E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAmbargo davasında karar çıkmadı---

Ambargo davasında karar çıkmadı

Ambargo davasında karar çıkmadı
20 Aralık 2017 - 17:46 borsagundem.com

Türkiye ile ABD ilişkilerinde gerilim unsuru olan ‘ambargo delme davası’nda jüri üyeleri müzakereye başladı ancak bugün jüriden bir karar çıkmadı. Cuma gününe kadar sonuç alınamazsa karar Noel tatili sonrasına kalacak

ABD'de görülen 'ambargo delme' davasında kritik dakikalar başlıyor... Jüri üyeleri, Yargıç Richard Berman'ın talimatlarını dinledikten sonra, tutuklu yargılanan tek sanık eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'yla ilgili karar vermek üzere müzakerelere başladı. Berman jüri üyelerinden sayıca az kalsalar da kendi vicdanlarına göre karar vermelerini istedi. ABD hukukuna göre; ceza davalarında jüri üyelerinin oybirliğiyle karar alması gerekiyor. Jüri üyeleri yemin ettikten sonra müzakerelere geçti.

Hürriyet'te yer alan habere göre, Yargıç Richard Berman, müzakereler başlamadan jüri üyelerine bazı talimatlar verdi.

İşbirliği tanımına kapsamlı açıklamalar getiren Berman, şunları söyledi:

- Bildiği halde suça iştirak etmediyse, bu onu işbirlikçi yapmaz.

 - Eğer sanık suçun işlendiği dönemde bu grupla ilişkiye girmişse, suç sonuna kadar işlenmiş sayılır.

 - Bu adli kapsama bölgesi içinde işbirliği sürecini devam ettirdiği sürece, masumca bir katılım olsa dahi bu onu suçlu yapar.

 - Eğer sanık iyi niyetle bu işbirliğine karıştıysa, işbirliği suçundan yargılanamaz.

 - Eğer sanık önünde işlenen suçları görmezden geldiye, bunun etki ve sonuçlarının ne olacağını bilmesi durumunda işbirlikçi olarak değerlendirilir.

İTİRAZ HENÜZ KARARA BAĞLANMADI

Yargıç Berman, Atilla'nın savunma avukatlarının dün yaptığı "yargılamanın hükümsüz kılınması" yolundaki başvuruyu ise henüz karara bağlamadı. Savcılığa savunmanın itirazına ilişkin cevap vermek üzere TSİ 01.00'a kadar süre tanıdı.

Savunma avukatlarının bu talepte bulunmasının nedeni ise dünkü duruşmada Savcı Yardımcısı David Denton'ın Atilla'ya çapraz sorgu sırasında yönelttiği şu soruydu: “BDDK raporunun sonucunda İran'a yaptırım uygulanması konusundaki kararların ihlal ettiği sonucuna varılmıştı, doğru mu?"

Bu soru üzerine Atilla'nın avukatı Cathy Fleming itiraz etmişti. Yargıç Berman ise tarafları kürsüye çağırıp bu konuyu 15 dakika görüşmüştü. Avukatlar, Denton'ın bahsettiği raporu yazan kişinin, FETÖ firarisi Bankalar Yeminli Murakıbı Osman Zeki Canıtez olduğunu ve raporun peşin hükümlü ifadelerle dolu olduğunu vurguladı. 

İKNA HİÇ DE KOLAY DEĞİL

Ancak, avukatların Yargıç Berman’ı ikna etmeleri hiç de kolay değil. Mahkeme kayıtlarına yansıyan kürsüdeki özel sohbette, Berman, savcının bu soruyu neden soramayacağını açıklamalarını istedi.

Atilla'nın avukatlarından Victor Rocco, Canitez’i duruşmada çapraz sorgulamaya alamayacakları için müvekkilinin savunma hakkının ihlâl edileceğini ileri sürdü.

Yargıç Berman ise kararını şöyle açıkladı: “Bence uygun bir soru değil. Atilla’dan cevap vermesini istemeyeceğim, sanırım soruyu kayıttan çıkaracağım. Bence, özünde, bu haksızlık, ancak başka şeyler de var. Bu ayrıca bir söylenti."

Eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, İran asıllı Türk vatandaşı Reza Zarrab'ın başsanıkken, itirafçı olarak tanık sandalyesine oturmasıyla davada tutuklu yargılanan tek sanık haline gelmişti.

KARAR ÇIKMADI

Berman jüri üyelerinden sayıca az kalsalar da kendi vicdanlarına göre karar vermelerini istedi. ABD hukukuna göre; ceza davalarında jüri üyelerinin oybirliğiyle karar alması gerekiyordu. Jüri üyeleri yemin ettikten sonra müzakerelere geçildi.

Müzakereler 4 saat sürerken, karar çıkmadı. Görüşmelere bugün TSİ 17.15'te devam edilecek. Jüri üyeleri, tutuklanma görüntülerini, Zarrab'ın mahkemede çizdiği diyagramları ve fotoğraf yapıştırılabilecek panolar istedi. Jüri üyeleri, cuma günü bir sonuca varamazsa, karar Noel tatili nedeniyle 3 Ocak'a kalacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ahmet yemez21 Aralık 2017 15:42

    Algi operasyonu , Rusvet ve yolsuzluk davasinin ismi Ambargo delme olmus , Amerikan yargi sistemine hayran kalmamak elde degil, dava 1 ayda bitti..Bizde olsa 12 sene surer bu dava....Rusvet alanlar da rahat rahat gezer...

  • Itri21 Aralık 2017 10:56

    Rusvet alan da, veren de serefsizdir. Bu serefsizligi savunan da, bu suruye aittir.

