E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemArap ülkelerinden Trump'a tepki---

Arap ülkelerinden Trump'a tepki

Arap ülkelerinden Trump'a tepki
02 Eylül 2018 - 07:55 borsagundem.com

Ürdün, Mısır ve BAE, ABD'nin BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansına (UNRWA) mali yardımları tamamen durdurma kararının esef verici olduğunu belirterek karara tepki gösterdi.

Ürdün resmi haber ajansı PETRA'da yer alan habere göre, Ürdün  Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi yaptığı açıklamada, ülkesinin ABD'nin kararından  esef duyduğunu belirterek, Amman'ın, UNRWA'ya mali, siyasi ve uluslararası destek  için mümkün olan tüm çabayı göstereceğini söyledi.

UNRWA'ya sahip çıkmanın, mültecilerin onurlu yaşam hakkına saygı, 500  binden fazla çocuğun eğitim hayatını sürdürmesi, mültecilerin dönüş ve tazminat  haklarının vurgulanması anlamına geldiğini vurgulayan Safedi, UNRWA'nın  ihtiyaçlarının karşılanmamasının, bölgede güvenlik ve istikrara yönelik tehlikeli  yansımalarının olabileceği   uyarısında bulundu.

Safedi, Ürdün'ün konuyu görüşmek üzere Arap Dışişleri Bakanlarına  toplantı çağrısı yaptığını hatırlatarak, bakanların 11 Eylül'de bir araya  geleceği bilgisini verdi.

Safedi ayrıca Eylül içinde UNRWA'ya destek konusunu görüşmek üzere  BM'deki toplantılar çerçevesinde Avrupa Birliği, Japonya, İsveç ve Türkiye iş  birliğinde bir konferans düzenleneceğini dile getirdi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd de yayımladığı  açıklamada, Filistinli mültecilerin insani durumuna ilişkin ülkesinin büyük  endişe taşıdığını belirtti.

UNRWA'nın insani çalışmasının korunması yönünde uluslararası bir  çabanın yürütüldüğüne dikkati çeken Ebu Zeyd, "Kahire gelecek dönemde UNRWA'nın  desteklenmesi için uluslararası tüm taraflarla iletişime geçmekte büyük çaba sarf  edecektir." ifadelerini kullandı.Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Karkaş da resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada "ABD'nin UNRWA'ya desteğini durdurma kararı üzücüdür. Bu, insani ve siyasi boyutlarıyla oldukça hassas olan mülteciler konusunu daha da çözümsüz hale getiriyor." ifadelerini kullandı.

Karkaş, BAE'nin, tarihi sorumluluktan hareketle, UNRWA'ya ve insani  çalışmalarını sürdürmesine destek vereceğini vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, önceki gün yaptığı  açıklamada, ABD'nin UNRWA'ya mali yardımları tamamen durdurma kararı aldığını  bildirmişti.

UNRWA, BM Genel Kurulunca 1949'da Ürdün, Suriye, Lübnan, Batı Şeria ve  Gazze'deki Filistinli mültecilere yardım amacıyla kuruldu. Halihazırda Filistin  içinde ve dışında 5,9 milyon Filistinli mülteci bulunuyor. BM Genel Kurulunun  1948'de aldığı 194 sayılı karar, Filistinli mültecilerden evlerine geri dönmek  isteyenlere izin verilmesini, geri dönmemeye karar verenlere de toprakları için  tazminat ödenmesini öngörüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)