E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvrupa borsalarında boğa piyasası hızlanacak---

Avrupa borsalarında boğa piyasası hızlanacak

Avrupa borsalarında boğa piyasası hızlanacak
27 Mayıs 2021 - 17:15 borsagundem.com

Aşı dağıtımıyla gelen ekonomik toparlanmayla birlikte Avrupa borsaları korona virüs kıskacından kurtuluyor. Yatırımcılar ve ekonomik göstergeler Avrupa borsalarındaki rallinin yıl sonuna kadar devam edeceğini müjdeliyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Euro Bölgesi hisse senetleri bu yıl güçlü bir ralli yakaladı. Avrupa borsalarındaki sayıları gittikçe artan yatırımcılar, kıtanın korona virüs salgınından kurtulması hız kazandıkça daha fazla kazanç elde edecekleri iddiasıyla yatırım yapıyor.

Financial Times’ın haberine göre, finans şirketi MSCI’ın EMU (Avrupa Ekonomik ve Parasal Birliği) Endeksi geçtiğimiz yılın sonundan bu yana ABD Doları bazında yaklaşık yüzde 13’lük bir sıçrama kaydetti. Söz konusu yükseliş Avrupa borsalarının, küresel gelişmiş piyasalardaki hisse senetlerinin performansını gösteren bir diğer MSCI endeksi karşısında yaklaşık yüzde 2 oranında daha iyi bir performans gösterdiğini belirtiyor.

Euro Bölgesi hisse senetlerini tutmaktan elde ettiği fiyat getirilerini hesaplayan MSCI EMU Endeksi’ne göre, 2021 yılında bugüne kadar yabancı yatırımcıların sağladıkları getirilerin Haziran 2008'den bu yana en yüksek orana yükseldiği anlaşılıyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Avrupa ekonomileri 10 yıl öncesine kadar borç krizi nedeniyle parasal birliğin çözülmesi tartışmalarına sahne oluyordu. Avrupa endeksleri uzun bir süre küresel hisse senetleri piyasalarının gerisinde kalmıştı.

Yatırımcılar, Euro Bölgesi’nde salgının neden olduğu çifte dipli resesyonundan çıkmasıyla birlikte daha iyimser bir havaya büründü. Üye ülkelerin arz sıkıntısı çektiği ve sağlık sistemlerinin sorun yaşadığı pandemi döneminden korona virüs aşılarının da dağıtılmasıyla kurtulma yoluna giren Avrupa borsaları yükselişini sürdürüyor.

ABD merkezli fon yönetimi şirketi Barings'in Stratejisti Agnès Belaisch, "Bu, Avrupa'nın gerçekten yükselişe geçmesi için bir şansı ve bu durum borsalarda tamamen fiyatlanmış değil” ifadelerine yer verdi.

Bank of America'nın Avrupalı fon yöneticileriyle yaptığı yakın tarihli bir ankete göre katılımcıların yaklaşık yüzde 65'i, Avrupa hisse senedi piyasalarının en erken bu yılın dördüncü çeyreğine kadar zirve noktasına ulaşmasını beklemediklerini söyledi.

Fon yönetimi şirketi CPR’ın Stratejisti Bastien Drut, "Avrupa çok uzun yıllardır gözden kaçırılmıştı. Uzun zamandır piyasaların tercihi değildi. Sanırım artık rakiplerine yetişebilir" dedi.

Birçok fon yöneticisinin paylaştığı boğa piyasası görünümü, salgından toparlanma hızlandıkça Euro Bölgesi ekonomisinin önümüzdeki aylarda daha hızlı bir şekilde toparlanmaya başlayacağı beklentileri üzerine inşa ediliyor.

İngiltere merkezli finansal analiz şirketi IHS Markit’in satın alma yöneticileri endeksi geçen hafta yayınladığı verilerde Avrupa merkezli işletmelere ilişkin iyimser bir tablo yayınladı. Endeks verilerine göre Avrupa genelindeki yöneticiler, işletme faaliyetlerinin bu ay geçtiğimiz üç yıla göre en hızlı büyümenin gerçekleştiğini ve yeni siparişlerin Haziran 2006'dan bu yana en hızlı artışı gösterdiğini belirtiyor.

Mayıs ayı başlarında Avrupa Komisyonu, Euro Bölgesi ekonomisinin 2020'de yüzde 6,6 oranında daralmasının ardından bu yıl yüzde 4,3 büyüyeceğini öngördüğünü açıkladı.

Güçlü ekonomik büyümenin kurumsal bilançolarla da beslenmesi bekleniyor. FactSet tarafından toplanan verilere göre, İngiltere’yi hariç tutan MSCI Avrupa Endeksi’ndeki şirketlerin ortalama yüzde 41,2’sinin 2021'de bilanço artışı elde etmesi bekleniyor. Aynı oran ABD için yüzde 33,3 olarak belirtiliyor.

Aynı zamanda analistler, Avrupa hisse senetleri fiyatlarının temel değerleme ölçümlerine göre Wall Street’teki rakiplerine göre daha ucuz göründüğünü söylüyorlar.

Varlık yöneticisi Amundi tarafından yapılan hesaplamalara göre, MSCI'nın Euro Bölgesi Hisse Senetleri Endeksi döngüsel olarak ayarlanmış fiyat-kazanç oranlarına göre 21 kat üzerinden işlem görüyor. ABD içinse fiyat kazanç oranı 35,3 kat seviyesinde.

Borsa ve Bitcoin için düşüş uyarısı

 

Emtia fiyatları Çin müdahalesiyle düşüşte

 

Avrupa borsaları karışık seyirle açıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)