E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAmerikan borsaları bir rüzgarda yıkılabilir---

Amerikan borsaları bir rüzgarda yıkılabilir

Amerikan borsaları bir rüzgarda yıkılabilir
13 Eylül 2023 - 14:04 borsagundem.com

Morgan Stanley’den Mike Wilson ABD borsalarının aşırı derecede iyimser hale geldiğini belirtiyor. Wilson’a göre borsalara ilişkin oluşabilecek en küçük bir olumsuz haber S&P 500 Endeksi’nde %25’lik bir düşüşe neden olabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’in en büyük altı bankasından biri olan Morgan Stanley’nin Baş Yatırım Sorumlusu ve ABD Hisse Senetleri Baş Stratejisti Mike Wilson Amerikan hisse senetlerinin fazla pahalı ve riskli olduğunu söyledi. Wilson’a göre yatırımcıların endişelenmesi halinde borsalarda oluşabilecek bir çöküş endekslerde %25’lik bir düşüşü beraberinde getirebilir.

Insider’ın haberine göre Wilson, Rosenberg Research’e yaptığı açıklamada, “Önümüzde duran bilanço düzeninin bugün sahip olduğumuz değerlemeler ile birleştiği göz önüne alınırsa, S&P 500 Endeksi’nin bugünkü risk getiri oranı hayatım boyunca gördüğüm en kötü seviyelerde” açıklamasında bulundu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsalarının referans endeksi olarak görülen S&P 500 Endeksi ve teknoloji hisseleri ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi bu yıl sırasıyla %17 ve %33 oranında yükseldi. Yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın enflasyonu ezerken ABD ekonomisinin zarar görmeyeceği düşüncesini belirten ‘yumuşak iniş’ ihtimaline ve yapay zeka teknolojilerindeki yeni gelişmelerin şirketlerin üretkenliğine fayda sağlayacağı, şirket bilançolarının destekleneceği öngörüsüne dayanarak ralliyi destekledi.

Wilson ise mevcut piyasa koşullarına karşı temkinli olunması gerektiğini uzun bir listeyle açıklıyor. Baş stratejist yaklaşmakta olan bir ekonomik gerilemeye, gelir ve bilanço büyümesine ilişkin karamsar öngörülere ve önümüzdeki birkaç yıl içerisinde birçok şirketin daha yüksek faiz oranları üzerinden refinansman sağlamak zorunda olacağına dikkat çekti. Wilson imalat ve kredi değerlendirme anketlerine işaret etti.

Ünlü borsa uzmanı ayrıca tarihin en düşük seviyelerindeki bilanço kalitelerini göstererek bugün yapay zeka için yapılan aşırı harcamaların yalnızca işletmelerin küçük bir kısmına gelecekte fayda getirebileceğini savundu. Üstelik Wilson enerji fiyatlarındaki son artışların tüketicilerin dayanma gücünü aşabileceği konusunda da uyardı. Zira baş stratejiste göre tüketicilerin önemli bir kısmı artan yaşam maliyetleri, daha yüksek kredi kartı ücretleri, otomobil kredileri ve mortgage ödemeleri ile mücadele ediyor.

Wall Street’in ağır topları arasında gösterilen Wilson S&P 500 Endeksi’nin güçlü performansının başka alanlardaki problemlerin göz ardı edilmesine sebep olduğunu belirtiyor.

Baş stratejist, “Hisse senetleri piyasaları yüzeyin altında iyi bir biçimde işlem görmüyor. Oralardada birçok büyük trafik kazaları gerçekleşiyor” dedi. Wilson düşük ve orta büyüklükte sermayeli şirketlere, daha zayıf bilançoları olan işletmelere ve daha az varlıklı müşterilere hizmet veren perakendecilere dikkat çekti

Wilson’a göre yatırımcılar genel olarak güçlü bir ekonomik geri dönüşü, etkileyici gelir ve bilanço büyümelerini ve FED’in er ya da geç politika faizlerini düşüreceğini fiyatlandırıyor.

Wilson, “Borsalar yüzeyde kalabilmek için bir toparlanmaya ihtiyaç duyuyor” dedi. Borsa uzmanı birçok iyi haberin mevcut hisse değerlerine halihazırda yansıdığını ve herhangi bir nedenle oluşabilecek bir kötü haberin borsaları çökertebileceğini vurguladı: 

“S&P’yi bugün düşünüldüğünden çok daha fazla aşağı çekmek ancak bu şekilde olur.”

Kıdemli stratejist bölgesel bankacılık krizinin hisse senetlerine yönelik oluşturabileceği yeni risklere, Çin’deki gayrimenkul balonunun patlaması ve Japonya Merkez Bankası’nın beklenenden daha erken faiz artırması ihtimaline karşı uyardı. 

Wilson finansal sisteme yönelik bu tür bir şokun S&P 500 Endeksi’ni bugünkü yaklaşık 4.500 puan seviyelerinden 3.000 puanlara kadar düşürebileceğini öne sürdü. Bu, endeksin %25’ten fazla düşmesi anlamına geliyor.

Wilson ayrıca ABD ticari gayrimenkul piyasasındaki zorlukların da altını çizdi. Son 18 aydır faiz oranlarında görülen sert yükseliş, uzaktan çalışma yöntemlerinin yaygınlaşması ve bölgesel bankalarının içerisinde bulunduğu kriz mülklerin değerlerini önemli ölçüde düşürdü, sektördeki kredileri sıkılaştırdı ve aşırı derecede borçlu olan ticari gayrimenkul üreticilerini zor durumda bıraktı.

Wilson, “Ofis piyasası bir pitonun içerisindeki bir domuz gibi” dedi. Borç yoğun bir sektör olan ticari gayrimenkul alanında şirketlerin yakın gelecekte yeni borçlarını daha yüksek faiz oranlarıyla refinansman etmesi gerekeceği konusunda uyardı.

Ünlü borsa uzmanı, “Her tarafta çatlaklar oluşuyor. Bu sorunlar her yerde ve bu yüzden insanlar bir avuç hisse senedine sıkışıyor. İnsanlar bu konuda tamamen de saf değiller ve gidebileceklerini düşündükleri son yere kadar gidiyorlar” ifadelerine yer verdi. Ancak Wilson’a göre bir resesyon gelirse ve Nvidia ve Microsoft gibi büyük sermayeli hisse senetler tökezlerse yatırımcılar kendilerini “bir sürü belanın içerisinde” bulabilir.

Teknoloji hisseleri bu kez piyasayı aşağı çekiyor

 

Wall Street enflasyon raporundan ne bekliyor?

 

Hisse senedi piyasaları üç koldan tehdit altında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)