E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltındaki düşüş alım fırsatı mı?---

Altındaki düşüş alım fırsatı mı?

Altındaki düşüş alım fırsatı mı?
24 Nisan 2024 - 14:05 borsagundem.com

Altın fiyatlarında hafta başından itibaren görülen düşüş altın boğalarının moralini bozmadı. Emtia uzmanları son düşüşün piyasadaki köpüğü temizlediğini ve alım fırsatı yarattığını belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalarda altın vadelileri salı günü itibariyle iki günde %3’lük düşüş kaydetti ve bir yılı aşkın bir sürenin en zayıf performansını gösterdi. Yatırımcıların aklındaki en büyük soru ise geri çekilmenin altın rallisini kaçıranlar için yeni bir fırsat sağlayacak kadar kesin olup olmayacağı.

MarketWatch’un haberine göre, City Index and FOREX.com'in piyasa analisti Fawad Razaqzada, konuyla ilgili yorumunda altındaki zayıflığın kısmen "İsrail ile İran arasında doğrudan bir savaş riskinin azalmasından” kaynaklandığını ve altının cazibesinin bir miktar azaldığını söyledi.

Haziran ayı teslim tarihli en aktif altın vadeli işlem sözleşmeleri salı günü 4,30 dolar veya %0,2 gerileyerek ons başına 2.342,10 dolar oldu. Altın vadelileri 4 Nisan’dan bu yana en düşük kapanışını kaydetti. Dow Jones Piyasa verilerine göre, fiyatlar pazartesi günü de 67,40 Dolar veya %2,8 düşüşle 2.346,40 dolara geriledi. Altının söz konusu performansı %2,97’yle 3 Şubat 2023'ten bu yana en kötü iki günlük düşüş seviyesini gösterdi. En aktif sözleşmeye dayalı fiyatlar en son 19 Nisan'da rekor seviyeye yerleşmişti. Kabaca %3’lük düşüşün ardından yatırımcılar şimdiyse altındaki aşırı alım koşullarının sona erip ermediğini tartışıyor

Aşırı alım bitti mi?

Razaqzada art arda gelen düşüşlerin öncesinde altın için bir miktar geri çekilme öngörüsünde bulunduğunu belirtiyor. Altın uzmanı bu geri çekilmenin temel nedeni olarak teknik açıdan “aşırı alım” koşullarının oluşmasını gösteriyor.

Ayrıca, tahvil piyasalarında devam eden satışlardan endişe duyduğunu belirten Razaqzada, bunun da ABD Hazinesi varlıklarındaki getirilerini artırdığına dikkat çekiyor. Altın uzmanı tahvil varlıklarının aksine altın gibi faiz getirisi olmayan varlıkları elde tutmanın fırsat maliyetinin artırdığını da sözlerine ekledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri %4,63 seviyesinden işlem görüyor. Yıl başından bu yana %18 civarında yükselen 10 yıllık tahvil getirileri ay başından bu yana da %9’un üzerinde yükseldi.

MW haberinde Exinity Baş Borsa Analisti Han Tan, piyasalardaki jeopolitik risk primlerinin gevşemesiyle birlikte ons altının 2.300 dolar civarına kadar gerileyebilecek bir alanı olduğunu söyledi. Tan, “Teknik açıdan sağlıklı bir geri çekilme de gecikti” diyor.

Merkez bankası alımları

Tan, altınla ilgili yatırımcı anlatısının abartıldığını belirtiyor. Ancak borsa uzmanı merkez bankalarının altın alımlarının ve FED’in faiz indirimi döngüsüne başlaması ihtimalinin altın için yükseliş potansiyeli sağladığını da kabul ediyor.

Dünya Altın Konseyi'ne göre, merkez bankalarından altın talebi 2023'te 1.037,4 ton olarak gerçekleşti. Bu rakam, 2022'de 1.081,9 tonla belirlenen rekor seviyenin hemen altında kaldı.

