E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvrupa borsalarında çöküş yaklaşıyor mu?---

Avrupa borsalarında çöküş yaklaşıyor mu?

Avrupa borsalarında çöküş yaklaşıyor mu?
17 Temmuz 2023 - 14:40 borsagundem.com

Yatırımcılar Avrupa hisse senetlerinde gerçekleşebilecek düşüşlere karşı kendilerini hazırlıyor. Uzmanlara göre, bu düşüşün sebebi Avrupa ekonomisindeki daralma ve hizmet sektöründeki yavaşlama olabilir


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Temkinli yatırımcılar, Avrupa hisse senetlerinde bu yılki rallinin tersine dönmesi ihtimaline karşı kendilerini koruyacak türev yatırımlarını topluyor. Avrupa borsaları bir süredir rekor seviyelere yakın bir performansla işlem görüyordu. Ancak Financial Times’ın haberine göre söz konusu gelişme ekonomik büyümenin yavaşlaması sonucu borsalar üzerinde baskıların artacağı endişelerinin bir işareti.

Habere göre yatırımcılar artan sayıda satış opsiyonlu türev yatırımlarını satın alıyor. Söz konusu işlemler hisse senetleri fiyatlarının düşmesi halinde yatırımcılara sigorta imkanı sağlıyor. Bu opsiyonlar aynı zamanda borsaların yükselmesi halinde ise ek maliyetleri beraberinde getiriyor. Bank of America analistlerine göre yatırımcıların bu konusu hamlesi Avrupa hisse senetlerinin zemininde yatan gerginliğe karşı ihanet niteliğinde.

BofA verilerin göre, Euro STOXX 50 Endeksi’ne bağlı yapılan opsiyon işlemlerinin oranı on yıllık geçmişi olan BofA verilerinde en yüksek seviyeye ulaştı.

Lüks ürünler üreticisi LVMH, çip ekipmanı üreticisi ASML ve sanayi devi Siemens’in yer aldığı endeks ocak ayından bu yana %14 artarak 2007’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Euro Bölgesi ekonomisi ise iki çeyrek üst üste daralmanın ardından haziran ayında teknik olarak resesyona girdi.

BofA Küresel Araştırmalar Küresel Çapraz Varlıklar Quant Yatırım Stratejileri Başkanı Abhinandan Deb, “Temel olarak hâlâ Avrupa’nın büyüme görünümünün şaşırtıcı olmadığı bir noktadayız. İnsanlar Avrupa’ya yönelik uzun vadeli yatırımlarında rahat değil. Uzun vadeli yatırımlarını sürdürüyorlar çünkü ralliye katılmak istiyorlar. Ancak temel verilere yönelik inanç bulunmuyor. Hiç kimse piyasaları zirveye yaklaşırken takip etmek istemiyor” ifadelerine yer verdi.

Amsterdam merkezli Optiver’in Avrupa Endeksleri Opsiyon Ticareti Başkanı Alexandru Bohotin, Avrupa hisselerindeki yatırımcılardan “aşağı yönlü koruma yatırımları” konusunda daha fazla talep gördüğünü söyledi. Bohotin özellikle de yılın büyük bölümünde düşük ağırlıklı yapan ve hisse senetlerine geri dönen yatırımcılarda bu tür taleplerin görüldüğünü sözlerine ekledi: 

“Portföylerini satım opsiyonlarını satın alarak koruyorlar. Bu da alım/satım opsiyon oranları gibi metriklerde artışları sürüklüyor.”

Diğer yatırımcılar da Avrupa’daki şimdiye kadar güçlü kalan hizmet sektörü faaliyetlerinin son ekonomik yavaşlamadan nasibini aldığına dikkat çekerek bunun borsalar için zayıf bir işaret olduğunu belirtiyor.

S&P Globel’ın hizmet sektörü faaliyetlerini ölçen bir göstergesi olan Euro Bölgesi hizmet satın alma yöneticileri endeksi iki ay boyunca devam eden gerilemenin ardından haziran ayında 52 seviyesine düştü. Söz konusu tablo ocak ayından bu yana en yavaş hızda da olsa sektördeki genişlemenin devam ettiğin gösterdi.

Hizmet sektöründeki bu düşüş ivmesi yakın zamanda Avrupa hisse senetlerinde ağırlığını hissettirebilir. ECB’nin enflasyonla mücadele kapsamında faiz oranlarını benzeri görülmemiş bir hızda artırmasına rağmen Avrupa enflasyonu bu yıl birçok yatırımcının beklentilerine meydan okuyarak yükselmeye devam etti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Euro Bölgesi’nde ekonomik faaliyetlerin yaklaşık yüzde 70’ini hizmet sektörü oluşturuyor. Hizmet sektörü tüketici fiyat endeksi verileri bu sebeple Avrupa hisse senetleri için kritik bir gösterge olarak kabul ediliyor. Avrupa hisseleri ile Hizmet sektörü TÜFE verileri arasında yüksek bir korelasyon bulunuyor.

T Rowe Price’ın Avrupa Baş Ekonomisti Tomasz Wieladek, “Geçen kıştan sonra Avrupa hisse senedi fiyatlarındaki tüm sıçrama, hizmetlerdeki bu toparlanmadan kaynaklanıyordu. İnsanlar ekonominin dirençli kaldığını düşündüler ve hâlâ da düşünüyorlar” dedi.

Wieladek, “Ancak para politikası sıkılaştırma döngüsünün doğal bir parçası olarak hizmetler TÜFE verileri düşecektir ve bu piyasaların hazır olduğu bir şey değil” dedi. Baş ekonomist de hizmet sektörü TÜFE verilerinin son üç yıldaki Avrupa hisse senetleri fiyat hareketleriyle “yüksek korelasyonla” hareket ettiğini tekrarladı.

Boğalar şahlansa da ayı piyasası yatırımcıları direniyor

 

Emtia piyasalarında yukarı yönlü seyir

 

Borsalardaki iyimserlik her an bozulabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)