E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAnkara'da gıda enflasyonu arttı---

Ankara'da gıda enflasyonu arttı

Ankara'da gıda enflasyonu arttı
25 Ekim 2018 - 11:57 borsagundem.com

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Ankara'da hesaplanan gıda enflasyonunun Ekim'de bir önceki aya göre yüzde 1.38 arttığını açıkladı

Geçen yıl Ekim ayında açlık sınırı 1,544 lira, yoksulluk sınırı 5,030 lira; bir önceki ay ise açlık sınırı 1,893 lira, yoksulluk sınırı 6,167 liraydı.

Türk-İş açıklamasında asgari ücretin açlık sınırının da altında kalmaya devam ettiğine dikkat çekilerek, "Milyonlarca işçinin ailesiyle birlikte geçim ücreti olan asgari ücret bir an önce artırılarak çalışanların geçim şartları iyileştirilmelidir. Bu yapılmadan, asgari ücretin TÜİKtarafından belirlenen enflasyon oranında artırılması, mevcut olumsuz geçim koşullarının devam etmesi anlamına gelecektir" denildi.

Raporda günümüzde net asgari ücret ile bekar bir işçinin yaşama maliyeti arasındaki farkın 757 TL'ye ulaştığına da dikkat çekilerek, "Asgari ücretli bu tutar kadar borçlanmak ya da yaşama standardını düşürmek zorunda kaldı" denildi.

Raporda dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarının yılbaşına göre 311 TL, yoksulluk sınırının ise yine yılbaşına göre 1,014 TL arttığına dikkat çekilerek, "Son bir yılda mutfağa gelen ek yük 375 TL ve aile bütçesine gelen ek yük 1,223 TL oldu" denildi.

Türk-İş'ten yapılan açıklamada, "Geçtiğimiz ay 5.02 TL olan ortalama sebze-meyve fiyatı bu ay 4.97 TL oldu. Ortalama kilogram fiyatı 5.28 TL olan sebze bu ay 4.87 TL'ye gerilerken, ortalama kilogram fiyatı 4.64 TL olan meyve bu ay 5.13 TL olarak hesaplandı" görüşüne yer verildi. Rapor da ayrıca şu görüşe de yer verildi:

"Enflasyonla Topyekûn Mücadele kapsamında alınan tedbirler ve uygulanan politikaların, özellikle TÜİK'in enflasyon sepetinde önemli bir ağırlığı bulunan gıda harcaması ve bu kapsamda yer alan ürünlerde ortaya çıkacak fiyat denetimi ve indirimiyle olumlu sonuçlanması mümkün olacak gibi görünmektedir."

TÜİK'in aylık enflasyon verilerini açıklama tarihinden önce açıklanan Türk-İş raporu, TÜİK enflasyon tahminlerine dair göstergelerden biri olarak değerlendiriliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • enayi25 Ekim 2018 16:28

    bence çok ucuz bedava yaşıyoruz büyüyoruz kriz yok ama benim gibiler çok

  • Orhan 25 Ekim 2018 14:30

    Bu Dış güçler yol mu bu dış güçler! Yoksa bunülke muhteşem bşr belgelikle yönetiliyor ekonomik olarak uçuşa geçerdi

  • emre25 Ekim 2018 14:18

    her ilde her köyde bile arttı da pış pış yapıyorlar milleti dış güçler (M)

  • erol g.25 Ekim 2018 13:07

    BİM SİMBAT MARKA DAKOTA ÇEKİRDEĞİNE/ÇİĞDEMİNE % 20 DEN FAZLA ZAM YAPARAK 3,75 TL'DEN 4,95 E ÇIKARMIŞ bazı ürünlerde de sözde indirim yapmış

  • H.Vehbi YILDIRIM25 Ekim 2018 12:57

    Ülkemizdeki enflasyonun suçlusu genel olarak gıda sektöründe aranmakta ve hatta bulunmaktadır.Yeterli üretim olmayan yerde enflasyon her zaman vardır.Büyüme rakamları havada uçuşurken bunu nasıl yaptığımızı anlamak zor.Belirli birkaç sektörde büyüme bu rakamları yukarı çıkarsa bile bu yeterli değildir.Büyüme belirli sektörlerde değil temel ihtiyaç maddelerine ait sektörlerde de olmalıdır.Büyüme ülke ihtiyaç ve kaynaklarına paralel tabana yaygın sektörlerde olmalıdır.Kış geliyor mevsimsel etkenlerde gıda da fiyat artışları olacaktır.Enflasyon daha da artacaktır.Üretim artışı demek;cari açık,dengeli ve sağlıklı beslenme,büyüme,toplumsal huzur,ihracat vb.. demektir.Üreticilerin kooperatiflerle korunması ve desteklenmesi aksi halde enflasyon,rant,komisyoncu... lafontenden masallar..Teşvik ve destekler de yeniden yapılandırılmış kooperatifler üzerinden yapılmalıdır.Çok sıkı da denetlenmelidir.