E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın tırmanışını hızlandırdı---

Altın tırmanışını hızlandırdı

Altın tırmanışını hızlandırdı
10 Aralık 2013 - 19:22 borsagundem.com

​Altın vadeli kontratları dolardaki düşüşün desteği ile yükselişini hızlandırdı

Altın, dolardaki zayıflamanın metalin alternatif yatırım olarak cazibesini artırması ile birlikte, Ekim ortasından bu yana en büyük çaplı yükselişine yönlendi. Gümüş yaklaşık üç haftanın zirvesine çıktı.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Endeksi düşüşünü dördüncü güne taşıdı ve son iki ayın en uzun süreli düşüş dönemini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. 

Toronto'da TD Securities emtia strateji müdürü Bart Melek, traderların, Fed'in kısa vadeli faizlerin düşük kalmaya devam edeceğinin işaretini vereceği spekülasyonu ile, düşük altın fiyatları beklentisi ile aldıkları pozisyonlardan çıktıklarını kaydetti. 

Melek, "Dolar zayıfladı, bu da altına yardımcı oluyor," dedi ve "Agresif kısa pozisyon alındığını görmüştük. Bunlardan bazıları, birçok kişinin altının uçuruma yuvarlanmadığı hissine sahip olmalarından dolayı kapatılıyor. Altında artık tek yönlü beklenti yok" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 2.4 sıçrayarak, New York saati ile 09:51'de, ons başına 1,263.90 dolara çıktı ve 17 Ekim'den bu yana en hızlı çıkışına yönlendi. Fiyatlar 1,267.50 dolar ile 20 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. 

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, hedge fonları ve para yöneticileri, 3 Aralık ile biten haftada net 26,774 adet uzun pozisyon tutuyordu. Kısa pozisyonlar yüzde 6.2 artarak 79,631'e çıktı ve bu seviye, Temmuz ayındaki rekorun yalnızca yüzde 0.6 uzağında.

Altın 13 yıldır ilk kez yıllık bazda kayba hazırlanıyor. Bazı yatırımcılar, ekonomideki iyileşme ile birlikte Fed'in aylık 85 milyar dolar olan varlık alımlarını azaltacağı spekülasyonu ile birlikte, metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini kaybetti. Geçen hafta açıklanan veri, ABD'de tarım dışı istihdamın Kasım ayında beklenenden daha fazla arttığını gösterdi. Fed politika yapıcıları 17-18 Aralık'ta biraraya gelecek. 

Londra'da Marex Spectron Group değerli metaller müdürü David Govett, "Kısa pozisyon kapama alımları ve bazı tepki alımları görüyoruz ve buna ek olarak, Çin'de fiziki talep işaretleri var," dedi ve "Piyasa halen yukarı yönde sınırlı. Gelecek hafta gerçekleştirilecek olan Fed toplantısını beklemeye devam ediyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli gümüş kontratları, ons başına 20.43 dolar ile 20 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından, New York'ta, yüzde 3.1 yükselerek 20.32 dolara geldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)