E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAvrupa'da gaz, artan talep ile yükselişte---

Avrupa'da gaz, artan talep ile yükselişte

Avrupa'da gaz, artan talep ile yükselişte
21 Mayıs 2021 - 15:09 borsagundem.com

Norveç'ten kıtaya iletilen gaz hacminde düşüş, artan karbon fiyatları ve nispeten düşük depolama seviyeleri nedeniyle Avrupa gaz fiyatları bugün yukarı yönlü hareket ediyor.

Montel-Foreks'in haberine göre, Hollanda TTF hub'ı gün öncesi kontratı bugün en son 0,93 EUR artışla 25,50 EUR/MWh TTF Haziran vadeli gaz kontratı ise 0,46 EUR yükselişle 25,15 EUR/MWh seviyelerinden işlem gördü.

İngiltere NBP hub'ı spot gaz kontratı Ice Exchange'de bugünkü son işlemini 6,25 p 65,75 p/th NBP Haziran vadeli kontrat ise 0,83 p 63,32 p/th seviyelerinden satış gerçekleştirdi.

Bir trader, Norveç iletim hacmindeki düşüş nedeniyle piyasanın güçlü bir temelde ilerlediğini söylüyor.

Bir diğer trader ise karbon fiyatlarındaki yukarı yönlü hareketi işaret ederek, bu trendin tüm enerji piyasalarındaki duyarlılığı değiştirdiğini belirtiyor.

14 Mayıs'ta 57,00 EUR/ton ile rekor kıran Aralık'21 vadeli Avrupa Emisyon Ödeneği (EUA) kontratı, 19 Mayıs tarihinde 48,61 EUR/ton düzeyine kadar gerilemişti. Kontrat en son işlemini ise 0,52 EUR artışla 52,69 EUR/MWh düzeyinden gerçekleştirdi.

İletim sistemi operatörü Gassco tarafından yapılan açıklamaya göre, Norveç gaz sahaları, işleme tesisleri ve çıkış terminallerinin mevcut bakım çalışmaları nedeniyle Cuma gününe kadar 129 milyon m³/gün seviyesine kadar gerilemesi bekleniyor.

Kuruluşun verilerine göre, Norveçten kıtaya iletilen gaz hacmi en son 268 milyon m³/gün seviyesinde kaydedildi.

Avrupa Gaz Altyapısı (Gas Infrastructure Europe) verilerine göre, kıta genelindeki tüm depolama tesislerinin doluluk oranı %33,8 seviyesinde belirlendi.

Avrupa’da açılmalar hizmet sektörüne yaradı

ABD ve Avrupa vadeli endeksleri artıda

Avrupa borsaları yükselişle açıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)