E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvrupa’da halka arz pazarı kan kaybediyor---

Avrupa’da halka arz pazarı kan kaybediyor

Avrupa’da halka arz pazarı kan kaybediyor
03 Ağustos 2023 - 11:10 borsagundem.com

Avrupalı şirketler halka arz için daha cazip yatırım olan ABD’yi tercih ediyor. Avrupa halka arz pazarında rekor düşüşler yaşanırken mevcut şirketler de ABD’ye geçmeyi değerlendiriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa’da halka arz için listelenen şirketlerin sayısı küresel finans krizinden bu yana en düşük seviyeye geriledi. Ekonomideki yavaşlama ve ABD’deki halka arzların cazibesinin artması Avrupa pazarındaki tablonun kötüleşmesindeki en önemli sebepler arasında.

Bu yılın ilk yarısında Avrupa’da sadece 34 şirket halka arz oldu. Financial Times’ın haberine göre söz konusu rakam 2008’deki Küresel Finans Krizi’nden bu yana en düşük seviyeyi işaret ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Avrupa borsaları yüksek büyüme gösteren şirketleri bünyesinde tutmakta zorlanıyor. Zira birçok şirket daha büyük sermaye havuzu ve risk alarak yeni işletmeleri finanse etmeye daha istekli yatırımcı tabanı nedeniyle ABD borsalarına geçmeyi tercih ediyor.

FT haberine göre New York Borsası’nın cazibesi bu yıl daha da belirginleşti. İngiliz çip üreticisi Arm gibi birçok önemli şirket kendi ülkesinde değil ABD’de listelenmeyi tercih etti. Halihazırda Avrupa borsalarında işlem gören işletmeler de ABD’ye kaçıyor. Altın madencisi AngloGold Ashanti ve inşaat malzemeleri firması CRH listelendikleri bölgeleri değiştirmeyi planlıyor. Ayrıca enerji şirketleri Shell ve Total’ın Avrupa borsalarına yönelik endişeleri de uzunca bir süredir biliniyor.

PwC’nin İngiltere Sermaye Piyasaları Ortağı Richard Spilsbury Avrupa borsaları ile ilgili yorumunda, “Halka arz aktivitesinin zayıflığı oldukça belirgin” ifadelerine yer verdi.

Avrupa’da 2023’ün ilk yatısında halka arzlardan elde edilen gelir sadece 2,4 milyar dolardı. AFME verilerine göre bu rakam son 14 yılın en düşük seviyesini işaret ediyor. Geçen yılın aynı dönemine göre bölgedeki sermaye artırımları da yüzde 42 oranında geriledi.

Yükselen faiz oranları ve rekor seviyedeki enflasyon bölgedeki birçok şirketin Avrupa borsalarında halka arz olma planlarını rafa kaldırmaya zorladı. Şirketleri bölge borsalarında listelenmeye ikna etmekse zorlaşıyor.

AFME Araştırma Başkanı Julio Suarez, “ABD’de likidite durumu daha iyi olduğundan yurtdışında halka arz olmayı tercih eden Avrupalı şirketlere dair tekrarlanan bir yatırımcı teması söz konusu. Yapısal olarak ABD borsası risk sermayesi için daha cazip” ifadelerine yer verdi. Suarez Avrupa’nın “yapısal rekabet gücü eksikliği” ile de mücadele ettiğini sözlerine ekledi.

Dealogic verilerine göre, ABD halka arz pazarı bu yıl çok daha hafif bir yavaşlama ile karşı karşıya kaldı. 75 şirketin halka arz olduğu 2023’ün ilk yarısında 11,5 milyar dolar halka arz geliri elde edildi. Bölgede 2015 yılından bu yana en düşük hacimli halka arz pazarı görüldü.

Romen elektrik üreticisi Hidroelectrica’nın temmuz ayında Bükreş borsasında 1,6 milyar euroluk halka arzı bu yıl Avrupa'daki en büyük halka arz işlemiydi. Londra Borsası’ndaki bu yılın en büyük halka arzı ise geçen ay 300 milyon sterlin toplayan fintek firması CAB Payments firmasınındı.

Spilsbury yakın zamanda listelenen şirketlerin hisse fiyat performansının da “genel olarak oldukça zayıf” kaldığını söyledi. PwC ortağına göre söz konusu durum yeni halka arzları engelleyen bir faktör olarak da ortaya çıkıyor. Örneğin Londra’da listelenen CAB Payments’ın hisseleri ilk işlem gününde yüzde 10’luk bir düşüşle karşı karşıya kalmıştı.

Avrupa’daki zayıf halka arz piyasası siyasilerin tepkilerine de yol açtı. İngiltere emeklilik fonlarını yüksek büyüme gösteren şirketlere yatırım yapmaya zorlayacak bir dizi reform gerçekleştirmeyi planlıyor. Amaçsa Londra Menkul Kıymetler Borsası’nda listelenen şirketlerin sayısındaki azalmayı durdurmak. Avrupa Birliği yetkilileri de bölgede halka arz süreçlerini basitleştirmeyi ve küçük ve orta ölçekli firmaların potansiyel yatırımcılar tarafından görünürlüğünün artırılmasını amaçlayan bir dizi iyileştirici yatırım araştırmaları üzerine çalışıyor.

AFME Genel Müdürü Gary Simmons Avrupa borsalarının ABD’ye karşı kaybettiğinin “daha açık ve net” hale geldiğini söyledi. Simmons, “Bana kalırsa hem Avrupa’da hem de İngiltere’de piyasaların diğer bölgelere ayak uydurmasının daha acil bir sorun olduğunu fark ettiği bir noktaya geliyoruz” dedi.

Avrupa borsaları düşüşle açıldı

 

Teknoloji devleri AI heyecanını frenliyor

 

Fitch'in kredi notu kararı ABD borsalarını vurdu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ TEL03 Ağustos 2023 11:46

    AVRUPALI YATIRIMCILARDA BİZLERE GELSİN BAKIN BİZİM BORSA UÇUYAR HER GÜN.AVRUPA VE ABD YAŞLANDI ARTIK BİZDE GENÇ VE DİNAMİK AGRESİF BORSACILAR VAR .....