  • bir yorum21 Aralık 2017 05:09

    Bu davadan kolay kolay karar çıkmaz.zira washington-pentagon Türkiyeyi bu davayla köşeye sıkıştırmayı hedefliyor.Türkiyeyi terör örgütlerine yardım ediyor iftirası atacaklar.

  • KAYIBEYİ..CCC20 Aralık 2017 23:06

    Kemiksever sen şakamısın be nerde yaşıyon sen,İncirlik kapatılmasın diye ilk önce sen ve senin gibiler dikilir karşısına yakın zamanda çok gördük örneklerini..!

  • CANBEY20 Aralık 2017 22:28

    amerıkayla savaşan derhal ıncırlığı kapatır natodan çıkar adana konsolosluğuna kılıdı vurur AKP HAĞLA ABD DEN MEDET UMUYOR ANBD YE SAVAÇ AÇMIŞMIŞ TURUMP BI KEMIK ATSIN ÖNLERINE KOŞA KOŞA GIDERLER

  • KAAN TÜRKSOY21 Aralık 2017 13:50

    SEN VE SENİN GİBİ DÜŞÜNENLER BU VATANA BU MİLLETE GÜVENİ VE BAĞLILIĞI OLMAYAN MİLLETİNİ KÜÇÜK GÖREN BATI HAYRANI TİPLERSİNİZ.BU MİLLET KİMİN ÖNÜNE KEMİK ATILDIĞINDA SAZAN GİBİ ATLADIĞINI KENDİ MİLLETİNİ BATILI EFENDİLERE KİMİN ŞİKAYAT ETTİĞİNİ ÇOK İYİ BİLİYOR CANBEY EFENDİ.

  • sibel yaman21 Aralık 2017 00:26

    sen bu yorumu yazarken kafan iyiydi heral senin gibi düşünenler bir temizlenemedi güzel türkiyemden

  • ahmetk20 Aralık 2017 22:19

    m.uğur’a... herkesi kendiniz gibi yardakçı ve maddiyatçı görmeyi bırakın artık. Adam ne güzel mesaj yazmış, inanıyorsan amin de deç, tabi batıya hayran, toplumuna düşman değilsen...

  • Süleyman Sezer20 Aralık 2017 22:17

    Ana fikir şu olmalı bence. 15 yıldır güzel vatanımı yöneten Akp iktidarı öyle veya böyle bu kötü olayların baş sorumlusudur. Her hatayı başkasına yüklemek devlet adamlığı ciddiyetiyle bağdaşmaz.

  • KAAN TÜRKSOY21 Aralık 2017 14:07

    IRAKTAKİ SAVAŞI AKP BAŞLATTI DEAŞ I AKP KURUP SİLAHLANDIRDI SURİYEYİ AKP KANA BOĞDU 5000 CİVARINDA GÖÇMENİ EGE VE AKDENİZDE AKP BOĞDU PKK İLE ABD Yİ AKP ORTAK YAPTI KUZEY KOREYİ AKP KIŞKIRTIYOR DEĞİLMİ SALOMON SEZER BEY. ( akp üyesi değilim )

  • DADAŞ20 Aralık 2017 23:08

    senin gibi abd den çok iktidar düşmanlığının sonu nereye varacak vatandaşlık ahlakına sıgmaz sanırım. ülkemize duyulan kin,nefret düşmanlıklarını görmeyecek kadar körmüsünüz.akp sucladıgınız kadar abd suclamıyorsunuz bu nasıl zihniyet anlaşılmıyor.yazıklar olsun senin gibi düşünenlere

  • KILIÇ20 Aralık 2017 20:52

    ATTİLAYI BU DURUMA DÜŞÜREN ZARRAP SOYTARISI VE FETÖ İLLETİNİ LANETLİYORUM GERÇİ HALKINA BOMBA YAGDIRAN NAMUS YOKSUNU FETÖDEN HER ŞEY BEKLENİR AMA BUNLAR İDAM EDİLMELİ.

  • Bu ülke ve Aziz milletimiz için ... 20 Aralık 2017 20:24

    İsmini açıkça koymasak da abd ile ülkemiz bütün hatları ile savaşa girmiştir . 15 Temmuz abd askerlerinin bir kalkışmadı idi yedik bitirdik onları ve akabinde Fırat kalkanı ile de bir tokat daha attık . İçimizdeki Hain ve teröristlerle olan herdaim mücadelemizi saymıyorum dahi . Şimdi sırada Afrin ve derken fiili YPG yani abd savaşı var . Bundan kaçarımız ve çekincemiz olmadığı için inşaallah Allah CC her vatanını seven gibi bize de bu mücadelede aktif bir rol nasip eder . Bu aziz ülke bizimdir ve ilel ebed çocuklarımız ve torunlarımız için vatan kalacak . Ne mutlu abd ve onun uşakları ile savaşıp cenk edene . Allah CC milletimizi vatanımızı ordumuzu tüm inananları ve her kim olursa olsun mazlumları korusun ...

  • vatanseer milliyetci21 Aralık 2017 01:12

    Amin

  • El cevab :20 Aralık 2017 22:42

    M. Uğur kardeşim ; “ vatan sevgisi imandandır” . Ve bu vatan eğer senin ifadenle RTE nındır diyor ve böyle kabul ediyorsan demek ki senin argümanına göre ben oldukça haklıyım . Yok bu vatan benim de vatanım diyorsan o zaman önce düşün sonra yaz . Yoook Hala devam diyorsan patalojik vakıa olduğundan bırak buraları okumayı sana iyi uykular ...

  • m.ugur20 Aralık 2017 21:29

    sen dava ıçınmı yorum yaptın yoksa rte yagcılıkmı.