E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvrupa borsaları açığa satışçıları fena yaktı!---

Avrupa borsaları açığa satışçıları fena yaktı!

Avrupa borsaları açığa satışçıları fena yaktı!
05 Mayıs 2023 - 15:51 borsagundem.com

Avrupa hisse senetlerindeki hızlı toparlanma, kıtada resesyon ve kriz bekleyen açığa satış yatırımcılarının 11 milyar doları aşkın zarar etmesine sebep oldu.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2023’te L'Oréal, Nestlé ve Danone'ye karşı yapılan açığa satış hamleleri Avrupalı hedge fonlarının milyarlarca dolarlık zarar etmesine neden oldu. Finansal analiz firması ORTEX’e göre 28 Nisan’a kadar olan dört ay içerisinde Avrupa’da açığa satışçılar yaklaşık 11,2 milyar dolar zarar etti.

Financial News’in haberine göre analiz firmasının raporunda yatırımcıların tüketici ürünlerine yapılan açığa satışlardan 1,94 milyar dolarlık zarar ettiği görülüyor. Bu arada Avrupalı sağlık, iletişim hizmetleri ve bilgi teknolojileri firmalarına yapılan açığa satışlar da hedge fonu şirketlerini açığa düşürdü.

Özellikle L'Oréal, Nestlé ve Danone hisselerindeki çift haneli artışlar açığa satışçıların 28 Nisan'a kadar üç hisse senedinden toplam 1,05 milyar dolar kaybetmesi neden oldu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Fransız kişisel bakım firması L'Oréal’in hisseleri 2023 yılında yüzde 24 değer kazandı. Danone hisseleri yılın başından bu yana yüzde 21’lik yükseliş gösterdi. Nestlé hisseleri ise yaklaşık yüzde 7 oranında arttı. Carrefour'un yıllık hisse getirisi yüzde 12 civarında. Pernod Ricard hisseleri de yüzde 15'ten fazla yükseldi.

MSCI Avrupa Temel Tüketim Maddeleri Endeksi'ne göre, 2022 yılı Avrupa merkezli temel tüketim malları firmaları için zor bir yıl oldu. Ancak yüksek enflasyon ve resesyon korkuları ile düşen hisse senetleri 28 Nisan'a kadar olan dönemde ortalama %10 civarında değer kazandı.

Sağlık hisselerindeki açığa satış pozisyonlardan kaynaklanan kayıplar 780 milyon dolara ulaştı. Bilgi teknolojileri alanında yapılan açığa satışlarsa hisse senetlerindeki yüzde 25’lik artışın ardından 850 milyon dolar zarar etti. Yılın başından bu yana iletişim hizmetleri sektöründeki kayıplar 1,06 milyar dolar bandında kaldı.

Avrupa hisse senetleri 2023’e güçlü bir başlangıç yaptı. Nisan ayında Euro STOXX 50 Endeksi 4.400 puanı buldu. Bu endeksin son 22 yıldaki en yüksek seviyesi.

Alman endeksi DAX bu yıl yaklaşık yüzde 12 yükseldi. Fransız endeksi CAC ise %11’lik yükseliş gösterdi. Bu yüksek performansa karşın ABD’de Dow Jones Endeksi’nin yılın başından bu yana kaydettiği artışsa yalnızca yüzde 1 olarak kaldı.

Piyasalar faiz artırımında duraklamayı fiyatlıyor

 

FED’in yeni politikası yatırımcıları nasıl etkileyecek?

 

Yatırımcılar altına ve teknoloji hisselerine yönelebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)