafi etmek için daha yüksek prim talep ettiğini gösteriyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’e göre son aylarda tahvil veya kredilerde temerrüde düşen Avrupalı şirketler arasında Fransız perakendeci Casino Guichard-Perrachon, Hollanda merkezli sanayi şirketi Keter ve Belçika merkezli Ideal yer alıyor.

Analistler ve yatırımcılar riskli Avrupalı şirket tahvillerindeki yükselen kâr marjlarına işaret ederek bölge ekonomisine ilişkin endişelerinin kalıcılığına dikkat çekiyor. Piyasa çevreleri ayrıca Avrupa’nın yüksek getirili tahvil piyasasındaki derinlik ve likidite eksikliği gibi sorunların da altını çiziyor. Zira bu iki sorun aynı varlık sınıflarındaki şirketlerde daha keskin hareketleri körükleyebilir.

İsviçre firması Vontobel'de kurumsal tahvil portföy yöneticisi olan Christian Hantel, "Avrupa'daki ekonomik zeminin kesinlikle ABD'dekinden daha kötü olduğunu düşünüyorum. Kâr marjlarının genişlemesi; daha yavaş ekonomik büyüme, agresif faiz oranı artışları ve devam eden yüksek enflasyon rakamları üzerinden izlenmelidir" dedi.

Avrupa'ya kıyasla bu yılın başından itibaren çok daha fazla Kuzey Amerika şirketi borçlarını temerrüde düşürdü. ABD’de CCC dereceli tahvillerin kâr marjı yaz sonundan bu yana önemli ölçüde esnedi. Zira piyasalarda faiz oranlarının gelecek yıla kadar yüksek kalacağı beklentileri her geçen gün daha fazla fiyatlandı. Ancak ABD’deki kâr marjları Avrupa’daki rakip şirketlere göre kabaca %10 civarında daha düşüktü.

Analistler, çok düşük dereceli Avrupalı tahvil ihraççılarının oluşturduğu yüksek getirili tahvil piyasasının 1,3 trilyon dolar (1,1 trilyon $) büyüklüğünde olduğuna dikkat çekti. Dolayısıyla Avrupalı şirketler ABD'deki muadillerine göre daha dar bir yatırımcı tabanına sahip olmaktan da muzdarip.

Apollo Baş Ekonomisti Torsten Sløk, “Avrupa'nın banka tabanlı bir finansal sistemi var. ABD'ninse piyasaya dayalı bir finansal sistemi var. Avrupa’da gidilebilecek çok daha az yer var. Gerçekten de temelde sadece bankacılık sektörüne gidebilirsiniz. Zira kredi piyasası çok daha küçük bir rol oynuyor” ifadelerine yer verdi.

 Piyasa genişliğindeki görülen bu karşılaştırmalı eksiklik kredi endekslerinin bir alt ve üst kategorisi arasında orantısız bir etkiye yol açıyor.

Yüksek miktarlarda borcu olan Fransız telekom şirketi Altice tarafından ihraç edilen ve %29 getiri sağlayan Mayıs 2027’de vadesi dolan bir şirket tahvili Avrupa’nın CCC notlu yüksek getirili tahvil endeksinde en büyük ağırlığa sahip. Bloomberg verilerine göre, eylül ayı sonlarında yüzde 26'nın altında olan getiri oranları daha sonraki süreçte ise yüzde 28'in üzerine çıktı.

T Rowe Price’ın euro bazlı yüksek getiri ekibinde yatırım uzmanı olarak göre yapan Anton Dobrovskiy, “Nevi şahsına münhasır isimler endeksteki kâr marjlarını genişletebiliyor” dedi. Yatırım uzmanı İsrail-Hamas savaşıyla bağlantılı risklerden kaçınmanın da bu ayki kredi marjlarını yükselttiğine dikkat çekti.

Vontobel’den Hantel piyasalardaki ve ekonomideki belirsizlik dönemlerinden genellikle en düşük dereceli şirketlerin en olumsuz etkilendiğini söyledi. Hantel, “CCC şirketler yüksek getiri dünyasının ve genel olarak şirket tahvilleri piyasasının zayıf halkalardır” dedi.

Wall Street borsalarında tahvil krizi

 

Emtia piyasalarında 'şahin' Fed etkisi

 

Jeopolitik riskler piyasalara yön vermeye devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET ÖZÇELİK24 Ekim 2023 10:28

    Zaten ABD ve AB ülkeleri ekonomileri SOS vermekte olup, nerede ise batmak üzereler o yüzden küresel bir savaş çıkararak bu süreyi uzatmaya oynamaktadırlar.Euro ve dolar olan cazibe her geçen gün azalmakta olması onları endişeye vermiştir .