E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAvrupa'da kömür fiyatları durgun taleple baskılanıyor---

Avrupa'da kömür fiyatları durgun taleple baskılanıyor

Avrupa'da kömür fiyatları durgun taleple baskılanıyor
17 Nisan 2023 - 12:50 borsagundem.com

Avrupa'da kömür fiyatları durgun talepten kaynaklı aşağı yönlü baskılanmaya devam ediyor

Avrupa'da kömür fiyatlarının, durgun talep ve bol arzın piyasayı baskılamaya devam etmesi nedeniyle bu hafta baskı altında kalmaya devam etmesi bekleniyor.

Montel-Foreks'in haberine göre, Ice Futures’ta API 2 Mayıs ayı vadeli kontrat en son 2,00 USD düşüşle 122,00 USD/ton seviyesinden işlem gördü. Bu rakam, cuma gününün neredeyse bir ayın en düşük seviyesi olan 121,00 USD/ton düzeyinden yalnızca marjinal olarak daha yüksek bir seviyede bulunuyor.

İsviçre merkezli bir kömür analisti, “Aşağı yönlü baskı, Avrupa'da süregelen durgun talepten kaynaklanıyor” diyerek elektrik talebinin yılın bu zamanı için hâlâ normalden önemli ölçüde düşük seyretmesine dikkat çekti.

Almanya için güçlü rüzgar enerjisi kaynaklı elektrik üretim kapasitesi ve normalin altındaki sıcaklıklar, kömür yakıtlı elektrik üretimi talebini aşındırdı.

Analist, “Kolombiya ve Güney Afrika malzemeleri için madencilik ve nakliye maliyetlerinin fiyatları güçlü bir şekilde desteklediğini görüyoruz” bilgisini aktardı.

Bu kısmen ihracat terminallerine hizmet veren demiryolu güzergahlarında devam eden kapasite kısıtlamalarıyla ilgiliyken, geçen ay ön ay petrol fiyatlarında %18'lik bir artış madencilik araç ve makine maliyetlerini artırdı.

Analist, “Bu nedenle, belli bir aralıkta seyredecek fiyatların önümüzdeki haftalarda devam etmesini bekliyoruz” yorumunu yapıyor.

Güncel verilere göre, Amsterdam, Rotterdam ve Antwerp'teki (ARA) kombine kömür stokları geçen hafta yaklaşık 5,63 milyon ton ile geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 2,1 milyon ton daha yüksek bir düzeyde yer alıyor.

Faiz artırımı beklentileri yükselir ise euro güçlenebilir

 

Altın yeni haftada yükselişte

 

Emtia piyasasında pozitif seyir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)