E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAracı kurumlara sermaye şartı---

Aracı kurumlara sermaye şartı

Aracı kurumlara sermaye şartı
11 Temmuz 2013 - 08:25 borsagundem.com

SPK, aracı kurumların öz sermaye yükümlülüklerine ilişkin hükümünde değişiklik yapıldı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), aracı kurumların özsermaye yükümlülüklerine ilişkin hükümde değişiklik yaptı. Yeni uygulama 1 Temmuz 2014'te yürürlüğe girecek.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan aracı kurumların sermayelerine ve sermaye yeterliliğine ilişkin esaslar tebliğinde değişiklik yapan tebliğ uyarınca, dar yetkili aracı kurumların 2 milyon TL, kısmi yetkili aracı kurumların 10 milyon TL ve geniş yetkili aracı kurumların 25 milyon TL asgari özsermayeye sahip olması gerekiyor.
Tebliğe eklenen bir başka maddeye göre, aracı kurumların portföy saklama hizmeti dahil olmak üzere saklama hizmeti sundukları sermaye piyasası araçlarının toplam değerinin 0,001'i (binde biri) oranında pozisyon risk karşılığı hesaplanacak. Bu hesaplamada, halka açık şirketlerin halka kapalı kısımlarına ilişkin müşteriler adına saklanan ve müşteriler tarafından bloke konulan paylar dikkate alınmayacak.
Gruplandırma
Öte yandan aynı gazetede yer alan yatırım hizmetleri ve faaliyetleri ile yan hizmetlere ilişkin esaslar hakkında tebliğle aracı kurumlar gruplandırıldı. Buna göre, aracı kurumlar; emir iletimine aracılık ve yatırım danışmanlığı faaliyetlerinden herhangi birini veya tamamını yürütecek olanlar “dar yetkili”, işlem aracılığı, en iyi gayret aracılığı faaliyeti, sınırlı saklama hizmeti ve portföy yöneticiliği faaliyetinden herhangi birini veya tamamını yürütecek olanlar “kısmi yetkili”, portföy aracılığı faaliyeti, genel saklama hizmeti ve aracılık yüklenimi faaliyetinden herhangi birini veya tamamını yürütecek olanlar “geniş yetkili” olarak tanımlanıyor.

SPK’nın internet sitesinde yayınlana tebliğin ilk hali şöyleydi:
1. KATEGORİ: 2.5 MİLYON
* Emir iletimine aracılık ve/veya yatırım danışmanlığı faaliyetlerinden herhangi birini yürütecek aracı kurumların 2.5 milyon lira özsermayeye sahip olmaları gerekiyor. Yürürlüğe giren düzenlemede bu miktar 2 milyon lira olarak belirlendi.
* Türkiye’de hali hazırda faaliyet gösteren yaklaşık 19 aracı kurumun sermayesi şu anda 2.5 milyon liranın altında bulunuyor.
2. KATEGORİ: 10 MİLYON
İşlem aracılığı faaliyeti, en iyi gayret aracılığı faaliyeti, sınırlı saklama hizmeti ve/veya portföy yöneticiliği faaliyetinden herhangi birini yürütecek aracı kurumların 10 milyon lira özsermayeye sahip olmaları gerekiyor. Resmileşen düzenlemeye göre bu rakam değişmedi ve 10 milyon olarak belirlendi.  Taslağa göre, ikinci gruptaki aracı kurumlar ilk maddede belirtilen faaliyetleri herhangi bir sermaye şartı aranmaksızın yerine getirebilecekler.
3. KATEGORİ: 25 MİLYON
Bu faaliyetlere ek olarak, portföy aracılığı, genel saklama hizmeti ve/veya aracılık yüklenimi faaliyetinden herhangi birini yürütecek aracı kurumların 25 milyon lira özsermayeye sahip olmaları öngörülüyor. Resmi gezetede yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğede bu miktar korundu ve 25 milyon lira sermaye zorunluluğu resmileşti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)