E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri ListesiArtan net borç hissede karışık bir etki oluşturabilir---

Artan net borç hissede karışık bir etki oluşturabilir

Artan net borç hissede karışık bir etki oluşturabilir
06 Mayıs 2021 - 12:25 borsagundem.com

Tüpraş için, Yapı Kredi Yatırım, 'al' tavsiyesini korurken, Ak Yatırım'ın 'endeksin üzerinde getiri' tavsiyesi bulunuyor

BORSAGUNDEM.COM

Türkiye’nin sanayi devi Tüpraş (#TUPRS) bilançosuna emtia fiyatlarındaki artış olumlu yansırken, pandemi etkileri endişe oluşturuyor. Kurumların bilanço analizinde dikkat çektiği unsurlar ve hisse senedi üzerindeki etkiler şu şekilde oluştu:

Yapı Kredi Yatırım, Tüpraş için 'al' tavsiyesini korudu, hedef fiyat 142,00 TL olarak belirtti.

Yapı Kredi Yatırım'ın konu ile ilgili raporunda şu değerlendirme yapıldı:

"TUPRS - 1Ç21 Finansal Sonuçlar: Yüksek sezonda hareketlenme bekleniyor

Tüpraş 1Ç21 finansallarında geçen senenin aynı döneminde açıkladığı 2265 milyon TL net zarara karşılık 760 milyon TL net zarar açıkladı. Açıklanan rakam bizim net zarar beklentimiz olan 766 milyon TL ve piyasa net zarar beklentisi olan 822 milyon TL'ye paralel gerçekleşti.

Özet Görüşümüz

1Ç21 finansalları beklentilere uyumlu geldiğinden dolayı piyasanın nötr tepki vermesini bekliyoruz. Şirket Mart'20 itibaren Kovid-19’un olumsuz etkileri nedeniyle zor bir dönemden geçiyor. Globalde aşılama ile ilgili olumlu gelişmelere paralel 2021 yılının ikinci yarısında bir toparlanma görmeyi öngörüyoruz. Yüksek sezon öncesi toparlanmaya dair bir sinyal için Nisan ve Mayıs ayında ürün karlılıklarının yakından takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca OPEC’in üretimi artırmaya yönelik son kararı Nisan ve Mayıs ham petrol fiyat makaslarında gelişmeye neden oldu, bu da Tüpraş'ın operasyonel karlılığını destekleyen bir unsur olarak öne çıkmaktadır. Hisse için AL tavsiyemizi koruyoruz."

Ak Yatırım, Tüpraş için 135,00 TL hedef fiyatı ve 'endeksin üzerinde getiri' tavsiyesi bulunduğunu kaydetti.

Ak Yatırım'ın konu ile ilgili raporunda şu değerlendirme yapıldı:

"Sonuçlar piyasa tahminleri ile uyumlu gerçekleşirken, yüksek stok karı sayesinde bizim beklentilerimizin üzerinde oluştu

- Tüpraş’ın 1Ç21 net zararı 760 milyon TL ile geçtiğimiz yılın aynı döneminde gerçekleşen 2,3 milyar TL net zarara göre iyileşme gösterdi.

Net zararın düşmesinde, 1Ç20’de önden yüklemeli stok zararının yarattığı düşük baz olurken, kur farkı zararı daha büyük ölçekli bir toparlama olmasını engellemiş oldu. 1Ç net zararı piyasa beklentisi olan 822 milyon TL ile uyumlu gerçekleşirken, bizim 984 milyon TL olan beklentimizden daha düşük geldi. Bu sapmada yüksek gelen stok karı sayesinde 1,16 milyar TL olan FAVÖK’ün bizim 732 milyon TL olan hesabımızın üzerinde olması etkili oldu. Stok etkisinden arındırılmış (CCS) FAVÖK ise bizim beklentimizin gerisinde kaldı. FAVÖK rakamı piyasa beklenti olan 1,1 milyar TL ile uyumlu gerçekleşti.

- Tüpraş 2021 beklentilerinde bir değişiklik yapmadı. Buna göre 2,5-3,5 $/varil net rafineri marjı bekleyen Şirket bunu orta distilat ürün marjlarında iyileşme beklentisine bağlıyor (2020 gerçekleşmesi 1.3 $/varil). AK Yatırım beklentisi olan 4,5 $/varil’e göre bir miktar temkinli buluyoruz. Rafineri sektörü ile ilgili devam eden belirsizlikler düşünüldüğünde, tahminler arasında belirgin farkların olması şu aşamada normal diyebiliriz.

- Sonuçlar beklentiler ile paralel gerçekleşirken, zayıf CCS FAVÖK ve işletme sermayesi ihtiyacındaki artışa bağlı olarak yükselen net borç nedeniyle hisse üzerinde karışık bir etkiye neden olabilir. Uzun vadeli hisse performansı ise Kovid-19 aşılama çalışmalarının yaygınlaşmasına bağlı olarak global mobilitenin hızlanması ile orta distilat ürün marjlarının trendine bağlı olacaktır.

- Tüpraş için 135 TL/hisse hedef fiyatımız ve ‘Endeksin Üzerinde Getiri’ tavsiyemiz bulunmaktadır."

Şirketlerin açıklanan 2021 yılı ilk çeyrek bilançoları

Tüpraş'ın 2021 ilk çeyrek zararı 760 milyon lira oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 192,10
En Yüksek: 194,50
En Düşük: 189,50
Değişim 1,32 %
FK: 0,99
PD / DD: 0,26
İşlem Hacmi 3.715.384.427
Toplam Adet: 19.283.676
Ağırlıklı Ort.: 192,74
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Dedeciğim06 Mayıs 2021 12:42

    Borsacı dede haklı cıktı bist 30 morlukların işi... Orge tlman takibe devam dedeme güveniyorum.

  • ali ihsan06 Mayıs 2021 15:16

    Dalga gecen cok ama dede hakli sermaye dusuk net kar balli kaymak gibi sabredip bekleyecegiz ortak