E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAmerikalı küçük yatırımcı borsalara geri dönüyor---

Amerikalı küçük yatırımcı borsalara geri dönüyor

Amerikalı küçük yatırımcı borsalara geri dönüyor
19 Temmuz 2023 - 11:01 borsagundem.com

ABD’de bireysel yatırımcılar yatırım fonlarına hücum etmeye başladı. Barclays analistleri, ekonomideki belirsizliklere rağmen yatırımcıların bu ‘aceleci’ hamlesinin borsa rallisini destekleyecek nitelikte olduğunu öngörüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bireysel yatırımcılar küresel piyasalara geri döndü ve tercihlerini hisse senedi ortaklık fonlarından yana kullanıyorlar. Fonların yukarı yönlü hareketi ise tüm hızıyla devam ediyor.

MarketWatch’un haberine göre söz konusu analiz Barclays stratejistlerine ait. İngiltere merkezli banka salı günü paylaştığı notta var olan tüm makroekonomik risklere rağmen ABD borsalarında devam eden ralliye katkıda bulunması muhtemel bir dizi sebebi açıkladı. Diğer tüm sebeplerin yanı sıra bankanın raporunda bireysel yatırımcılara ilişkin veriler özellikle dikkat çekti. Zira rapora göre yatırımcılar hisse senedi yatırım fonlarını büyük bir hızla satın alıyor ve bu da ABD hisse senetlerine olan yatırımların hacmini genişletiyor. Barclays Illustrates’in araştırmasında 2.500’ün üzerinde ve 10,5 trilyon dolarlık varlığı yöneten Amerikan Hisse senedi yatırım fonu incelendi.

Barclays ABD Hisse Senetleri Stratejisti Venu Krishna konuyla ilgili açıklamasında, “Yatırım fonları cazip kısa vadeli getirileri sayesinde hâlâ nakit para tutarken uzun vadeli hisse senedi işlem pozisyonları da 2021 seviyelerine yaklaşacak derecede yükseldi. Bu da endekslere yatırım yapma konusunda ‘aciliyet’ duygusu olduğunu gösteriyor” ifadelerine yer verdi. Krishna bu fonlar arasında teknoloji hisselerini barındıranların yükselişinde haklılık payı olduğunu ancak S&P’nin geri kalanı için aynı durumun geçerli olmadığını söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD hisse senetlerindeki son ralli çoğunlukla yapay zeka teknolojileri etrafında oluşan yatırımcı duyarlılığı tarafından yönlendirildi. ABD ekonomisinin yüksek faiz ortamına beklenenden daha iyi dayanabileceğine dair görüş de ekonomik veriler tarafından desteklendi.

ABD borsalarındaki son ralliyi ilginç yapansa dünyanın geri kalanındaki ekonomilerin zorlu bir dönemden geçtiği sırada gelmesiydi. Pazartesi günü açıklanan Çin’in gayrisafi yurtiçi hasılası verileri dünyanın en büyük ekonomisinin beklentilerin altında büyüdüğünü gösterdi. Euro Bölgesi büyüme rakamlarının da gelmesiyle ABD ekonomisinin aşağıya çekilip çekilmeyeceği merak ediliyor.

Barclays analistlerine göre tüm bu devam eden risklere rağmen perakende yatırımcılar teknoloji hisselerinin yarattığı heyecanla boğa piyasası havasına girdi. Ancak analistlere göre hisse senetlerine yönelik perakende yatırımcı talebi, tahvil ve para piyasasına kıyasla hala görece daha sessiz. Barclays analistleri 2023’ün ikinci çeyreğinde bilanço sezonunun beklenenden daha iyi olması halinde perakende yatırımcı girişlerinin yıl sonuna kadar devam edebileceğini düşünüyor.

Dev bankanın raporuna göre yatırım fonlarıyla birlikte bireysel yatırımcılar tek hisselik opsiyon işlemlerini de satın alıyor. Bu opsiyon işlemlerinden en çok tercih edilense bir hissenin belirli bir fiyattan belirli bir son tarihe kadar kullanımına izin veren alım opsiyonları. Barclays’e göre, söz konusu opsiyon işlemleri borsaları ileriye itecek faktörler arasında.

Küresel çaptaki makro hedge fonları ise geçen ay daha temkinli bir tavır sergiledi ve yılın başlarında pozisyon aldıkları hisse senetlerine bağlı risklerin bir kısmını azalttı. Barclays analistleri ikinci çeyrek bilançolarının güven vermesi halinde yumuşak iniş senaryosunun güçleneceğini ve hedge fonlarının da daha fazla riskli pozisyon ekleyebileceğini öngörüyor.

Risk iştahı açılma yolunda

 

JPMorgan'dan dedolarizasyon uyarısı

 

AB'den bireysel yatırımcıları artırma paketi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)