E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvrupa borsalarının kaybedeni halka arzlar---

Avrupa borsalarının kaybedeni halka arzlar

Avrupa borsalarının kaybedeni halka arzlar
20 Aralık 2021 - 11:07 borsagundem.com

Avrupa borsalarının en büyük kaybedenleri halka arzlar oldu. THG ve InPost hisseleri, yüksek profilli halka arzların ardından düşüşe geçti. E-ticaret şirketleri de, pandemi sonrası yeniden açılmadan zarar gördü.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2021 yılında kayıp yaşayan birkaç gruptan biri de, Avrupa borsalarında yatırımcıların yüksek fiyattan satın aldığı halka arzlar oldu. Bu yıl Stoxx Europe 600 endeksinde en çok düşüş gösteren 10 hissenin neredeyse yarısı, geride bıraktığımız 15 ayda halka arzını gerçekleştirdi. THG, Auto1 Group, allegro.eu, Deliveroo ve InPost hisseleri %39 ve üzerinde düşüşler gerçekleştirdi. Bunun karşısında endekste %19 yükseliş görüldü. Bu durum ise 2007’den bu yana en hareketli yılını geçirmekte olan ve 2022 yılına hızlı bir giriş yapmayı planlayan Avrupa’nın halka arz piyasası için olumlu bir görünüm değil.

Halka arzının ardından düşüş gösteren hisselerin büyük bir bölümü e-ticaretle ilişkili. Bu sektör pandeminin ilk dönemlerinde uygulanan karantinalarda adeta patlama yaşadı. Ancak şirketlerin çekiciliği, ekonomiler yeniden açılırken azaldı ve bu şirketlerin devasa büyümelerini sürdürmesi mümkün olmadı. Aynı zamanda bu şirketlerin büyük bir bölümü oldukça yüksek değerlemelerle halka arzlarını gerçekleştirdi. Yatırımcılar ise THG ve Deliveroo gibi bazı şirketlerin yönetimini sorguladı.

Bloomberg’in haberine göre Amundi Investors Avrupa Hisse Araştırmaları Başkanı Luc Mouzon, “hacim yükseldikçe kalitenin düştüğünü gördük ve bu yıl tam olarak bu trendi yansıttı” dedi. Mouzon, yatırımcıların seçici olmadığı takdirde oldukça büyük kayıplar yaşayabileceğinin de altını çizdi. En büyük kayıplar, piyasaların tedarik zinciri sorunlarına yönelik endişelerle zorlu bir süreç yaşadığı yaz aylarının ardından gerçekleşti. Enflasyondaki yükseliş ve korona virüsün yeni varyantları da düşüşte etkili oldu.

Son dönemde kısıtlamaların yeniden gündeme gelmesi, karantina uygulamalarından fayda gören bu şirketler için itici bir güç olabilecek olsa da, piyasaların genelindeki riskler geçici bir yükseliş karşısında daha ağır basıyor. Zira yatırımcılar piyasaların yüksek köpüklü kısımlarını terk ediyor. Hargreaves Lansdown Analisti Susannah Streeter, “yatırımcılar bekle ve gör modunda olacak ve küresel ekonomik toparlanmayı değerlendirecek” dedi. Açıklamasında, “birçok halka arz değerlemesi gelecekteki büyüme beklentilerinin ışığında gerçekleşti ve bazı şirketler yükselen enflasyon ve faiz oranı artışı endişeleri nedeniyle hisselerinin düşüşüne tanıklık etti” ifadesini kullandı.

Halka arzının ardından düşüşe geçen ve toplarlanma gösteremeyen Deliveroo haricinde, bazı hisseler halka arzlarının hemen ardından yükseliş gösterse de, artış kalıcı olmadı. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre makro endişeler düşük performans üzerinde etkili olsa da, şirketlerin kendi içlerindeki sorunları da düşüşte rol oynadı.

Online alışveriş platformu THG bu yıl %76 düşüş gösterdi. Yemek siparişi platformu Deliveroo ise şirket içi yönetim ve değerleme konuları nedeniyle düşüşüne devam etti. InPost hisseleri, Amsterdam borsalarındaki halka arzının ardından düşük e-ticaret hacmi nedeniyle zorlu bir süreç içerisinde. Aynı zamanda Polonya’nın e-ticaret devi Allegro tarafından yükselen rekabet de etkili oluyor. Elbette halka arz yatırımcılar için tüm haberler olumsuz değil.

Avrupa’da bu yıl halka arz olan 550 şirketin yaklaşık yarısı, halka arz fiyatlarının üzerine çıkmayı başardı. Fon yöneticilerinin de 2022 yılında kayıplarını telafi etmeleri için birçok fırsatı olacak. 2022’nin ilk çeyreğinin ise halka arzlarda hareketli bir dönem olması bekleniyor. Natixis Fransa ve Benelüks Bölgesi Sermaye Piyasaları Stratejisi Başkanı Loic Chenevier, “birçok açıdan, yüksek kaliteli halka arzlara yönelik iştah güçlü olmaya devam ediyor” dedi.

Borsa Türk Telekom’la artıya geçti

 

Borsada sert düşüşün ardından toparlanma çabaları

 

Omikron Avrupa’yı sardı: Kapanma ve seyahat yasakları başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)