GoldCore Pazarlama Müdürü Jan Skoyles, salı günü yayınlanan bir YouTube videosunda, piyasanın Almanya'nın doğusundaki merkez bankaları tarafından fiziksel altın için "benzeri görülmemiş bir talep" gördüğünü söyledi. Merkez bankaları fiziki altının en büyük alıcıları haline geldi.

Skoyles Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın son 15 yılda ulusal rezervleri için yaklaşık 5.000 ton altın satın aldığını söyledi. Bu arada Skoyles, Çin'in altın alımlarındaki artışın, resmi olarak bildirilen ABD Hazine tahvillerindeki keskin düşüşle aynı zamana denk geldiğini söyledi. Emtia uzmanı "Dünya giderek daha az dolara bağımlı hale geliyor" açıklamasında bulundu.

Skoyles altındaki yükselişin ABD Doları’nda algılanan zayıflık üzerine yapılan bir açıklamadan daha fazlası olduğunu da sözlerine ekledi: "Ticarette gerçekte olan, altının yen ve euro karşısında güçlenmesi ve ABD Doları’nın bu para birimlerine karşı güçlenmesidir.”

Emtia uzmanları merkez bankalarının bu tabloyu gördüğünü çeşitlendirme yaparak altınla kendi rezervlerini koruduğunu söyledi: “Bunun devam etmesini bekliyor muyuz? Evet bekliyoruz.”

 

Şimdi ne olacak?

Peki altın mevcut tabloda “aşırı alım” sürecinde mi ve altın almak için çok mu geç kalındı? Razaqzada, altın fiyatlarının artık birkaç hafta önce olduğu gibi aşırı alım konumunda olduğuna inanmadığını söyledi.

Fiyatların 2.300 dolar civarındaki ilk "aşağı yönlü hedefine" geri dönmesiyle, "artık daha da derin bir düzeltme göreceğimizden emin olmadığını" söyledi. Ayrıca, "altınla ilgili uzun vadeli yükseliş beklentisinin bozulmadan kalacağından" da emin.

Razaqzada, altın için "çok uzak olmayan bir gelecekte" yeni rekor seviyeler görmeyi bekliyor, ancak şimdilik kilit soru, bundan sonra ne olacağı. Altının kısa vadeli bir zirve oluşturup oluşturmadığı veya yeni rekorların kırılmasından önce sadece küçük çaplı bir düşüşle mi karşılaştığı.

Altın piyasasının ayıları tahvil getirilerinin hâlâ çok yüksek olduğuna ve FED’in haziran ayında faiz indirimi olasılığının düştüğüne dikkat çekiyor. Dolayısıyla bu tablo ABD Doları’nı destekleyebilir ve altının dolar karşısında baskı altında kalmasına neden olabilir.

Öte yandan Razaqzada’ye göre altın boğaları ise altının daha önce de ABD Doları ve ABD Hazinesi getirilerindeki gücü göz ardı ettiğine dikkat çekecek. Dolayısıyla fiyatların artık teknik olarak aşırı alım pozisyonunda olmaması altının bu eğilimini devam ettirebilir.

Emtia uzmanı altın fiyatlarının düşük bir seviyede olduğunu öne sürmek için mevcut fiyat seviyeleri etrafında ortaya çıkacak bir yükseliş sinyali arayacağını sözlerine ekledi. Razaqzada altının şu anda 2.300 dolar civarında kısa vadeli yükseliş trend çizgisinde olduğunu ve ilk büyük kısa vadeli destek seviyesini test ettiğini belirtiyor.

Altın fiyatları mart ayının sonunda bu yana bu seviyeye düşmemişti.

Exinity'den Tan, altının "spot" veya mevcut fiyatının mart ayından bu yana kaydedilen yükselişle birlikte oluşan köpüğü tamamen temizlediği söyledi. Tan özellikle FED’in faiz indirimi döngüsünü resmi olarak başlatacağını hatırlattı ve son düşüşün altın boğaları için potansiyel bir alım fırsatı sunduğunu sözlerine ekledi.

Altın fiyatlarında son durum

 

Altında denge arayışı

 

Altın düşüyor! İşte son fiyatlar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)